• Business

    Mytilineos: Γιατί προχώρησε σε placement 7,2 εκατ. μετοχών – Σε Άγγλους και Αμερικανούς επενδυτές το 5,04% της εταιρείας

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Μπορεί η είσοδος της Mytilineos στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να προγραμματίζεται για το 2025, όμως η μάχη για την τοποθέτηση ξένων θεσμικών επενδυτών στη μετοχή της εταιρείας έχει ξεκινήσει.

    Χθες πραγματοποιήθηκε placement στη μετοχή της εταιρείας, και άλλαξε χέρια το  5,04% των μετοχών της. Αγοραστές ήταν Άγγλοι και Αμερικάνοι επενδυτές  που απέκτησαν 7,2 εκ. μετοχές της Mytilineos στην τιμή των 35,5 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με discount 4% από τον μέσο όρο της τιμής των τελευταίων 30 και 90 ημερών και ακριβώς στο μέσο όρο της τιμής της μετοχής της εταιρείας το τελευταίο έτος.

    Αρχικά η πρόθεση ήταν να δοθούν 4,5 εκ. μετοχές στην τιμή κοντά στα 36 ευρώ, όμως η ζήτηση ήταν μεγάλη και τελικά μετά από διαπραγματεύσεις για τον αριθμό των μετοχών και την τιμή  δόθηκαν 7,2 εκ. μετοχές στα 35,5 ευρώ.

    Πηγές του mononews ανέφεραν χθες ότι ο βασικός μέτοχος Ευάγγελος Μυτιληναίος πιεζόταν από τη Citi και τη Morgan Stanley, που χειρίστηκαν από την πλευρά των ξένων θεσμικών το βιβλίο προσφορών, να δώσει επιπλέον των 4,5 εκατ. μετοχές, ενώ αναφερόταν ότι στην τιμή των 35 ευρώ οι ξένοι θεσμικοί ζητούσαν το απίστευτο νούμερο των 20 εκατ. μετοχών.

    Το placement το διενέργησε η Citi και η Morgan Stanley μαζί με τη Euroxx. Οι μετοχές  δόθηκαν  από   τις Frezia LTD και Kilteo LTD συμφερόντων του βασικού μετόχου, προέδρου και CEO κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος πριν το placement κατέχει περίπου το 26,54 % των μετοχών της εισηγμένης.

    Η αξία του πακέτου ανήλθε στα 255,6 εκατ. ευρώ.

    Αναγκαίο βήμα

    Το placement που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν ένα αναγκαίο βήμα, στον δρόμο για το Χρηματιστήριο το Λονδίνου. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 2022 με το μετασχηματισμό του ομίλου στη βάση μιας απλής δομής δύο τομέων Ενέργειας και Μετάλλων, και ακολούθησαν η στροφή του ομίλου σε δραστηριότητες βιωσιμότητας,    συστηματικές κινήσεις ανάπτυξης και διεθνοποίησης αλλά και η αλλαγή ονόματος που θα αποφασιστεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 3/6/2024.

    Η καλή χρονιά που έχει η εταιρεία φέτος, τα σχέδια ανάπτυξης, και οι μεγάλες προοπτικές και οι υπεραξίες που θα συνδέονται με τη είσοδο της εταιρείας σε μια μεγάλη κεφαλαιαγορά όπως το Λονδίνου, την κάνει ιδανική επενδυτική επιλογή. Οι  μεγάλοι θεσμικοί επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο πακέτο μετοχών από τώρα προσβλέποντας  στις μεγάλες αποδόσεις που πολύ σύντομα θα εξασφαλίσουν, ενώ καθώς πρόκειται για μακροπρόθεσμους επενδυτές, με την κίνησή τους αυτή δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας.

    Το ζητούμενο για τον όμιλο είναι να ανοίξει την μετοχική του βάση σε μεγάλους ξένους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Τα Long Only Funds όμως θέλουν να τοποθετούνται εγκαίρως και με την κίνηση αυτή δείχνουν ότι πιστεύουν στην εταιρεία και τις υπεραξίες που μπορεί να τους εξασφαλίσει.

    Η εισηγμένη στις 25 Απριλίου είχε ανακοινώσει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Το χρονοδιάγραμμα ήταν για τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

    Η Mytilineos έχει πετύχει διεθνοποιημένη ανάπτυξη με παρουσία σε 40 χώρες και στις πέντε ηπείρους και κεφαλαιοποίηση κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ και είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία ετοιμάζεται για την εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και θα έχει παρουσία στο FTSE 100.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανατροπή στο placement της Mytilineos: 7,2 εκατ. μετοχές διέθεσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος!

    Piraeus Securities για Mytilineos: Αυξάνει την τιμή στόχο στα €48.5 από €44.5

    Mytilineos: Νέο όνομα για τη νέα εποχή – Τι φέρνει η διανομή δωρεάν μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ