Οι διάδοχοι του Leonardo Del Vecchio, του Ιταλού μεγιστάνα των Ray Ban γυαλιών, απέκτησαν πρόσβαση σε τεράστιο πλούτο, μετά το θάνατό του τον περασμένο Ιούνιο, κληρονόμησαν όμως και μια σειρά δύσκολων επενδυτικών εξισώσεων.

Ο Ιταλός επιχειρηματίας που ξεκίνησε από μία φτωχή συνοικία και κατάφερε να χτίσει μια τεράστια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων, άφησε πίσω του μια περιουσία αξίας 26 δις δολαρίων.

1

Πρόκειται για ένα μερίδιο 32% στην εταιρεία EssilorLuxottica, η οποία κατασκευάζει τα διάσημα γυαλιά Ray Ban και τους φακούς Oakley.

Επίσης κληροδοτεί ένα μερίδιο 20% στην επενδυτική τράπεζα Medioblanca και ένα 10% στην ασφαλιστική Assicurazioni Generali.

H δύσκολη εξίσωση για τους κληρονόμους

Στις ιταλικές δυναστείες είναι σύνηθες να παραμένει ο έλεγχος της περιουσίας σε ένα μέλος της οικογένειας. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Stellantis, πρόεδρος είναι ο John Elkann, ο οποίος παρέλαβε την αυτοκινητοβιομηχανία από τον παππού του Gianni Agnelli.

Αντίστοιχα, ο Alessandro Benetton ηγείται της ομώνυμης εταιρείας, την οποία κληρονόμησε από την οικογένειά του.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει αναθέσει στα παιδιά του τη διαχείριση  της αυτοκρατορίας του στις εκδόσεις και στα μέσα ενημέρωσης. Ο Del Vecchio, όμως διαφοροποιήθηκε.

Η εταιρεία συμμετοχών του Delfin, με έδρα στο Λουξεμβούργο, πέρασε στα χέρια του έμπιστου βοηθού του, Francesco Milleri, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος.

Ο Milleri γνωρίστηκε με τον δραστήριο επενδυτή στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και κέρδισε την εμπιστοσύνη του, καθώς πρωτοστάτησε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Luxottica.

Ανέλαβε το 2017 τη θέση του CEO στην Luxottica και επί της θητείας του προχώρησε και η συγχώνευση της με τη γαλλική Essilor. Τώρα είναι πρόεδρος της εισηγμένης στο Παρίσι εταιρείας.

Η διαχείριση της περιουσίας του Del Vecchio, όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η επιλογή του δημιούργησε μια δυσκίνητη δομή διοίκησης.

Το καταστατικό της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Delfin SA συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος διάλυσης της. Απαιτείται πλειοψηφία 88% για να εγκριθεί οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του εγγράφου.

Τα έξι παιδιά του Del Vecchio και η τελευταία σύζυγός του Nicoletta Zampillo με τον γιο της  έχουν ίσα μερίδια 12,5% στο Delfin, με τον Milleri να επιβλέπει την περιουσία.

Οποιαδήποτε αλλαγή απαιτεί το 88% των ψήφων, δίνοντας μεν στην οικογένειά του το δικαίωμα βέτο, δυσκολεύει όμως την αντικατάσταση του προστατευόμενού του, Milleri.

Αυτό το σχέδιο μπορεί να προκαλέσει «παράλυση» στο Delfin ή να πυροδοτήσει νομικές διαμάχες για την απόκτηση του ελέγχου.

Το αβέβαιο μέλλον της επένδυσης στη Mediobanca

Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως αφορά την διαχείριση του μεριδίου στην επενδυτική Mediobanca και την επένδυση 2,4 δις. δολαρίων στην Generali.

Ο Μilleri, σε μια συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα II Sole 24 Ore, ανέφερε ότι θα διαχειριστεί τα μερίδια, όπως επιθυμούσε ο Del Vecchio. Μία αρκετά αινιγματική τοποθέτηση, καθώς ο δισεκατομμυριούχος δεν είχε κάνει ποτέ σαφείς τις προθέσεις του γι’ αυτές τις δύο επενδύσεις.

Οι αρχικές προθέσεις του Ιταλού μεγιστάνα ήταν να γίνουν και οι δύο παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ακριβώς έγινε με την εταιρεία την Luxottica.

Γι’ αυτό το λόγο έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής της Mediobanca με μερίδιο λίγο κάτω από το 20% και μεταξύ των μεγαλύτερων της Generali, με ποσοστό σχεδόν 10%.

Όμως δεν άργησαν σύντομα να δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς ο Del Vecchio ήταν μέλος της ομάδας επενδυτών που αμφισβήτησε τη διοίκηση της Generali. Το σχέδιο τους απέτυχε νωρίτερα φέτος.

Είχε επίσης συγκρουστεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mediobanca, Alberto Nagel, ασκώντας του πιέσεις για την αλλαγή της στρατηγικής του.

Όπως σημειώνει το Reuters, τώρα που ο μεγιστάνας έφυγε, ορισμένα μέλη της οικογένειας μπορεί να αμφισβητήσουν το σκεπτικό τους και να επιθυμούν να αποχωρήσουν.

Βέβαια, δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι αγοραστές.

Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, η επιβάρυνση από το πολιτικό χάος της Ιταλίας, μειώνει περαιτέρω τις αποτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Δεν είναι απίθανό, οι κληρονόμοι του Del Vecchio να διαπιστώσουν σύντομα ότι η διαμάχη του επιχειρηματία μπορεί να τους κοστίσει πολύ ακριβά.

Διαβάστε επίσης:

Ray-Ban εναντίον JP Morgan για 272 εκατομμύρια δολάρια που έκαναν φτερά