ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ισχυρό επιχειρηματικό εκτόπισμα που διαθέτει η Mytilineos, σε συνδυασμό με το προσφερόμενο, ελκυστικό, σταθερό επιτόκιο, έχουν καταστήσει πόλο έλξης για τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια, το υπό έκδοση εταιρικό ομόλογο.
Ήδη και σύμφωνα με πληροφορίες, έως χθες το απόγευμα το συνολικό ύψος των προσφορών είχε φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Καλύπτοντας έτσι κατά μία φορά το κεφαλαιακό «πλαφόν» του ομολόγου της Mytilineos.
Οι διαδικασίες της δημόσιας προσφοράς για το ελληνικού δικαίου 7ετές ομόλογο, ολοκληρώνονται σήμερα στις 4 το απόγευμα. Οπότε και θα διαμορφωθεί το τελικό ύψος των προσφορών.
Θα οριστικοποιηθεί επίσης και η τελική απόδοση, μέσα στο προκαθορισμένο εύρος του επιτοκίου (4% – 4,5%).
Κατά τα φαινόμενα και με βάση το «θερμό» ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, τόσο από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών όσο και από τους επαγγελματίες της αγοράς (ειδικοί επενδυτές) το ετήσιο επιτόκιο αναμένεται να «κλειδώσει» κοντά στο κάτω άκρο του αρχικού εύρους.
Όπως και να ‘χει το εταιρικό ομόλογο της Mytilineos παρέχει αμφίπλευρα οφέλη. Διότι αφ’ ενός μεν ο επιχειρηματικός όμιλος αντλεί κεφάλαια με εκλογικευμένο κόστος, μέσα σε ένα περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων. Αφ’ ετέρου, δε, οι επενδυτές – αποταμιευτές, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν καλύτερες αποδόσεις από τις συμβατικές, για τα κεφάλαια που έχουν «στην άκρη».
Όταν το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των καταθέσεων βρίσκεται στο 0,28%, οι νέες προθεσμιακές 12μηνης διάρκειας είναι στο 1,31% και το 7ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου αποδίδει 3,71%, το συγκριτικό πλεονέκτημα του ομολόγου της Mytilineos καθίσταται προφανές.
Απευθυνόμενο μάλιστα και σε μικρά βαλάντια, αφού το ελάχιστο κόστος συμμετοχής ξεκινά από τα 1.000 ευρώ.
Δείγμα εμπιστοσύνης
Η νέα ομολογιακή έκδοση είναι η πρώτη μετά από τις εκλογές που εξασφάλισε άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γεγονός που πέραν των άλλων φέρνει ολοένα και πιο κοντά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, που με τη σειρά της αναμένεται να γίνει πόλος έλξης διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.
Η κίνηση του επιχειρηματικού ομίλου, με βασικό μέτοχο και διοικητικό ηγέτη τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της εγχώριας οικονομίας.
Η Mytilineos θα κατευθύνει τα 255 εκατ. ευρώ σε αποπληρωμές δανειακών οφειλών, ενώ άλλα 236 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών. Το υπολειπόμενο ποσό από τα 500 εκατ. ευρώ αφορά τα κόστη της έκδοσης.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την ερχόμενη Δευτέρα θα επισημοποιηθεί η οριστική έκβαση της δημόσιας προσφοράς, ενώ την Τρίτη 11 Ιουλίου το εταιρικό ομόλογο θα κάνει πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Εκεί δηλαδή όπου διαπραγματεύονται άλλα 18 ομόλογα ονοματικής αξίας 3,615 δισ. ευρώ. Καθιστώντας τη συγκεκριμένη αγορά που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2016, ως μία από τις πλέον επιτυχημένες πρωτοβουλίες των αρχών του χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνδυαστικά.
Η αμέσως προηγούμενη ομολογιακή έκδοση είχε γίνει τον Ιούλιο του 2022, ενώ από εκεί κι έπειτα οι εξελίξεις «πάγωσαν» εξαιτίας της ανοδικής πορείας που άρχισαν να διαγράφουν τα επιτόκια.
Ισοφαρίζει το ρεκόρ σε αξία έκδοσης
Με την τωρινή της κίνηση η Mytilineos βγαίνει μπροστά, έχοντας προφανώς εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της. Κάτι που πιθανότατα μπορεί να δώσει το έναυσμα και σε άλλες επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον.
Η ομολογιακή έκδοση της Mytilineos έρχεται να ισοφαρίσει το ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων (500 εκατ. ευρώ) που κατέχει από τον Ιούλιο του 2010 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη. Τότε οι προσφορές ήταν κατά 1,37 φορές πάνω από τα ζητούμενα κεφάλαια.
Το επιτοκιακό κουπόνι ορίστηκε στο 2,75%, αλλά τότε οι συνθήκες ήταν σαφέστατα ευνοϊκότερες στο «μέτωπο» των επιτοκίων.
Χθες το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, λήξεως το 2027 έκλεισε στο 91,75 της ονομαστικής αξίας του που είναι το 100. Με συνέπεια η ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του να διαμορφώνεται στο 4,779%.
Στην περίπτωση της Mytilineos, το χωρίς εξασφαλίσεις ομόλογο μπορεί να αποπληρωθεί πρόωρα, πέντε χρόνια μετά από την ημερομηνία έκδοσης. Χωρίς την καταβολή δεδουλευμένων τόκων για την υπολειπόμενη περίοδο.
Η επιχειρηματική δυναμική του ελληνικού ομίλου, που αποτιμάται τώρα στα 4,6 δισ. ευρώ (με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί… 151,9% σε ορίζοντα 12μηνου) αποτυπώνεται παραστατικά στα οικονομικά μεγέθη.
Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων έφτασε στο 21,9% στην περσινή χρήση, έναντι του 10,5% που ήταν το 2021.
Ενώ στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς η καθαρή κερδοφορία (143 εκατ. ευρώ) ήταν αυξημένη κατά 113% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Διαβάστε επίσης:
Στον αστερισμό ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας
Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Μη βιάζεστε για τοποθετήσεις κεφαλαίων, θα εκλογικευτούν οι τιμές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση