ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο στόχος προσέλκυσης ESG κεφαλαίων στη μετοχή της εταιρείας και η φιλόδοξη και αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ που πραγματοποιεί από φέτος η Mytilineos, κάνουν το 2021 για την εταιρεία, τη χρονιά -πέρασμα από το παρελθόν στο μέλλον.
Η διαχρονικά στενή σχέση της εταιρείας με την επενδυτική κοινότητα, φέρνει την εταιρεία άμεσα σε επαφή με τις επενδυτικές τάσεις και απαιτήσεις, και τα γρήγορα αντανακλαστικά της διοίκησης την κάνουν να ανταποκρίνεται με ευελιξία σε κάθε νέο στόχο και προσδοκία.
Έτσι μέσα σε ένα χρόνο πέτυχε όχι μόνο να βάλει τις ΑΠΕ στο επίκεντρο της στρατηγικής και να υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σε αυτές αλλά και να διεκδικεί με συστηματικό τρόπο την προσέλκυση επενδυτών από την αυξανόμενη δεξαμενή των ESG κεφαλαίων.
Μέσα σε ένα χρόνο οι ΑΠΕ στο επίκεντρο
Ο νέος στόχος της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων κατά 55% στην Ε.Ε. ως το 2030 και η αύξηση της τιμή των ρύπων στα 52 ευρώ/τόνος, αποτελούν εξελίξεις που βρήκαν τον όμιλο καλά προετοιμασμένο. Αν και η παρουσία του στις ΑΠΕ ήταν μέχρι πριν ένα χρόνο μικρή, κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να εξασφαλίσει κυρίαρχη θέση.
Ήδη από τις αρχές του 2020 ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας αναδείχθηκε σε αυτόνομο Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, σηματοδοτώντας τη στρατηγική εστίαση της Εταιρείας στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών έργων και αποθήκευσης ενέργειας, τόσο μέσω της κατασκευής έργων για τρίτους, όσο και μέσω της δικής της πλατφόρμας ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων. Σήμερα ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης διαθέτει ανεκτέλεστο 1,5 δισ. ευρώ και μαζί με τον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η κινητήριος δύναμη της κερδοφορίας της Mytilineos το 2021.
Σήμερα η Mytilineos έχει σχεδιάσει ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 5 GW. Στην ενέργεια, οι ΑΠΕ αναμένεται να φτάσουν το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ενώ ο όμιλος δείχνει ενδιαφέρον για το σύνολο των τεχνολογιών, όπως τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο. Επίσης σχεδιάζει σε επιπλέον 300 MW αιολικών που πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια, εκτός από το 1,5GW φ/β που αποκτήθηκαν πρόσφατα.
Παράλληλα, σχεδιάζει 1GW αποθήκευσης ενέργειας με 20 έργα των 50 μεγαβάτ με αποθήκευση μιας ώρας για συγκεκριμένους σκοπούς, ενώ διαπραγματεύεται συμφωνία με διεθνή εταιρεία για να αναπτυχθεί στα υπεράκτια αιολικά.
Επίσης η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο τέλος του έτους, θα οδηγήσει την εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας στα 2,4GW από το 2022.
Στόχος τα ESG επενδυτικά κεφάλαια
Την πόρτα στα επενδυτικά κεφάλαια ESG που πολλαπλασιάζονται καθημερινά, ανοίγει η είσοδος της Mytilineos στη λίστα “Task Force on Climate-related Financial Disclosures” (TCFD), που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες. Οι συστάσεις της TCFD θα ενισχύσουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αλλά και θα διευκολύνουν την εταιρεία σε ζητήματα χρηματοδότησης, στρατηγικής και καλύτερης διαχείρισης κινδύνων.
Η εφαρμογή των συστάσεων TCFD θα παρέχει στη Mytilineos:
- Ευκολότερη και καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά κεφάλαια, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των δανειστών, και διασφαλίζοντας ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αξιολογούνται και διαχειρίζονται κατάλληλα,
- Την δυνατότητα δημοσιοποίησης σημαντικών πληροφοριών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή σε χρηματοοικονομικές καταχωρίσεις,
- Αυξημένη ευαισθητοποίηση και κατανόηση των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με το κλίμα, αποσκοπώντας στην καλύτερη διαχείρισή τους καθώς και σε έναν πιο ενημερωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και
- Την ικανότητα προληπτικής αντιμετώπισης των απαιτήσεων των επενδυτών για πληροφορίες σχετικές με το κλίμα, δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας για τα προαναφερθέντα θέματα.
Αφουγκραζόμενος τις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών και τις τάσεις, εδώ και λίγα χρόνια είχε μιλήσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για την αξία της Εταιρικής Διακυβέρνησης και είχε ήδη προσαρμόσει τον όμιλο στους κανόνες της.
Αντίστοιχα σήμερα, το 2021 που είναι η χρονιά των ESG, ο όμιλος δίνει έμφαση στα ESG κριτήρια, και συνεχώς αναζητά του βέλτιστους τρόπους για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων του με μετρήσιμα στοιχεία, ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξη των ESG funds. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πανδημία και τη δημοσίευση του Taxonomy Regulation από την Κομισιόν, πολλαπλασιάζονται τα επενδυτικά κεφάλαια που εστιάζουν σε κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις βάσει των δεικτών επίδοσης (KPIs).
Οι αυξημένες δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με τις συστάσεις του TCFD θα συμβάλουν ώστε η εταιρεία με τις σωστές δημοσιοποιήσεις να εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά κεφάλαια, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των δανειστών.
Τι είναι τα ESG κριτήρια
Τα Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά κριτήρια καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG) αποτελούν ένα σύνολο δεικτών επίδοσης (KPIs) που χρησιμοποιούνται από δυνητικούς επενδυτές που εστιάζουν σε κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις. Τα περιβαλλοντικά κριτήρια εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση διαχειρίζεται τις επιπτώσεις της δραστηριότητας της στο φυσικό περιβάλλον. Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν πώς διαχειρίζεται τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τους πελάτες και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται. Τα κριτήρια Διακυβέρνησης σχετίζονται με ένα σύστημα κανόνων, πρακτικών και διαδικασιών με το οποίο η επιχείρηση διευθύνεται και λειτουργεί.
Τα κεφάλαια των funds που επενδύουν σε εταιρείες που πληρούν τα ESG έχουν αυξηθεί κατά 170% από το 2015 και τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σε πράσινα ομόλογα σε ευρώ αυξήθηκε επτά φορές κατά την ίδια περίοδο, ενώ οργανισμοί όπως η Moody’s, η Bloomberg, το MSCI και το Fitch στοχεύουν στη θέσπιση προτύπων αξιολόγησης για τα κριτήρια ESG. Σύντομα και οι τράπεζες θα εστιάζουν στην τήρηση των κριτηρίων ESG για τις επενδυτικές και χρηματοδοτικές τους αποφάσεις, αφού η κλιματικός κίνδυνος σύντομα θα ενταχθεί από την ΕΚΤ , στην προληπτική εποπτεία, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος που δημιουργούν οι μη βιώσιμες επενδύσεις για τις τράπεζες.
Σημειώνεται, ότι το πρώτο μισό του 2020 εκδόθηκαν στην Ευρώπη πράσινα ομόλογα αξίας $90 δισ. που αντιστοιχούσαν στο 46% των πράσινων ομολόγων διεθνώς, σύμφωνα με την Refinitiv.
Μέχρι το τέλος του 2020 το σύνολο των κεφαλαίων των ESG funds παγκοσμίως, έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των $1,7 τρισ., παρουσιάζοντας αύξηση 50% από το 2019, που ήταν επίσης χρονιά ρεκόρ.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Ποιο είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Τι είπε για το περιστατικό με το φαρμακείο στην Αλεξάνδρας
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Πλήρης στήριξη» του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για επαναφορά των δώρων στον δημόσιο τομέα
- EasyJet: Σε πορεία για να αγγίξει το £1 δισ. σε ετήσια κέρδη
- Χρηματιστήριο: Το ράλι συνεχίζεται σε Τιτάν και Aegean