• Business

    Mulberry: Γιατί απέρριψε προσφορά εξαγοράς £83 εκατ. από την Frasers του μεγιστάνα Mike Ashley

    • Μαρία Βε

    Μike Ashley


    Σε μια προσφορά εξαγοράς ύψους 83 εκατ. λιρών από την Frasers Group του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Mike Ashley είπε «όχι» η δημιουργός εταιρεία των εμβληματικών πολυτελών τσαντών Mulberry, παρόλο που αντιμετωπίζει προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι πωλήσεις της Mulberry μειώθηκαν απότομα λόγω ύφεσης στον τομέα των ειδών πολυτελείας, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώσει ότι στα σχέδιά της είναι η συγκέντρωση σχεδόν 11 εκατομμυρίων λιρών, προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά της.

    Η εταιρεία αποκάλυψε παράλληλα ζημιά 34,1 εκατ. λιρών προ φόρων για τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με κέρδη 13,2 εκατ. λιρών το προηγούμενο έτος.

    Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ από τον Μάρτιο και μετά, η εταιρεία ανέφερε βουτιά 18% στα έσοδα.

    Έτσι, ο όμιλος Frasers Group προχώρησε στην πρόταση εξαγοράς, δηλώνοντας ότι γνωρίζει για τα κεφάλαια που αναζητεί η Mulberry, ενώ τόνισε ότι ανησυχεί εξαιρετικά για το μέλλον του brand.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Mulberry, Chris Roberts ανέφερε ότι ο τομέας ειδών πολυτελείας αντιμετώπισε «σημαντικές προκλήσεις» τον περασμένο χρόνο, με «τις αγορές σε όλο τον κόσμο να έρχονται αντιμέτωπες με τις μικρότερες καταναλωτικές δαπάνες».

    Στα χνάρια των Debenhams

    Κάπως έτσι όμως ξεκίνησαν τα προβλήματα και στα ιστορικά πολυκαταστήματα Debenhams (τα οποία ανήκαν στην Sports Direct του Ashley) το 2018, όταν ανακοίνωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία τους ύψους 491 εκατ. λιρών και το κλείσιμο 50 καταστημάτων.

    Η συνέχεια ήταν οδυνηρή, καθώς τον Απρίλιο του 2019 η εταιρεία κήρυξε πτώχευση και οι επιχειρήσεις της εξαγοράστηκαν από μια κοινοπραξία επενδυτών, την Silver Point Capital και GoldenTree Asset Management.

    Το τελευταίο χτύπημα στην εταιρεία ήρθε με την πανδημία Covid-19, όπου πολλές ευάλωτες εταιρείες, ούτως ή άλλως κατέρρευσαν.

    Μαζί με την σημερινή προσφορά του, ο όμιλος Frasers επισημαίνει ότι θέλει να αποφευχθεί «κάτι παρόμοιο με τα Debenhams», καθώς υπάρχει «μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας».

    «Δεν δεχόμαστε ακόμη μια απολύτως βιώσιμη επιχείρηση θα τεθεί υπό διαχείριση», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο όμιλος Frasers, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ashley νιώθει ιδιαίτερα απογοητευμένος από την εξέλιξη της Mulberry.

    Σημειώνεται ότι ο όμιλος Frasers, ο οποίος διαθέτει αρκετά καταστήματα λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των Sports Direct και Flannels, κατέχει ήδη μερίδιο 37% στη Mulberry.

    Κινητοποιήσεις σε όλα τα μέτωπα

    Ωστόσο, επί του παρόντος η Mulberry «ποιεί την νήσσαν», όσον αφορά την προσφορά της Frasers, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν επιθυμεί να διαθέσει μεγαλύτερο μερίδιο στoν Ashley.

    «Δεν αναγνωρίζεται η σημαντική μελλοντική δυνητική αξία της εταιρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την άλλη, οι επενδυτές φαίνεται ότι χάνουν την υπομονή τους, δεδομένου ότι η μετοχή της Mulberry υποχώρησε έως και 52% πέρσι.

    Εντούτοις, η μετοχή της κινούνταν ανοδικά κατά 3,27% σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024, στις 11:19 ώρα Ελλάδος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mulberry διαθέτει καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ασίας.

    Τα γραφεία της βρίσκονται στο Σόμερσετ, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

    Το 56% της εταιρείας ανήκει στον δισεκατομμυριούχο από την Σιγκαπούρη Ong Beng Seng και τη σύζυγό του Christina.

    O Ong είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Hotel Properties και γνωστός για τον καθοριστικό του ρόλο στην μεταφορά του νυχτερινού αγώνα της Formula 1 στη Σιγκαπούρη το 2008.

    Διαβάστε επίσης: 

    Warren Buffett: Συνεχίζει τις κερδοφόρες κινήσεις στην Ιαπωνία – Νέα πώληση ομολόγων σε γιεν

    Αυτοκρατορία Μέρντοχ: Μάχες και συνωμοσίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Fox

    Philips: Για πρώτη φορά γυναίκα αναλαμβάνει κορυφαία θέση στα 133 χρόνια ιστορίας της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ