Μπαράζ πράσινων εξαγορών πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, επιδιώκοντας να ενισχύσουν την παρουσία τους στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και να αυξήσουν τη συμμετοχή των πράσινων EBITDA στα αποτελέσματά τους. Μytilineos, ΔΕΗ, Motor Oil και ΕΛΠΕ, με εξαγορές εντός και εκτός Ελλάδος αυξάνουν το χαρτοφυλάκιό τους σε άδειες ΑΠΕ και πρασινίζουν τα κέρδη τους, εκτοξεύοντας τις μελλοντικές αποτιμήσεις τους.

Οι 4 ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι, που το 2023 θα έχουν πάνω από 1 δισ. EBITDA ο καθένας, ανταγωνίζονται όχι μόνο στα μερίδια, αλλά και στις εξαγορές, τις πράσινες επιδόσεις και τις αποτιμήσεις που εξασφαλίζουν.

1

Τα πράσινα EBITDA αποτιμώνται διπλάσια από τα συμβατικά κέρδη των ενεργειακών ομίλων, από τα διεθνή funds που αναζητούν πράσινες επενδύσεις για τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Ειδικά εάν η χώρα πάρει την επενδυτική βαθμίδα και μπει στα ραντάρ των funds που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές, τα πράσινα EBITDA των ενεργειακών ομίλων θα αποτιμηθούν όπως στη διεθνή αγορά και οι ενεργειακοί όμιλοι που κερδίζουν το πράσινο στοίχημα  θα εξασφαλίσουν σημαντικές υπεραξίες.

Mytilineos: Πάνω από 250 εκατ. ευρώ πράσινα EBITDA αναμένει φέτος-Εξαγορά 1,1 δισ. στον Καναδά

Πάνω από 250 εκ. ευρώ πράσινα EBITDA αναμένει φέτος η Mytilineos, χάρη στη στρατηγική της να ενισχύει τον “πράσινο κουβά”, με πράσινα έργα που πραγματοποιεί για τον όμιλο αλλά και για λογαριασμό τρίτων.

Με πολλαπλασιαστή 12 μόνο αυτά προσθέτουν 3 δισ. στην αποτίμηση της εταιρίας, που για το 2023 αναμένει να ξεπεράσει το 1 δισ. EBITDA.

Στρατηγική της εταιρείας είναι να αυξάνει κάθε χρόνο τη συμμετοχή των πράσινων EBITDA στα αποτελέσματά της, ενισχύοντας έτσι το προφίλ της εταιρεία στα ESG, το πράσινο αποτύπωμά της και της μελλοντικές της αποτιμήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της,  με τη συμφωνία στον Καναδά για τις άδειες 5 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,4 GW, της εταιρείας Westbridge. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,7 δισ. καναδικά δολάρια (1,16 δισ. ευρώ) (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών BESS), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση (capex) αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, χάρις στα μέτρα ενίσχυσης των «πράσινων» επενδύσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Καναδάς, η κρατική επιχορήγηση θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια. Έτσι, χάρις στην ενίσχυση, το IRR, η απόδοση της επένδυσης, αυξάνεται κατά 2 με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

ΔΕΗ: Αγώνας δρόμου για περισσότερες ΑΠΕ και μεγαλύτερη αποτίμηση- Εξαγορά 1,2 δισ. στη Ρουμανία

Από την παρουσίαση της ΔΕΗ στους επενδυτές πριν την αύξηση κεφαλαίου, ο στόχος της διοίκησης ήταν να πείσει ότι θα καταφέρει την πράσινη στροφή της, με στόχο το 40% των κερδών της να είναι πράσινα. Και υλοποιεί αυτή τη στροφή σε χρόνο ρεκόρ,  με συνέπεια και παρά τις ανατροπές που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση.

Με δική της ανάπτυξη, κοινοπραξίες και εξαγορές  στόχος της εισηγμένης είναι να φτάσει έχει συνολικά πράσινα EBITDA (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) στο 40% των συνολικών κερδών του  2026, δηλαδή 600 εκ. ευρώ. Ωστόσο, ο αρχικός αυτός στόχος μπορεί να έρθει και από το 2024. Σύμφωνα με αναλυτές, το 26% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ έως το 2024 και το 35% έως το 2025 θα προέρχονται από ΑΠΕ  και αυτό θα αντιστοιχεί, σύμφωνα με αναλυτές, σε ένα εκτιμώμενο EBITDA 660 εκατ. ευρώ και 737 εκατ. ευρώ το 2024 και το 2025 αντίστοιχα. Και μόνο τα νούμερα αυτά εκτινάσσουν την αποτίμηση της ΔΕΗ σε πολλαπλάσια από τα σημερινά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι ολόκληρο το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ύψους 5,3 δισ. την επόμενη τριετία, στοχεύει στα 8,1 πράσινα GW το 2026.

Παρά την καθυστέρηση κατά δύο χρόνια της απολιγνιτοποίησης, τα πράσινα έργα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εκτελούνται με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ενώ η εξαγορά της Enel Romania επεκτείνει στο εξωτερικό, την παραγωγή ΑΠΕ της εταιρείας.

Οι δραστηριότητες της Enel Romania που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ στη Ρουμανία και η δεύτερη στην παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σημαντικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW και 5,4GW έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Επιπλέον, η ΔΕΗ θα λειτουργήσει δικά της έργα ισχύος 1 GW (γιγαβάτ)  εντός της διετίας 2023-202 και στόχος είναι σε διάστημα άνω των 30 μηνών, δηλαδή μετά το τέλος του 2025 να διαθέτει 5,1 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ λειτουργεί 376 MW πράσινης ενέργειας και έχει υπό κατασκευή έργα 970 MW. Ήδη λειτούργησε το φωτοβολταϊκό πάρκο 50MW στη Μεγαλόπολη ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μεγάλου Φ/Β στην Πτολεμαϊδα ισχύος 200 MW, καθώς και το αιολικό των 27 MW στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Motor Oil: Αναμένει 130 εκατ. πράσινα EBITDA φέτος- Εξαγορά της UNAGI

Μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής πράσινης ενέργειας διαθέτει ήδη η  Motor Oil που έκανε πολύ γρήγορη ισχυρή την παρουσία της στις ΑΠΕ και αναμένει το 2023 πράσινα EBITDA στα 130 εκ. ευρώ, καθώς ενοποιεί την Anemos Res που απέκτησε πριν από ένα χρόνο.

Η MORE  (Motor Oil Renewable Energy)  διαθέτει εν λειτουργία ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 772 MW, από 280 MW στα τέλη του 2021, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται πάρκα δυναμικότητας 84 MW, από τα οποία τα 60 MW θα ολοκληρωθούν φέτος.

Μετά την εξαγορά της Anemos res που αποτιμήθηκε στο 1 δισ. ευρώ, και πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιήθηκε πέρυσι η Motor Oil ολοκλήρωσε την απόκτηση του 75% της Unagi (με τίμημα κάτω  των 10 εκ. ευρώ) και πλέον η MORE θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, περισσότερων από 3 GW.

 Η Anemos RES κατέχει 24 αιολικά πάρκα σε λειτουργία, ένα μικρό φωτοβολταϊκό (2 MW) και ένα υδροηλεκτρικό σταθμό (4,95 MW), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 493,35 MW καθώς και υπό ανάπτυξη έργα, ισχύος 1505,4 MW, στα οποία περιλαμβάνονται έργα αποθήκευσης ισχύος 417,46 MW. Επιπλέον, 280 MW σε ΑΠΕ διέθετε  η MORE, ήδη πριν την εξαγορά.

Helleniq Energy: Στόχος 1 GW ως το 2025- Εξαγορά στην Κύπρο

Την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW στην Κύπρο (επαρχία Λευκωσίας), μέσω της θυγατρικής της HELLENiQ RENEWABLES πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες, η Helleniq Energy.

Η Helleniq Energy συνεχίζει την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ και το 2022 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τέθηκε σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ, μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η εξαγορά αιολικών πάρκων σε λειτουργία στη Μάνη, συνολικής δυναμικότητας 55 MW, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του Ομίλου σε ΑΠΕ στα 341 MW. Επιπλέον, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την RWE με σκοπό την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη του εν λειτουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW έως το 2030, με το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο έργων να ξεπερνά τα 2,5 GW.