• Business

    Mytilineos: Το rebranding σε Metlen «ξεκλειδώνει» αξία για τους μετόχους

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Οι Morgan Stanley και η Euroxx Χρηματιστηριακή είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το rebranding του ομίλου της Mytilineos σε «Melten» και η μεν MS διατηρεί τις υψηλές προσδοκίες της, η δε Euroxx ανεβάζει ελαφρώς τον πήχη για τη μετοχή.

    H Morgan Stanley και ο Ioannis Masvoulas σχολιάζουν τα σημαντικότερα σημεία της ετήσιας γενικής συνέλευσης του 2024 του ομίλου Mytilineos, η οποία περιλάμβανε ενημέρωση σχετικά με τις προοπτικές για τα κέρδη, όπου δεν υπήρξαν εκπλήξεις, καθώς και τις πρωτοβουλίες της για την εισαγωγή μετοχών και το rebranding, συμπεριλαμβανομένης της προτεινόμενης μετονομασίας του ομίλου σε “Metlen“. Η τιμή στόχος για τη μετοχή της Mytilineos είναι στα 46 ευρώ, με τη σύσταση να διατηρείται σε overweight (υπεραπόδοση). Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα ξεπερνά το 25% και μαζί με τη μερισματική απόδοση προσεγγίζει το 30%.

    Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές κερδών, αυτές ήταν όπως αναμενόταν. Με βάση τις σημερινές συνθήκες, η Mytilineos βλέπει την κερδοφορία EBITDA στα 1 με 1,2 δισ. ευρώ το έτος (consensus για φέτος και εκτίμηση της MS στα 1,1 δισ. ευρώ) και καθαρά κέρδη στα 700 εκατ. ευρώ φέτος (consensus στα 690 εκατ. ευρώ, εκτίμηση MS 710 εκατ. ευρώ), υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα. Πιο μακροπρόθεσμα, η διοίκηση βλέπει την προοπτική περαιτέρω αύξησης των κερδών καθώς ωριμάζουν τα οργανικά έργα και ανάλογα με τις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών.

    Για τα κέρδη από τις επιχειρήσεων μετάλλων, ο Masvoulas αναφέρει ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του LME (Χρηματιστήριο Μετάλλων Λονδίνου) θα οδηγήσει σε κερδοφορία μεταγενέστερα, δεδομένης της δομής των συμβάσεων και της εκτεταμένης δραστηριότητας αντιστάθμισης κινδύνου. Η τελευταία επιτρέπει στον Όμιλο να ‘κλειδώσει’ υψηλότερες τιμές αλουμινίου πολύ πέραν του 2024, στηρίζοντας τη μεσομακροπρόθεσμη κερδοφορία της. Περαιτέρω, η διοίκηση υπογράμμισε τη στενότητα στον βωξίτη και την αλουμίνα, ως βασικό παράγοντα της πρόσφατης ανόδου των τιμών των μετάλλων. Αυτό το σκηνικό τοποθετεί την εταιρεία σε καλή θέση μετά την εξαγορά της Imerys Bauxite και την πρόσφατη επένδυση στη Γκάνα για την εξασφάλιση άδειας έρευνας βωξίτη.

    Αναφορικά με την εισαγωγή μετοχών και τη μετονομασία της εταιρείας, η διοίκηση επανέλαβε την προτίμησή της για είσοδο των μετοχών στο LSE μεταξύ των διεθνών χρηματιστηρίων, διατηρώντας παράλληλα την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Υπογράμμισε την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και ελπίζει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του 2025. Επιπλέον, η διοίκηση παρουσίασε σχέδια για την αλλαγή της επωνυμίας του ομίλου σε “Metlen”, δεδομένης της εστίασής του στα μέταλλα και την ενέργεια.

    Τέλος, στο τμήμα των κατασκευών και παραχωρήσεων, ήτοι στον τρίτο επιχειρηματικό τομέα του ομίλου, ο οποίος περιλαμβάνει την κατασκευαστική εταιρεία Metka, έχουμε EBITDA στα 20 με 25 εκατ. ευρώ το 2023, το οποίο δυνητικά μπορεί να διπλασιαστεί το 2024 και να διπλασιαστεί εκ νέου το 2025 (έναντι εκτίμησης της MS σε σταθερά 20-25 εκατ. ευρώ το 2024-2025).

    H Euroxx Χρηματιστηριακή και η αναλύτρια Φανή Τζιουκαλιά αναβαθμίζουν το μοντέλο τους για τη για Mytilineos και επαναλαμβάνουν τη θετική τους σύσταση με νέα τιμή στόχο τα 48,2 ευρώ ανά μετοχή από 48 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως, το οποίο προσφέρει ένα ελκυστικό δυναμικό ανόδου 30%.

    «Θεωρούμε ότι η Metlen βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης, με τα τμήματα ενέργειας και μετάλλων (Energy & Metals) να εκμεταλλεύονται τους ούριους ανέμους της αυξημένης ζήτησης για αλουμίνιο και έργα ΑΠΕ. Η πρόσφατη συμφωνία με τη ΔΕΗ ενισχύει την ‘αφήγηση’ γύρω από το μοντέλο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων, παρέχοντας σημαντική ορατότητα για τις ταμειακές ροές κατά τη διάρκεια των επόμενων 2-3 ετών, κατά την άποψή μας», εξηγεί η αναλύτρια της Euroxx.

    «Η Mytilineos ή πλέον Metlen Energy & Metals, με το νέο όνομα και τη νέα εταιρική ταυτότητα διατηρεί τη δέσμευση για περαιτέρω ανάπτυξη και βάζει πλώρη για διπλή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τον δείκτη FTSE 100. Το αφήγημα παραμένει ισχυρό, κατά την άποψή μας, στο πλαίσιο των θετικών προοπτικών για το αλουμίνιο και την επέκταση των σχετικών με την ενέργεια δραστηριοτήτων, εστιάζοντας στον αυστηρό έλεγχο του κόστους και στις συγχωνεύσεις και εξαγορές προστιθέμενης αξίας που θα προωθήσουν περαιτέρω και θα ενισχύουν την κάθετη ολοκλήρωση και την αύξηση των κερδών ανά μετοχή», συνεχίζει η Τζιουκαλιά.

    «Τα EBITDA θα φθάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ το 2026. Ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των EBITDA σε ευμετάβλητους καιρούς έχουν απαντηθεί, κατά την άποψή μας, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο να καθοδηγεί για EBITDA 1,0-1,2 δισ. ευρώ στο μέλλον με καθαρά κέρδη στην ανώτερη ζώνη ενός επιπέδου 600-700 εκατ. ευρώ. Για το 2024, υποθέτουμε τα EBITDA να φτάσουν τα 1,1 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 7,1%, ή αλλιώς 661 εκατ. ευρώ σε συνολικό επίπεδο. Η δυναμική των επενδύσεων παραμένει ισχυρή, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία από το πρόγραμμα εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων ανακουφίζει τις ανάγκες χρηματοδότησης, με τον καθαρό δανεισμό να είναι άνετα κάτω από τις 1,6 φορές το 2025», καταλήγει η Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης

    Οι 4 άσσοι του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την ανάπτυξη της METLEN

    Morgan Stanley για Mytilineos: Η σημασία του rebranding σε «Metlen»

    Euroxx Χρηματιστηριακή για Mytilineos: Νέα εταιρική ταυτότητα, υψηλότερη αξία για τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ