Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές του γαλλίου από 1η Αυγούστου, δημιούργησε τεράστια ανησυχία στην Ευρώπη για τις συνέπειες της στην αλυσίδα εφοδιασμού μιας σειράς τεχνολογικών προϊόντων και υλικών απαραίτητων για την ενεργειακή μετάβαση.

Γι αυτό, όπως έγινε γνωστό χθες, η ΕΕ προσέγγισε τη Mytilineos, την ελληνική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας, και της ζήτησε να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος στο εργοστάσιό της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα στον Άγιο Νικόλαο στη Βοιωτία.

1

Ειδικότερα, η εταιρεία καλείται να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο τα εργοστάσια αλουμίνας μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από αυτήν την  έκτακτη κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί.

Το γάλλιο είναι ένα από τα κρίσιμα μέταλλα για την ενεργειακή μετάβαση, του οποίου η ζήτηση κινείται σταθερά ανοδικά και  θα εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια λόγω των εφαρμογών του, όπως για την παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ αλλά και ηλεκτρονικών τσιπ.

Και η έκτακτη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει το πάγωμα των εξαγωγών του από την Κίνα, αποδεικνύει, αυτό που λέγεται,  ότι ο ψυχρός πόλεμος 2.0  δεν  θα γίνει για τα όπλα, αλλά για τους ημιαγωγούς.

Κι αυτό, γιατί, ό,τι ήταν η πρόσβαση στο πετρέλαιο και την ενέργεια μέχρι χθες, θα είναι στον κόσμο που ανατέλλει, η πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Και μόνο όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτές θα μπορούν να εξασφαλίσουν τα πλεονεκτήματα και τις υπεραξίες της ενεργειακής μετάβασης και της τεχνολογικής εξέλιξης.

Σε αυτή την αγορά του μέλλοντος η Mytilineos προετοιμάζεται να τοποθετηθεί.

Η Mytilineos και η επιχειρηματική ευκαιρία στα κρίσιμα μέταλλα

Το αίτημα της ΕΕ δημιουργεί ταυτόχρονα και μία σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για την Mytilineos, με δεδομένο ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ευκαιρία σχετίζεται τόσο με την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης που αναμένεται για το γάλλιο τα επόμενα χρόνια, όσο και με την αύξηση της τιμής του, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια νέα αγορά για την Mytilineos, εφόσον προσδιορίσει τις ποσότητες που μπορεί να παράξει.

Μια εταιρεία σαν την Mytilineos που ξεκίνησε από το trading μετάλλων, που διαθέτει παραγωγή αλουμινίου και αλουμίνας, δίνει έμφαση στην καινοτομία και η στρατηγική της είναι σταθερά προσανατολισμένη στο μέλλον, δε θα μπορούσε παρά να επικεντρώνεται στα κρίσιμα μέταλλα.

Η MYTILINEOS μέσω της δραστηριότητας έρευνας Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τομέα Μεταλλουργίας τοποθετείται ανάμεσα στις πρωτοπόρες εταιρείες του κλάδου αλουμινίου παγκοσμίως στον τομέα της έρευνας για την αξιοποίηση των καταλοίπων βωξίτη αλλά και την ανάκτηση σπάνιων γαιών.

Ήδη οι εξειδικευμένες ομάδες της εταιρείας μελετούν, ποιες ποσότητες γαλλίου θα μπορούσαν να εξαχθούν κατά την παραγωγή αλουμίνας.

Σημειώνεται ότι το 2022 ο Τομέας Μεταλλουργίας συγκρότησε μια νέα διεύθυνση καινοτομίας στο εργοστάσιο του Αγίου Νικολάου, η οποία απαρτίζεται από 3 νέα τμήματα, την Έρευνα και Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΒΑ), τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Συνεχή Πρόοδο.

Το τμήμα ΕΒΑ το 2022, συμμετείχε σε 23 ερευνητικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. ή το Ελληνικό κράτος μέσω των χρηματοδοτικών φορέων Η2020/Horizon Europe, ΕΙΤ Raw Materials, EIT Manufacturing, ERA-MIN 2 και ΓΓΕΤ.

Τα προγράμματα αυτά ερευνούν θέματα όπως:

i. Αξιοποίηση καταλοίπων βωξίτη (ΚΒ) προς παραγωγή σκανδίου, σιδήρου, αλουμίνας, προσθέτων τσιμέντου και δομικών προϊόντων.

ii. Παραγωγή αλουμίνας από εναλλακτικές (δευτερογενείς) πηγές.

iii. Αξιοποίηση ανθρακούχων παραπροϊόντων ηλεκτρόλυσης αλουμίνας.

iv. Ανάκτηση θερμότητας – χρήση Α.Π.Ε. στην παραγωγή αλουμίνιου.

v. Νέα εργαλεία/κύκλους εκπαίδευσης για μηχανικούς και εργατοτεχνίτες που εργάζονται στον κλάδο πρώτων υλών και μεταλλουργίας.

vi. Νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης αλουμινίου & ψηφιοποίηση διεργασιών στην παραγωγή αλουμίνας.

Η συνολική χρηματοδότηση των προγραμμάτων, στο διάστημα 2017-2026, ξεπερνά τα 120 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων 9,5 εκ. Ευρώ αφορά χρηματοδότηση του ΤΕΔ Μεταλλουργίας της MYTILINEOS.

Σημειώνεται ότι η τεχνογνωσία και το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών.

Ποια είναι σήμερα η παγκόσμια παραγωγή γαλλίου

Η παραγωγική δυναμικότητα γαλλίου (χαμηλής καθαρότητας) της Κίνας ήταν περίπου 650.000 κιλά ετησίως  το 2020, μετά από μια αύξηση από τα 140.000 κιλά ετησίως που ήταν το 2010, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή γαλλίου χαμηλής καθαρότητας υπολογίζεται σε 774.000 κιλά ετησίως.

Οι υπόλοιποι κύριοι παραγωγοί γαλλίου είναι η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας και η Ρωσία. Η Γερμανία και το Καζακστάν σταμάτησαν την πρωτογενή παραγωγή το 2016 και το 2013, αντίστοιχα.

Ωστόσο, λόγω της αύξησης σε τιμές γαλλίου το 2020 και το 2021, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα επανεκκινήσει την πρωτογενή παραγωγή γαλλίου μέχρι το τέλος του 2021. Η Ουγγαρία και η Ουκρανία πιστεύεται ότι σταμάτησαν την πρωτογενή παραγωγή το 2015 και το 2019, αντίστοιχα.

Η παραγωγή εξευγενισμένου γαλλίου υψηλής καθαρότητας το 2021 στην Κίνα εκτιμάται ότι ήταν περίπου 225.000 κιλά, μια αύξηση 5% από το 2020. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σλοβακία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι γνωστοί κύριοι παραγωγοί εξευγενισμένου γαλλίου υψηλής καθαρότητας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε την παραγωγή εξευγενισμένου γαλλίου υψηλής καθαρότητας το 2018. Η συνολική παραγωγή εξευγενισμένου γαλλίου υψηλής καθαρότητας το 2022 εκτιμάται ότι ήταν περίπου 290.000 kg, αυξημένη κατά  16% από τα 250.000 kg του 2021.

Η σημερινή τιμή του είναι 562,70 $ ανά κιλό, αυξημένο κατά +33,12% σε σύγκριση με την τιμή του των 422,70 $ ανά κιλό την 1η Ιανουαρίου 2021 και αυξημένη +88,70% από την 1η Ιανουαρίου 2020. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, όταν το κόστος του γαλλίου ήταν 274,37 $ ανά κιλό,  η αύξηση είναι +105,09%.

Διαβάστε επίσης:

Γάλλιο: Γιατί έρχεται γεωπολιτική μάχη για το υγρό μέταλλο που ζητήθηκε από τη Mytilineos