ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε φάση γιγάντωσης βρίσκεται ο όμιλος Mytilineos, καθώς παρά το μέγεθος που ήδη έχει αγγίξει, λόγω της ανοδικής συγκυρίας των commodities, της στρατηγικής του ανάπτυξης με συνεχείς επενδύσεις και την οργανική του ανάπτυξη μπορεί και πάλι να διπλασιάσει το μέγεθός του σε 2-3 χρόνια.
Αυτό είπε ο Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας χθες στην Ετήσια Γενική Συνέλευση, τονίζοντας επίσης ότι το 2022 προβλέπει διπλάσια κέρδη από το 2020 και ότι το 2021 κάθε τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.
Σημείωσε ότι το 2021 θα είναι η βαριά χρονιά του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, αλλά θα αρχίσει από φέτος να δείχνει η δυναμική του ομίλου και οι αναμενόμενες επιδόσεις.
Η Mytilineos θα καταφέρει δηλαδή μια χρονιά, που είναι στο μέσο ενός κολοσσιαίου επενδυτικού προγράμματος να βγάζει και καλά κέρδη. Και αυτό το πετυχαίνει γιατί ενώ επενδύει στη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας και πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις στις ΑΠΕ ταυτόχρονα η διαφοροποίηση της δραστηριότητάς της και η καλή πορεία της μεταλλουργία, της επιτρέπει να αυξάνει κερδοφορία.
“Ήδη το 2021 θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιους πρώτους καρπούς και αν δεν έχουμε μπροστά μας τίποτα αρνητικές εκπλήξεις, το 2021 θα είναι μια χρονιά αρκετά καλύτερη από το 2020 και θα καλυτερεύει με την πρόοδο του έτους. Καλό ήταν το πρώτο τρίμηνο, καλύτερο θα είναι το δεύτερο, ακόμη καλύτερο το τρίτο και ίσως το καλύτερο το τέταρτο”, είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ότι η ρευστότητα της εταιρείας είναι σε πολύ καλά επίπεδα, αφού η εταιρεία διαθέτει μετρητά 500 εκ. ευρώ και οι γραμμές χρηματοδότησης που δεν χρησιμοποιεί αλλά είναι διαθέσιμες είναι ακόμη 2 δισ. ευρώ. Το μακροπρόθεσμο χρέος, σημείωσε δεν θα ξεφύγει σε σχέση με τα μεγέθη της εταιρείας.
Οι επενδύσεις του ομίλου το 2021 ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία βρίσκεται στο μέσο ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος. Όπως εξήγησε σήμερα ο δείκτης δάνεια/ EBITDA ανέρχεται σε 1,7 και ενδεχομένως θα αυξηθεί όσο πραγματοποιούνται οι επενδύσεις, αλλά όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν θα αρχίσει να πέφτει.
Σημείωσε επίσης ότι η εσωτερική αξία της μετοχής της εταιρείας παραμένει υψηλότερη από την τιμή της μετοχής της, και για αυτό το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα συνεχιστεί.
Πρόβλεψη για διπλάσια μεγέθη σε 2-3 χρόνια
Εξηγώντας πώς θα έρθει ο διπλασιασμός των μεγεθών του ομίλου, είπε:
“Με την ωρίμανση των επενδύσεων που πραγματοποιεί σήμερα ο όμιλος, την αύξηση των μεριδίων αγοράς που θα προκύψουν σε όλες τις δραστηριότητες, τις ανοδικές τάσεις στις αγορές commodities που σύντομα θα φανεί στα μεγέθη της εταιρείας σε συνδυασμό με τη συνεχή παρακολούθηση του κόστους σε όλα τα επίπεδα θα φέρουν αποτελέσματα στον όμιλο και σε 2-3 χρόνια θα διπλασιαστούν τα μεγέθη της εταιρείας, σε top, middle και bottom line”.
Ήδη τόνισε το 2022 η καθαρή κερδοφορία θα είναι διπλάσια από τα κέρδη του 2020 (που ήταν 129 εκατ. ευρώ).
Σχέδιο διαδοχής αλλά έχω την όρεξη να συνεχίσω να προσφέρω
Απαντώντας σε ερώτηση, αναφέρθηκε στο θέμα της διαδοχής, το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά και ήδη εδώ και ένα χρόνο έχει προσλάβει την Egon Zehnder και με την οργανωτική βοήθεια της Mckinsey και είναι θέμα χρόνου να έχουμε σχέδιο διαδοχής να ετοιμαστεί. Όπως εξήγησε δεν αφορά μόνο το ίδιο αλλά όλους που έχουν τα κρίσιμα πόστα στην εταιρεία, ώστε οποιοσδήποτε αποχωρήσει, η εταιρεία να μην αισθανθεί αυτή την αλλαγή.
Ωστόσο επεσήμανε ότι όσο έχει την εμπιστοσύνη των μετόχων έχει την όρεξη και τη δυνατότητα να προσφέρει στην εταιρεία ακόμη πολλά και να έρθουν πολλές ακόμη μεγάλες επιτυχίες.
Νέα συμφωνία με Glencore
Πολύ κοντά στην ανακοίνωση νέας σημαντικής δεκαετούς συμφωνίας με την Glencore, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, βρίσκεται η εταιρεία. Όπως είπε η συμφωνία αφορά την προμήθεια αλουμίνας με fixed τιμή για τα επόμενα 4 χρόνια – σε επίπεδα που δεν θα είναι υποτιμημένα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές-. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και επίσημα, σημείωσε.
Επίσης ο Πρόεδρος του ομίλου, ανακοίνωσε το «πρασίνισμα» της Αλουμίνιο της Ελλάδος, που θα είναι πραγματικότητα από το 2023 και μετά, όταν πια η βιομηχανία θα λειτουργεί χωρίς να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ. Όπως είπε, στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε τόσο λόγω των μεγάλων επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά που πραγματοποιεί όσο και λόγω της νέας μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο του ομίλου, 826 MW, η οποία καλύπτει κατά 3 φορές τις ανάγκες του Αλουμινίου της Ελλάδος. Η νέα μονάδα που θα μπει σε κανονική λειτουργία από το 2022, απέχει μόλις 500 μ. από το Αλουμίνιο της Ελλάδος και θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για σύνδεση με το εργοστάσιο με απευθείας καλώδιο.
Έτσι, όπως, είπε πλέον η απεξάρτηση από τη ΔΕΗ που θα τρόμαζε πριν από λίγα χρόνια, σήμερα είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός για το μέλλον καθώς οι ΑΠΕ και η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας του ομίλου δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στο Αλουμίνιο Ελλάδος.
Προτεραιότητα, αποτελεί, όπως είπε το πρασίνισμα της Αλουμίνιο Ελλάδος, κάτι που θα πετύχει από το 2023 και μετά, τερματίζοντας τη συνεργασία του με τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια.
Μέχρι τέλος του χρόνου, είπε επίσης, θα έχει ληφθεί και η επενδυτική απόφαση για την επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας στο Αλουμίνιο της Ελλάδος.
Οι τιμές του αλουμινίου
Σχετικά με την πορεία των τιμών του αλουμινίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι το ότι η Κίνα προέβαινε σε αύξηση της παραγωγής χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τα δεδομένα της αγοράς κράτησε σε ομηρία την αγορά του αλουμινίου μετά το 2008. Πλέον όμως αλλάζουν οι προτεραιότητες στην Κίνα και η κλιματική αλλαγή μπαίνει και εκεί επιτακτικά. Για να γίνει νέα μονάδα στην Κίνα θα πρέπει να είναι πλέον πράσινη και να αντικαθιστά άλλη μονάδα που κλείνει. Όμως, εξήγησε, η τιμή αλουμινίου, εξαρτάται από την τιμή βωξίτη και πρώτων υλών, και αν και όπως τόνισε συμμερίζεται την αισιοδοξία για την προοπτική της τιμής του αλουμινίου αν και είναι πιο σύνθετο το θέμα.
Σχετικά με τις τιμές δικαιωμάτων ρύπων, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα των διεθνών ηγετών και τα δικαιώματα ρύπων αποτελούν το εργαλείο που παρακινεί τις εταιρείες να κάνουν πράξη την κλιματική μετάβαση.
Τα δικαιώματα ρύπων, όπως είπε, επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, και επέβαλαν την απολιγνιτοποίηση στη ΔΕΗ, αλλά επιφέρουν αύξηση κόστους και γενικά στην ενέργεια. Μίλησε για τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για τον υπολογισμό του Carbon tax, το οποίο όπως είπε, είναι σύνθετο θέμα, τεχνικά και φορολογικά.
Το θέμα των ρύπων επηρεάζει την Mytilineos, όπως είπε, στο κόστος του αλουμινίου και στην ενέργεια που χρησιμοποιεί και για αυτό είχε προαναγγείλει η εταιρεία το πρασίνισμα της παραγωγής αλουμινίου. «Σύντομα δεν θα μπορεί να παραχθεί αλουμίνιο από ενέργεια που παράγεται από άνθρακα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με ΑΠΕ
Ο Πρόεδρος της εταιρείας διευκρίνισε ότι έχει δραστηριότητα στις ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ενημέρωσε για την εξέλιξη της πορείας υλοποίησής τους.
Στο εξωτερικό, ως ίδιες επενδύσεις η εταιρεία έχει 507 MW υπό κατασκευή, εκ των οποίων τα 120 MW παραδίνονται από μέρα σε μέρα στην Αυστραλία. Επίσης 444 MW είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται και 788 MW (από για 362 MW που ήταν το Φεβρουάριο) τα οποία θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στα τέλη του 2021.
Και υπάρχει χαρτοφυλάκιο 4.000 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, σημείωσε.
Σχετικά με την πτώση στις τιμές των φωτοβολταϊκών, στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ, σημείωσε ότι υπάρχει διαφοροποίηση στο κόστος των δύο τεχνολογιών. Την πτώση θεώρησε αναμενόμενη και στα πλαίσια αυτού που συμβαίνει παγκοσμίως.
Σχετικά με τα διμερή συμβόλαια, σημείωσε ότι αποτελούν μια καλή εξέλιξη για όλους. Το Αλουμίνιο Ελλάδος, είπε, ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ελλάδα, έχει τη δυνατότητα να κάνει διμερή συμβόλαια που θα είναι ευχαριστημένοι και οι παραγωγοί ενέργειας και το Αλουμίνιο Ελλάδος.
Μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,364 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής 24 Ιουνίου και ημερομηνία διανομής στους μετόχους την 1η Ιουλίου.
Επίσης η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μετοχών στα στελέχη της εταιρείας σε 5 φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει το 2021. Αφορά 2.750.000 από τις ίδιες μετοχές της εταιρείας, που θα δοθούν ως ανταμοιβή στα στελέχη και θεωρείται οικειοθελής παροχή.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ευθυγράμμιση των πολιτικών της εταιρείας με τα διεθνή best practices, αλλά και να ταυτίσει τα κίνητρα του μάνατζμεντ με αυτά των μετόχων.
Στα στελέχη επίσης θα μοιραστούν δωρεάν 700.000 μετοχές της εταιρείας, ως επιβράβευση για την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Επίσης εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η πολιτική Καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία καλύπτει τις απαιτήσεις του Νόμου 4720 και τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το βρετανικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ένας από τους όρους είναι η εκπροσώπηση κατά 25% των γυναικών στο Δ.Σ, όρος που η εταιρεία πληρεί από το 2017.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση