Το δικό της μερίδιο διεκδικεί η Mytilineos στον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσφέροντας ψηφιακές υπηρεσίες για τις πόλεις με τη δημιουργία της πλατφόρμας Smart Cities.

Οι  λειτουργίες των «έξυπνων πόλεων» μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, να δώσουν δύναμη και έλεγχο στους καταναλωτές -πολίτες να αξιοποιήσουν οι ίδιοι τα δεδομένα, τα περίφημα Big Data, προς όφελος των ίδιων και των κοινοτήτων τους.

Η Mytilineos αξιοποιώντας συνέργειες των διαφορετικών τομέων δραστηριοτήτων της,  παράγει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις πόλεις, αλλά και θα δώσουν ώθηση στη μετεξέλιξη της Protergia από προμηθευτή ενέργειας σε πάροχο ψηφιακών ενεργειακών υπηρεσιών,  έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά μέσω πλήθους ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών.

Η νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities που παρουσιάστηκε χθες  από την εταιρεία, στα Άσπρα Σπίτια παραλίας Διστόμου,   όπου κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, εφαρμόζεται ήδη  πιλοτικά σε 15 σπίτια του οικισμού.

Ήδη  προσφέρονται από την πλατφόρμα  4 εφαρμογές,  για διαχείριση ενέργειας, έξυπνη διαχείριση νερού, έξυπνη διαχείριση απορριμάτων, και σύστημα επικοινωνίας με τον πολίτη. Στόχος της εταιρείας είναι να εμπλουτίσει με νέες υπηρεσίες την πλατφόρμα και να βελτιώνει διαρκώς τις εφαρμογές της, τόσο για την Protergia  όσο και για την αγορά των smart cities που τώρα θα αναπτυχθεί.

Η MYTILINEOS Smart Cities  αφού τελειοποιηθεί θα διεκδικήσει προτίμηση των δεκάδων Δήμων της χώρας που σταδιακά θα προκηρύσσουν το επόμενο διάστημα διαγωνισμούς για smart cities. Με πλεονέκτημα τη λειτουργικότητα, τις ψηφιακές καινοτομίες που συνεχώς θα προστίθενται και την ευκολία στη λειτουργία της αλλά και το ανταγωνιστικό της κόστος, φιλοδοξία της εταιρείας είναι να κυριαρχήσει στη νέα αυτή αγορά.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Θέλουμε φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες πόλεις

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, από τα νέα αναβαθμισμένα πια Άσπρα Σπίτια δήλωσε χθες: «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα» δήλωσε.

“Οι Smart Cities ήταν προνομιακό πεδίο για μας καθώς είχαμε όλες τις τεχνικές δυνατότητες να το κάνουμε.

  • Μια δική μας πόλη, και μάλιστα πρότυπη, που φιλοξενεί τους ανθρώπους της Μεταλλουργίας
  • Έναν τομέα δραστηριότητας που αναπτύσσει υποδομές
  • Έναν τομέα δραστηριότητας που αναπτύσσει συστήματα ΑΠΕ
  • Έναν τομέα δραστηριότητας που δραστηριοποιείται στην ενέργεια
  • Και κεντρικές υπηρεσίες που καινοτομούν και δουλεύουν, μας ενδιαφέροντα και απαιτητικά projects.

Συνδυάσαμε λοιπόν την εμπειρία, την εφευρετικότητα, την όρεξη, και των τεσσάρων Τομέων και των Κεντρικών Υπηρεσιών, για να κάνουμε τα Άσπρα Σπίτια εργαστήριο καινοτομίας και να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των κατοίκων της. Είναι ένα πρώτο πείραμα για τις δυνατότητές μας, όχι μόνο ως εταιρεία. Αλλά και της δυνατότητας να δημιουργούμε ανοιχτές κοινωνίες, που αξιοποιούν τον θαυμαστό καινούριο κόσμο που ανοίγει μπροστά μας η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό μπορούν να κάνουν οι «έξυπνες πόλεις», να ενισχύσουν την βιωσιμότητα, να δώσουν δύναμη και έλεγχο στους καταναλωτές πολίτες, να αξιοποιήσουν οι ίδιοι τα δεδομένα, τα περίφημα Big Data, προς όφελος των ίδιων και των κοινοτήτων τους.

Μία έξυπνη πόλη που προσεγγίζει σωστά τους όρους citizenship, governance και mobility δημιουργεί αυτές τις δυνατότητες και την κάνει ανοιχτή πόλη, συμβάλλοντας στη λειτουργία των ανοιχτών θεσμών και κοινωνιών, που κάνουν πιο τις κοινότητες πιο δημοκρατικές.

Αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των ανθρώπων της. Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του, κάνει εξοικονόμηση, προστατεύει τον εαυτό του και το περιβάλλον.

Είμαι χαρούμενος που δεν προσεγγίσαμε αυτή την νέα δραστηριότητα αυστηρά επιχειρηματικά, αλλά είδαμε τις άπειρες δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν και μάλιστα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ευμάρειας για τους πολίτες του μέλλοντος.

Η MYTΙLINEOS λοιπόν αναλαμβάνει να κάνει πραγματικότητα, αυτό που κάποτε μπορεί να φάνταζε αδύνατο. Έναν νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα ευέλικτες εφαρμογές και τεχνολογίες υψηλής νοημοσύνης”.

Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη, κλείνοντας την εκδήλωση, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.»

Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

  • «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
  • Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
  • Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Το πρόγραμμα Έξυπνες πόλεις

Τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις»  είχαν από την  1η Ιουλίου  μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 315 Δήμοι της χώρας, με πληθυσμό κάτω των 100 χιλιάδων κατοίκων  για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Το πρόγραμμα  «Έξυπνες Πόλεις», είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2021.

Η υποβολή των σχεδίων θα πραγματοποιείται ψηφιακά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ (ΟΠΣ ΕΣΠΑ), μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2022.

κοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε Δήμου, μέσα από έναν κατάλογο έργων που διαρθρώνονται σε επτά κατηγορίες:

  • Βιώσιμη Μετακίνηση
  • Εξοικονόμηση Ενέργειας
  • Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων
  • Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης
  • Βελτίωση Ποιότητας Ζωής
  • Ενίσχυση τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας
  • Προστασία από Κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση Ψηφιακών Υποδομών)

Η δράση για τους 315 Δήμους χρηματοδοτείται με περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάκαμψης (ΕΤΠΑ). Τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι κυμαίνονται από 210.000 € (για τους πολύ μικρούς δήμους) μέχρι 2.770.000 € (για τους δήμους με πληθυσμό λίγο μικρότερο των 100.000 κατοίκων). Επισημαίνεται ότι κάθε Δήμος γνωρίζει εκ των προτέρων το ύψος χρηματοδότησης, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις.

Για τους 16 Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων συν τα Τρίκαλα,  η χρηματοδότηση του πρώτου σταδίου, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, γίνεται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

MYTILINEOS

H Εταιρεία MYTILINEOS κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών και EBITDA που ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ και 533 εκ. ευρώ αντιστοίχως (Εννεάμηνο 2022) και απασχολεί περισσότερους από 4.820 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επικεντρωμένη στην αειφορία, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 και να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας μέχρι το 2050, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση.