Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

«Mr Dogus»: Καταρρέει η επιχειρηματική «αυτοκρατορία» του billionaire – Η αποχώρηση από την Ελλάδα και οι ισχυρές φιλίες του με Έλληνες εφοπλιστές

Ferit Sahenk (Πηγή: Facebook)

Αγοραστές στο Κατάρ φαίνεται ότι αναζητά – αυτή τη φορά για το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης – ο Τούρκος μεγιστάνας Φερίτ Σαχένκ, γνωστός και ως «Mr Dοgus», προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Σημειώνεται ότι η Dogus, η εταιρεία που ανήκει στον Σαχένκ, έχει επενδύσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο «Galataport», το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, με έργα που περιλαμβάνουν έναν τερματικό σταθμό κρουαζιέρας, ξενοδοχείο, αλλά και πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια.

Το λιμάνι στον Βόσπορο, έχει ακτογραμμή 1,2 χιλιομέτρων και κατά μέσο όρο φιλοξενεί 25 εκατομμύρια επισκέπτες και 1,5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Στο έργο των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κατασκευάστηκε από την Dogus και έναν μικρότερο εταίρο την Bilgili Holding, στο πλαίσιο μιας 30ετούς κρατικής σύμβασης, προέκυψαν καθυστερήσεις και τελικά λειτούργησε το 2021.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο γνώστες του θέματος, από την πώληση του Galataport που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει με δάνειο 1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Σαχένκ σχεδιάζει να αποπληρώσει αυτό το χρέος, καθώς, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να συγκεντρώσει μετρητά, για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που είχε στις τράπεζες ως μέρος μιας αναδιάρθρωσης χρέους.

Ωστόσο, οι συνομιλίες για την πώληση στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και μια τελική συμφωνία ενδέχεται να μην υλοποιηθεί τελικά, σημειώνει το Bloomberg.

Ποιος είναι ο Φερίτ Σαχένκ

Oποια πέτρα και να σηκώσεις από κάτω βρίσκεται η οικογένεια Σαχένκ. Τα χρωστά βέβαια όλα στον Ayhan Şahenk, τον πατέρα του νυν αφεντικού και δημιουργό μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, ο οποίος συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της Τουρκίας με σημαντικές επενδύσεις.

Πριν από 6 χρόνια, στη λίστα με τους πλουσιότερους κατοίκους του πλανήτη, οι είκοσι εννέα ήταν δισεκατομμυριούχοι.

Τρεις ανήκαν στην οικογένεια… Σαχένκ!

Ο Φερίτ στο Νο7 της εγχώριας λίστας, με περιουσία 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια (973 παγκοσμίως), η αδελφή του, Filiz στο Νο10, με 1.9 δισεκατομμύρια δολάρια (1.098 παγκοσμίως) και η μητέρα του, Deniz στο Νο24, με περιουσία 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια (1.795 στον κόσμο).

Φερίτ Σαχένκ (Πηγή.forbes.com)

Ο Σαχένκ κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, ενώ τώρα βρίσκεται λίγο παρακάτω στη λίστα, με την περιουσία του, σύμφωνα με το Forbes, να ανέρχεται σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος εισήλθε στη βιομηχανία ψυχαγωγίας και εστιατορίων αφού πούλησε το μερίδιό του στην Garanti – την δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας – στην BBVA της Ισπανίας για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις συναλλαγές από το 2010.

Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dogus Hoding, ενός γιγαντιαίου ομίλου, οι δραστηριότητες του οποίου εκτείνονται από το real estate και τα μέσα ενημέρωσης έως τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Είναι γνωστό επίσης ότι κάνει παρέα με Έλληνες εφοπλιστές και ανθρώπους VIP στην χώρα μας.

Μάλιστα, το καλοκαίρι φιλοξένησε τον Ηλία Ψινάκη στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «D Maris Bay» στην Τουρκία.

Με ανάρτησή του στο Instagram ο κ. Ψινάκης τον ευχαρίστησε για την υπέροχη φιλοξενία. «Σε ευχαριστώ πολύ φίλε Φερίτ, είσαι ο καλύτερος οικοδεσπότης», έγραψε.

Στην φωτογραφία δεξιά, βρίσκεται και η κυρία Δήμητρα Μέρμηγκα, σύζυγος του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, γεγονός που αποδεικνύει τους δεσμούς του μεγιστάνα με ισχυρούς ανθρώπους στη χώρα μας.

Σε άλλη περίπτωση τo 2018, επικράτησε “πανικός” στο “Αθηνών Αρένα”, το νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδούσαν τότε ο Αντώνης Ρέμος και η Ελένη Φουρέιρα.

Κι αυτό γιατί εκεί βρέθηκαν αμέσως μετά το ματς του Ολυμπιακού με την Φενέρμπαχτσε τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όσο και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, παρέα με τον Σαχένκ, χορηγό της τουρκικής ομάδας, αλλά και της Ευρωλίγκα.

Ο όμιλος Dogus

Ο οικογενειακός όμιλος συμμετοχών δημιουργήθηκε σταδιακά, ξεκινώντας το 1951 ως Dogus Insaat με τις πρώτες επενδύσεις του Αϊχάν Σαχένκ στον κλάδο των κατασκευών.

Έχει ενισχύσει την παρουσία του στις εγχώριες και τις διεθνείς υποδομές στην Τουρκία και την Ευρώπη, συμμετέχοντας σε έργα αυτοκινητοδρόμων, λιμένων και νοσοκομείων, καθώς και σε υδροηλεκτρικά έργα.

Επεκτάθηκε επίσης στις εισαγωγές, τα αυτοκίνητα και τα τρόφιμα.

Απέκτησε δυο αλυσίδες σουπερμάρκετ και δραστηριοποιήθηκε στην τηλεόραση.

Οι πόροι για τη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων προήλθαν από την πώληση μετοχών της Garanti.

Το 2004 εκχώρησε το 25% της τράπεζας στον αμερικανικό κολοσσό της General Electric αντί 1,6 δισ. δολαρίων, ενώ το 2010 εισήλθε στην Garanti και η ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argenteria.

Το ποσοστό της τελευταίας ανέρχεται στο 6,3% και το αντίτιμο, που κατέβαλε, είναι της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων.

Ο Σαχένκ επιπλέον, δημιούργησε και μία εταιρεία ανθρωπίνου δυναμικού την Humantitas, ώστε να μπορέσει να έχει πρόσβαση σε μια δεξαμενή εξοπλισμένων στελεχών για την εταιρεία του.

Ferit Sahen Πηγή (Christopher Pike/Bloomberg)

Το 2012 διείσδυσε σε έναν ακόμα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο, αυτόν των μοντέρνων πολυσυλλεκτικών εστιατορίων, αποκτώντας το 74% του τουρκικού Door’s Group.

Ελέγχει ακόμη μια σειρά από τηλεοπτικά δίκτυα όπως τα NTV, Star TV, NTV Spor TV, CNBC – e, Kral TV.

Στον κλάδο του τουρισμού ελέγχει τα ξενοδοχεία Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη και Maritim Hotel Grand Azur στο Μαρμαρά, ενώ στον τομέα της μόδας συνεργάζεται με διεθνείς οίκους όπως Emporio Armani, Gucci and Loro Piana.

Επιπλέον, στην αγορά αυτοκινήτων της Τουρκίας αντιπροσωπεύει πάνω από 10 αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων είναι οι γερμανικές Volkswagen Audi και Porche, η Bentley, η Lamborghini, η Bugatti, καθώς και οι Seat, Skoda και Scania.

Όσον αφορά τις κατασκευές, τον τομέα που έκανε πάμπλουτο τον πατέρα του, είχε αναλάβει τμήμα της κατασκευής της γραμμής 1 του Μετρό της Σόφιας, ενώ συμμετείχε στην υλοποίηση του αεροδρομίου στο Κίεβο.

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανέπτυξε μεγάλα έργα μέσω της D. Energy.

Μερίδιο στον Αστέρα και Χίλτον

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Σαχένκ εκτείνεται και πέραν των τουρκικών συνόρων.

Ενδιαφέρον είναι ότι τον Μάιο του 2006 εξελέγη και πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας – ΗΠΑ, ενός επιχειρηματικού γκρουπ με στόχο την προώθηση του εμπορίου και γενικά των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο χαρτοφυλάκιό του μεγιστάνα πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν και κορυφαία ξενοδοχεία εκτός Τουρκίας, όπως τα ξενοδοχεία «Astir Palace» (Αστέρας Βουλιαγμένης) και το «Athens Hilton» στην Ελλάδα, αλλά και το «Capri Palace» και το «Aldrovandi Villa Borghese» στην Ιταλία.

Αστέρας Βουλιαγμένης

Αποχώρηση από την Ελλάδα

Το 2019, στην απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου του ξενοδοχείου Hilton Αθήνας προχώρησε ο όμιλος διαχείρισης τουριστικών προορισμών «ΤΕΜΕΣ». Με επίσημη ανακοίνωσή της η ΤΕΜΕΣ, του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου, ανέφερε ότι απέκτησε το 51% των μετοχών, αγοράζοντας και τις μετοχές που κατείχε έως τότε, ο τουρκικός όμιλος «Dogus».

Η απόφαση αποχώρησης από την Ελλάδα είχε αρχίσει να παίρνει “σάρκα και οστά”.

Ώσπου το 2020, ο μεγιστάνας πήρε την απόφαση να διακόψει πλήρως κάθε σχέση με την Ελλάδα, πουλώντας τα πάντα, τις συμμετοχές του σε ξενοδοχεία και μαρίνες, καθώς και την ακίνητη περιουσία του.

Τότε πούλησε στον ιδιοκτήτη των Jumbo, Απόστολο Βακάκη, μία εξαώροφη πολυκατοικία στο Κολωνάκι, που απέκτησε το 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφή των επενδυτικών του επιλογών, καθώς κι ένα ακόμα κτίριο, όπου στεγαζόταν η καναδική πρεσβεία.

Η κάθοδος μιας «αυτοκρατορίας»

Τα χρέη του Τούρκου δισεκατομμυριούχου και προσωπικού φίλου του Ερντογάν, φαίνεται ότι ξεκίνησαν περίπου από το 2018, όταν έθεσε προς πώληση πολλά εμβληματικά πολυτελή ξενοδοχεία που ανήκαν στην Dogus.

Ταγίπ Ερντογάν – Φερίτ Σαχένκ (Πηγή:gercekgundem.com)

Οι υποχρεώσεις της εταιρείας εκτινάχθηκαν 17% στα 28,6 δισεκατομμύρια λίρες (5,1 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2018.

Τα προβλήματα για τον άλλοτε πλουσιότερο άνθρωπο της Τουρκίας, ακολούθησαν την φθίνουσα πορεία πολλών τουρκικών εταιρειών οι οποίες δανείστηκαν φθηνά στις διεθνείς αγορές όταν οι καιροί ευνοούσαν και επένδυσαν σε περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Σήμερα, στους “χαλεπούς” καιρούς, οι ίδιες εταιρείες αγωνίζονται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, κυρίως στις τοπικές τράπεζες, καθώς η “βουτιά” της λίρας, η νομισματική κρίση, ο πληθωρισμός, το κόστος ενέργειας και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, καθιστούν δύσκολη την αποπληρωμή των χρεών και αβέβαιο το μέλλον.

Η Dogus, διέθεσε 23,4 δισεκατομμύρια λίρες περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες ως εγγύηση έναντι των υποχρεώσεών της στα τέλη του 2018, αύξηση σχεδόν 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, οι ζημίες για την εταιρεία διευρύνθηκαν στα 2,7 δισεκατομμύρια λίρες από 2,3 δισεκατομμύρια λίρες.

Εκείνη τη χρονιά η εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη δήλωσε επίσης ότι το Boyabat, ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο 513 μεγαβάτ που κατέχει στη βόρεια Τουρκία, δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα χρέη του και αναζητούσε απεγνωσμένα δάνειο για να μην βάλει “λουκέτο”.

Ο Σαχένκ έχει ξοδέψει πολλά από τότε που πούλησε την Garanti Bank για σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις μετοχών μεταξύ 2014 και 2017.

Έκτοτε προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ αυτών ξενοδοχεία στην Ιταλία στη Γαλλία, επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και την Τουρκία.

Υποβάθμιση από την Standard & Poor’s

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2018, ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Dogus σε “B-”, επικαλούμενη την αδυναμία του ομίλου να υλοποιήσει τη σχεδιαζόμενη αναχρηματοδότηση (725 εκατ. ευρώ για τον εαυτό του και 1,6 δισ. ευρώ για τις επενδύτριες εταιρείες του), αντίθετα με τις προσδοκίες της.

Αν η Dogus δεν μπορέσει να επεκτείνει την ωρίμανση των δανείων της, ο S&P ανέφερε ότι δεν αναμένει η εταιρεία να καλύψει τις χρηματοπιστωτικές της υποχρεώσεις εντός του επόμενου έτους “χωρίς να επιταχύνει και να υλοποιήσει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων”.

“Κατανοούμε ότι η Dogus έχει ένα λεπτομερές σχέδιο προκειμένου να εκποιήσει ένα μέρος των ακινήτων της για συνολικά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2019”, είχαν γράψει οι αναλυτές της S&P, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι εκτός Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: 

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις – Θα ανοίξουμε τα ελληνικά φτερά μας και αλλού