Τα νέα του επενδυτικά ανακοίνωσε πριν λίγο  όμιλος Mytilineos, σε εκδήλωση στο Μιλάνο.

Όπως μεταδίδει το Reuters o CED του ομίλου Γιάννης Καλαφάτας δήλωσε τη Δευτέρα ότι o Mytilineos θα επενδύσει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,58 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία.  Με βάση τα έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή: o Mytilineos σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 3,6 GW στην Ιταλία για 180 έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Βενετία έως τη Σικελία.

1

Συγκεκριμένα, τα 2,4 GW αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW έργα αποθήκευσης, 310 MW εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε Σαρδηνία, Basilicata και Molise και 35 MW τα οποία αφορούν σε πράσινο υδρογόνο. Στο Statte (Taranto), η MYTILINEOS αναπτύσσει μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου 500 τόνων/έτος χρησιμοποιώντας ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με την πορεία των έργων, σήμερα 436 MW είναι έτοιμα προς χρήση και 146 MW βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής: θα είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας στο Μιλάνο, ο Καλαφάτας είπε επίσης ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για διπλή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιλέγοντας ως συμβούλους τη Morgan Stanley και τη Citi.

Να σημειωθεί ότι ην Παρασκευή 24 Μαΐου, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS και Πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, συμμετείχε στο 14ο Συνέδριο “State of the Union 2024” που διοργάνωσε το European University Institute στο Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας. Συγκεκριμένα, μίλησε στο πάνελ “Climate change green transition” ανάμεσα στους Kurt Vandenberghe, Director-General, της Γενικής Διεύθυνσης Climate Action της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Laurence Tubiana, CEO του European Climate Foundation. Μήνυμα απηύθυνε η Πρόεδρος της European Investment Bank, Nadia Calviño, ενώ συντονιστές ήταν oi Jos Delbeke, EIB Climate Chair και η δημοσιογράφος των Financial Times, Pilita Clark.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως η ΑΕ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Josep Borrell Fontelles, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιρροής και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta.

Ο κ. Μυτιληναίος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Eurometaux, άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές που πλήττουν τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, σχολιάζοντας πως το ενεργειακό κόστος είναι κατά πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απερχόμενη Επιτροπή ήταν όσο πιο «πράσινη» θα μπορούσε να είναι. Νομίζω ότι η «πράσινη» μετάβαση ήταν νούμερο 1 στη λίστα στην αρχή, τώρα δεν ξέρω αν η «πράσινη» μετάβαση είναι καθόλου στη λίστα. (…) Πρέπει να συνδυάσουμε την πράσινη μετάβαση, την απεξάρτηση της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές με μια υγιή βιομηχανία γιατί έτσι θα προχωρήσουμε περαιτέρω.»

«Έχοντας εργαστεί αθόρυβα εδώ και πέντε χρόνια, είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τα γραφεία μας στο Μιλάνο τη Δευτέρα: Αυτά θα είναι ο κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη», λέει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS:

«Η Ιταλία είναι ένας από τις κύριες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια. Επενδύουμε στη χώρα για πολλούς και σημαντικούς στρατηγικούς λόγους.

Πρώτον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, κοντά στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί ως πύλη πρόσβασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει υψηλό δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στην ηλιακή ενέργεια στο Νότο, και έχει κίνητρα και κανονισμούς που θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθιστώντας τη μια ελκυστική αγορά για τους επενδυτές.

Είναι επίσης μια χώρα που επενδύει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ενεργειακού της δικτύου και η MYTILINEOS βρίσκεται σε καλή θέση σε αυτόν τον τομέα: Συμμετέχουμε, για παράδειγμα, στην κατασκευή του Eastern Green Link 1 μεταξύ Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, η Ιταλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία όσον αφορά στην ενεργειακή ζήτηση, μία από τις μεγαλύτερες, και φιλοξενεί πολυάριθμα ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η MYTILINEOS απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 άτομα μέχρι το τέλος του 2024, για να φτάσει στους 400 έως το 2026. Στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην επίβλεψη των προγραμματισμένων έργων, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι κατά τα επόμενα δύο χρόνια. «Η Ιταλία είναι μια μεγάλη αγορά και πρέπει να έχουμε υψηλούς στόχους. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι για στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο της ενέργειας. Είμαστε σε άριστη οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε σημαντικές κινήσεις».

Πέρυσι, η εταιρεία κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 5,5 δις. ευρώ (4,4 για τον κλάδο της ενέργειας) και 1 δις ευρώ σε EBITDA. Η κατεύθυνση, για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της MYTILINEOS, είναι σαφής: «Για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε να μην προκύψουν νέες εξαρτήσεις μετά από την εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη, ιδίως σε ένα πλαίσιο πολύ περισσότερο επειδή η Ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα, αλλά και την Τουρκία, τη Βραζιλία, τη Νοτιοανατολική Ασία, λόγω του κόστους της μετάβασης και της ενέργειας».

Κλείνοντας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το κλιματικό πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι αμιγώς πρόβλημα της Ε.Ε. Πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή διπλωματία, προκειμένου και άλλε χώρες να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό παράδειγμα, αν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε τις βάσεις για ένα μέλλον βιώσιμο για όλους.

Στη μετάφραση του δημοσιεύματος της εφημερίδας “Il Sole 24 Ore” (25.5.24), περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της MYTILINEOS, Ευάγγελου Μυτιληναίου:

«Η MYTILINEOS Energy & Metals θα επενδύσει περισσότερα από 3 δις. ευρώ στην Ιταλία κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με βάση τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή: σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 3,6 GW στην Ιταλία για 180 έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Βενετία έως τη Σικελία. Συγκεκριμένα, τα 2,4 GW αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW έργα αποθήκευσης, 310 MW εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε Σαρδηνία, Basilicata και Molise και 35 MW τα οποία αφορούν σε πράσινο υδρογόνο.

Στο Statte (Taranto), η MYTILINEOS αναπτύσσει μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου 500 τόνων/έτος χρησιμοποιώντας ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026. Σύμφωνα με την πορεία των έργων, σήμερα 436 MW είναι έτοιμα προς χρήση και 146 MW βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής: θα είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχοντας εργαστεί αθόρυβα εδώ και πέντε χρόνια, είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τα γραφεία μας στο Μιλάνο τη Δευτέρα: Αυτά θα είναι ο κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη», λέει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS: «Η Ιταλία είναι ένας από τις κύριες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια. Επενδύουμε στη χώρα για πολλούς και σημαντικούς στρατηγικούς λόγους. Πρώτον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, κοντά στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί ως πύλη πρόσβασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει υψηλό δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στην ηλιακή ενέργεια στο Νότο, και έχει κίνητρα και κανονισμούς που θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθιστώντας τη μια ελκυστική αγορά για τους επενδυτές. Είναι επίσης μια χώρα που επενδύει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ενεργειακού της δικτύου και η MYTILINEOS βρίσκεται σε καλή θέση σε αυτόν τον τομέα: Συμμετέχουμε, για παράδειγμα, στην κατασκευή του Eastern Green Link 1 μεταξύ Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, η Ιταλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία όσον αφορά στην ενεργειακή ζήτηση, μία από τις μεγαλύτερες, και φιλοξενεί πολυάριθμα ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η MYTILINEOS απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 άτομα μέχρι το τέλος του 2024, για να φτάσει στους 400 έως το 2026. Στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην επίβλεψη των προγραμματισμένων έργων, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι κατά τα επόμενα δύο χρόνια. «Η Ιταλία είναι μια μεγάλη αγορά και πρέπει να έχουμε υψηλούς στόχους. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι για στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο της ενέργειας. Είμαστε σε άριστη οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε σημαντικές κινήσεις».

Πέρυσι, η εταιρεία κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 5,5 δις. ευρώ (4,4 για τον κλάδο της ενέργειας) και 1 δις ευρώ σε EBITDA. Η κατεύθυνση, για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της MYTILINEOS, είναι σαφής: «Για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε να μην προκύψουν νέες εξαρτήσεις μετά από την εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη, ιδίως σε ένα πλαίσιο πολύ περισσότερο επειδή η Ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα, αλλά και την Τουρκία, τη Βραζιλία, τη Νοτιοανατολική Ασία, λόγω του κόστους της μετάβασης και της ενέργειας».

Διαβάστε επίσης

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Έως το τέλος Ιουνίου θα κυκλοφορεί στην Αττική το σύνολο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων