Ζωές παντοδυναμίας, εξουσίας, πλούτου και ελίτ κύκλου. Σπίτια παλάτια κανονικά και εξοχικά ανάκτορα, αυτοκίνητα σαν για αρχηγούς κρατών, διακοπές για μεγιστάνες σε προορισμούς απαγορευμένους ακόμα και για όνειρα στους ταπεινούς, κοινότατους θνητούς.

Ωραίες σύζυγοι, ακριβά σχολεία για τα παιδιά, σαν λέσχες για αθάνατους διαδόχους, κοστούμια και πουκάμισα ραμμένα στο σώμα τους από φίνα υφάσματα και σπάνια υλικά, αλλά και παπούτσια χειροποίητα.

Γραφεία φαραωνικά, στολισμένα με έργα τέχνης, απ’ αυτά που οι πλούσιοι θα πρέπει να ξέρουν πως για λίγο τα φυλάνε και μετά περνούν σ’ άλλα χέρια, έπιπλα πολυτελείας, γραμματείς επί γραμματέων για ένα βλέμμα τους και αυτό γεμάτο από εκείνη την απόσταση της παντοδυναμίας.

Ήταν μια εποχή που οι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών της χώρας έμοιαζαν να έχουν δύναμη υπερηρωών, να μπορούν να αναδείξουν ινδάλματα και ηγεμόνες, σταρ και καλλιτέχνες, επιστήμονες και συγγραφείς, ή σαν κριτές σαν Μίνωας, Ραδάμανθυς και Αιακός να καταδικάσουν σε Τάρταρα σιωπής και τιμωρίας τους μη αρεστούς.

Μόνο που, περιοδικά και εφημερίδες είχαν. Από χαρτί φτιαγμένες οι αυτοκρατορίες ήταν και κανείς, στα σύγχρονα χρόνια, δεν βγήκε κερδισμένος, ούτε καν από ρομαντισμό, από το χαρτί. Όλοι έπαιξαν, διαμόρφωσαν γνώμη, σημάδεψαν την εποχή τους, όρισαν το παρών και το μέλλον του τόπου, καθιέρωσαν ινδάλματα και την ποπ κουλτούρα και έχασαν από λεφτά έως τα πάντα, κυρίως την εκτίμηση των περισσότερων απ’ όσους εργάστηκαν σε αυτά και είδαν τους κόπους, το χαμαλίκι, τη δουλειά μιας ζωής να τινάζονται στον αέρα, σε μόλις μία μέρα, μένοντας άνεργοι, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς αμοιβές μηνών και μετέωροι στην αμφιβολία της επιβίωσης.

Οι εκδότες, ο καθένας χωριστά, πλήρωσε το δικό του τίμημα φιλοδοξίας, ονείρου, επιτυχιών σε μια χώρα που αισθάνθηκε Ευρώπη τάχα, αλλά με Βαλκάνια, άγρια, ψυχή. Και ακόμα να ρεφάρουνε.

Φώτης Μπόμπολας: Χρέη, πλειστηριασμός του σπιτιού στο Ψυχικό και απαγόρευση εξόδου από την χώρα, για δάνεια ύψους 162.000.000 ευρώ

Ο Φώτης Μπόμπολας, γιος του Γιώργου, του θρυλικού αυτοδημιούργητου δημιουργού μίας οικονομικής αυτοκρατορίας με την «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», πήρε στα χέρια του τον «Πήγασο» των εκδόσεων, με 100 περίπου επιχειρήσεις και ανάμεσα τους τα έντυπα Έθνος, Ημερησία, Goal News, Elle, Car & Driver, Ιδανικό Σπίτι, Cook Book, Αρμονία, Άστρα & Όραμα, TV Zapping, Close Up, τον Τηλέτυπο με το ΜEGA, όπου ανήκει και η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Άνωση».

Πολύ φυσικό και αναμενόμενο λοιπόν, ο γιος, ο Φώτης Μπόμπολας, από το 2000 και μετά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Πήγασος Α.Ε. και του MEGA, των κολοσσών δηλαδή των ΜΜΕ στην Ελλάδα, να έχει στο Παλαιό Ψυχικό μία από τις πλέον κομψές, πολυτελείς, ραφινάτες, καλλιτεχνικές κατοικίες της χώρας!

Δε μιλάμε μάλιστα για μια απλή κατοικία, μια βίλα ή ένα φίνο ακίνητο, αλλά για έναν πετρόκτιστο πύργο, περίπου 800 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 1.200 τ.μ., που χτίστηκε το 1927 και σταδιακά προστέθηκαν και άλλα κτίσματα, αλλά και μια μεγάλη καλαίσθητη πισίνα και που το 2000 κηρύχτηκε διατηρητέος, ανάμεσα στα 75 κτήρια – στολίδια που ως έργα τέχνης κοσμούν το Παλαιό Ψυχικό.

Οι περαστικοί το θαυμάζουν και το θεωρούν έξοχο δείγμα μιας σικ, όλο αρχοντιάς, αριστοκρατικής παλαιάς Αθήνας! Όσοι το έχουν επισκεφθεί και μέσα κάνουν λόγο για ένα σπίτι κόσμημα, με άνεση, αλλά και τέχνη στους χώρους του!

Μόνο που ο πύργος βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης στα 4.200.000 ευρώ, λόγω χρέους του πρώην εκδότη Φώτη Μπόμπολα ύψους 500.000 ευρώ, ενώ πριν από λίγο μόλις καιρό ο Φώτης Μπόμπολας και η σύζυγός του, Ειρήνη Μανουσάκη, είχαν εισπράξει 50 εκατ. ευρώ από το deal stoiximan – ΟΠΑΠ.

Την ίδια ώρα, όμως, το χρέος των 160 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες φαίνεται πως παραμένει. Όπως και η δίωξη για ηθική αυτουργία για τα θαλασσοδάνεια της Πήγασος που έχει ασκηθεί εναντίον του πατριάρχη της οικογένειας κ. Γιώργου Μπόμπολα.

Μπόμπολας
Φώτης Μπόμπολας

Η αυτοκρατορία

Όσα ο Γιώργος Μπόμπολας έχτιζε μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, για δεκαετίες, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σκόρπισαν από τα χέρια του γιου του Φώτη, σαν θαλασσινό νερό σε φούχτα.

Βέβαια, «ο μέγας όλβος ού μόνιμος εν βροτοίς», δηλαδή «η πολύ μεγάλη ευημερία στους θνητούς, δεν είναι μόνιμη, ποτέ», που έλεγε ο Ευριπίδης δια στόματι του πρίγκιπα Ορέστη, γιου του κάποτε μεγαλύτερου στρατηλάτη των Ελλήνων, Αγαμέμνονα, αλλά πώς οδηγήθηκαν όλα στον αφανισμό και πρόσφατα ακόμα και ο πύργος – κατοικία του Φώτη Μπόμπολα!

Ο Γιώργος Μπόμπολας έφτιαξε βήμα-βήμα με τακτικές, κινήσεις μελετημένες, εργατικότητα, κανονιστική γνώση και παιδεία την αυτοκρατορία του. Εκτός από περιουσία, είχε και κάνει το χρέος του στην χώρα, όταν, στα 14 του μόλις, ο Γιώργος Μπόμπολας συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους της Καστέλας. Φυλακίστηκε. Μαζί με καμία δεκαριά άλλους συνομήλικους περίμεναν κάθε ξημέρωμα, να ακούσουν τα βήματα εκείνων που θα τους οδηγούσαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Γλίτωσε!

Το 1999 έφτιαξε την Ελλάκτωρ, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ. Το 1977, εξέδωσε μαζί με τον Γιάννη Γιαννίκο τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Παντρεύτηκε και ήταν μαζί της για 58 χρόνια, μιας ζωή, με την Άννα, με πατέρα από τα Σφακιά και μάνα από τον Γαλατά, που ήταν ελεύθερο πνεύμα. Κάναν τρία παιδιά, τον Φώτη, τη Μαρία, τον Λεωνίδα, και έξι εγγόνια.

Η Άννα έφυγε τον Οκτώβριο του 2013, αφήνοντας την οικογένειά της απαρηγόρητη. Ο Γιώργος Μπόμπολας μοίρασε αρμοδιότητες και επιχειρήσεις στα παιδιά του.

Από το 2015 ο Φώτης κατείχε επίσημα τα ηνία της Πήγασος Α.Ε. και του MEGA, η Μαρία ασχολούνταν με τα περιοδικά του ομίλου και ο  Λεωνίδας, με την κατασκευαστική ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στην «Πήγασος», ο πατέρας διατήρησε το 5,6%, η Μαρία το 26,3% και ο Φώτης το 48,8%. Σε τρία μόλις χρόνια, όλα όμως θα καταρρεύσουν, η οικογένεια θα χάσει τη διοίκηση των επιχειρήσεών της και θα ακολουθήσουν από συλλήψεις μέχρι δημόσια κατακραυγή!

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπόμπολας (στο μέσο) και ο γιος του Φώτης Μπόμπολας (αριστερά)

Το 2016, όταν ο Φώτης Μπόμπολας παρουσιάστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η «ΠΗΓΑΣΟΣ» συμμετέχει με 32% στην εταιρεία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» και παλιότερα είχε και μία συμμετοχή στην «ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ», η οποία πτώχευσε. Η εξαντλητικά πολύωρη κατάθεση αναλύθηκε το επόμενο καιρό από πολλά κυρίως διαδικτυακά ΜΜΕ.

Οι περισσότεροι συμπέραιναν πως ο κύριος Φώτης Μπόμπολας είπε ότι οι τράπεζες προ κρίσης δανειοδοτούσαν επιχειρήσεις ΜΜΕ χωρίς καλύψεις και εγγυήσεις, πως τα δάνεια δεν είχαν προσωπικές εγγυήσεις -δηλαδή οι επιχειρηματίες δεν διακινδύνευαν προσωπική περιουσία-, πως οι επιχειρηματίες άνοιγαν offshore εταιρείες στον Παναμά, συχνά με ανθρώπους που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ, ώστε να δανείζουν τις επιχειρήσεις τους με προσωπικά κεφάλαια.

Έγινε σαφέστατο πως ο Φώτης Μπόμπολας, εκτός από μέτοχος του Mega, ήταν και προμηθευτής του, αφού πουλούσε προγράμματα από την εταιρεία παραγωγής «Άνωση», που είχε έδρα στο ισόγειο του κτηρίου του Έθνους, στο Χαλάνδρι, ιδιοκτησίας του στο κανάλι, κάτι που έκαναν και άλλοι μέτοχοι.

Στο επαναλαμβανόμενο ερώτημα γιατί μία οικογένεια που διαθέτει κατασκευαστική εταιρεία με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο ήθελε να δραστηριοποιείται και στον ζημιογόνο και συχνά πτωχευμένο χώρο των ΜΜΕ, ο κύριος Φώτης Μπόμπολας δεν είχε απαντήσει με σαφήνεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ανέλθει στην εξουσία όμως, βγάζει ανακοινώσει για το υπέρογκο δάνειο στο MEGA. Ακολουθεί εμπρησμός των κατοικιών του Φώτη Μπόμπολα στα Σφακιά, όπου οι δράστες πυροβόλησαν και έγραψαν τη λέξη «Γερμανοπροδότης» στις πόρτες, σε μια περιοχή που ο Φώτης Μπόμπολας έχει τιμήσει βαφτίζοντας εκεί την κόρη του Γεωργιάννα.

Πιο πριν, στις αρχές του ’90, ο νεαρός επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας είχε, ήδη, επιδείξει μια ιδιαίτερη και ίσως πρωτοποριακή αντίληψη για τις επιχειρήσεις της διασκέδασης και του θεάματος. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ιδιοκτήτης του εμβληματικού συναυλιακού κλαμπ «Ρόδον» στην οδό Μάρνη, καθώς και του πολυχώρου «Στοά» στην Πατησίων.

Το ότι θα γινόταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πήγασος Εκδοτικής, κάτοχος των μετοχών της οικογένειας στο κανάλι και πλειοψηφών μέτοχος του MEGA έμοιαζε παράδοξο για τον ροκ χαρακτήρα του.

Φώτης Μπόμπολας Πήγασος Έθνος
O τέως διευθύνων σύμβουλος της «Πήγασος ΑΕ» ,Φώτης Μπόμπολας.

Η κατάρρευση

Ως επικεφαλής αναγνωρίζει τον τεράστιο δανεισμό των δύο εκδοτικών εταιρειών, που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς και της δυσκολίας σύναψης νέων δανείων έβλεπε τα νούμερα να είναι αμείλικτα. Πατέρας και γιος λέγεται πως είχαν ιστορικές συγκρούσεις και πως μετά τον θάνατο εκείνης της ωραίας γυναίκας και μάνας, της Άννας, ο Φώτης Μπόμπολας έκοψε κάθε επαφή με τον πατέρα του. Η επιλογή του, άλλωστε, το 2009, να παντρευτεί με το στέλεχος της επιχείρησης Ειρήνη Μανουσάκη, που εργαζόταν στον Πήγασο από φοιτήτρια, είχε οδηγήσει σε αυτονόμηση και ενδυνάμωση του ζευγαριού.

Τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν από τις εκλογές, ο πατέρας, λέγεται, πως κάλεσε σύσκεψη επιτελικών στελεχών ζητώντας τους να μεσολαβήσουν στον γιο για να μην υποστηρίξει η εφημερίδα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φώτης Μπόμπολας, που ανέλαβε CEO στην εκδοτική εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ το 2015, χρειάστηκε μόλις ενάμιση χρόνο για να κλείσει με «λουκέτο» όλα τα έντυπα της εταιρείας που διοικούσε, που απαγόρευε στον πατέρα του και δημιουργό όλου αυτού του έργου, την είσοδο στο χώρο και που κουδούνιζε τα κλειδιά του και φοβέριζε τους εργαζομένους «πως θα το κλείσει το μαγαζί».

Η σύγκρουση πατέρα-γιου γιγαντώνεται όταν, σε σύγκληση του Δ.Σ. του Mega, λέγεται πως ο Γιώργος Μπόμπολας μιλούσε για το πώς θα εξυγιανθεί το κανάλι, όταν ο Φώτης απαξίωσε τα λεγόμενά του. Αυστηρά ο πατέρας είπε «άσε με να μιλήσω, μη με διακόπτεις», για να του απαντήσει ο γιος «μα δεν ξέρεις τι λες»!

Οι παρευρισκόμενοι είχαν παγώσει, όταν ο Γιώργος Μπόμπολας αποκάλεσε τον γιο του «ντροπή της οικογένειας», ενώ του είπε πως «εγώ ξεκίνησα με ένα τρύπιο παντελόνι και έφτιαξα μια αυτοκρατορία. Εσύ τι άλλο κάνεις εκτός απ’ το να τρως από τα έτοιμα;».

Η συνεδρίαση διακόπηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού Αντώνη Θεοχάρη και ο Γιώργος Μπόμπολας δεν ξαναπάτησε το πόδι του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του MEGA. Όσο για τον Φώτη Μπόμπολα; Πάλευε να σώσει τον Πήγασο, για δυο χρόνια, με συνεχείς συναντήσεις με τον Σταύρο Ψυχάρη, επικεφαλής ακόμη του ΔΟΛ, τον οποίο ο Γιώργος Μπόμπολας αρνιόταν σθεναρά να συναντήσει, ενώ λέγεται πως τον αποκαλούσε «λούστρο του Λαμπράκη».

Παρ’ όλα αυτά, το Έθνος, σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν έδιναν ούτε σεντ πουθενά, εξασφάλιζε δάνειο 80 εκατ. ευρώ που υπεγράφη στις 11 Μαρτίου του 2014 και εκταμιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016.

Για αυτό ακριβώς, η Οικονομική Εισαγγελία έδωσε παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για ηθική αυτουργία κατά του κ. Γιώργου Μπόμπολα, καθώς είχε υπογράψει το 2014 τη δανειακή σύμβαση για το ομολογιακό δάνειο. Η δίωξη στρέφεται και κατά διευθυντικών στελεχών της Πήγασος και τραπεζικών στελεχών.

Τον Μάρτιο του 2017, λιγάκι απρόθυμα όπως λέγεται, ο Φώτης Μπόμπολας σύστησε στον πατέρα του τον Ιβάν Σαββίδη. Σε αντίθεση με τον Σταύρο Ψυχάρη, ο Ιβάν Σαββίδης του ήταν πολύ συμπαθής. Μάλιστα, ο Γιώργος Μπόμπολας μίλησε με τον επιχειρηματία στα Ρωσικά, τα όποια γνωρίζει καλά και μάλιστα τον είχαν οδηγήσει στην έκδοση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, κάποτε στην αρχή της ζωής του.

Οι δυο άντρες έδειξαν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον και συζητήθηκε η επένδυση συνολικά από τον Σαββίδη, στον όμιλο, ώστε το αντίτιμο της αγοράς του 20% του MEGA να μην καταλήξει στις τράπεζες.

Φώτης Μπόμπολας

Η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Τον Απρίλιο, ο Φώτης, χωρίς να ενημερώσει τον πατέρα του και δημιουργό της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας τους, άλλαξε την συμφωνία και με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασε στον Ιβάν Σαββίδη ποσοστό 20% της Τηλέτυπος, που κατείχε ο ίδιος, χωρίς ο επενδυτής να συνεισφέρει το κατιτίς του και για τον Πήγασο.

Τίποτα δε σώθηκε. Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια του εκδοτικού ομίλου καθιστώντας τα άμεσα απαιτητά. Δρομολογήθηκε η διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης στην εκδοτική εταιρεία. Το 2017 έγινε αναγκαστικός πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Πήγασος», της εκδοτικής επιχείρησης της οικογένειας Μπόμπολα, η οποία χρεοκόπησε. Στις 26 Ιουλίου του 2017 ολοκληρώθηκε, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, η διαδικασία αναγκαστικού πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Πήγασος», της εκδοτικής επιχείρησης της οικογένειας Μπόμπολα, η οποία βρέθηκε στα χέρια των τραπεζών για χρέη 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, τον Ιούλιο του 2017, πέρασαν στον Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία του Dimera τα σήματα των εφημερίδων του Πήγασου, «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», έναντι τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντίστοιχα, με προσφορά 580.000 ευρώ πήρε και την οικονομική εφημερίδα Ημερησία και τα τρία της εμπορικά σήματα – εφημερίδα και site! Η συνολική τιμή, κατά πολύ λιγότερο από μια βίλα στη Μύκονο ή της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού για την αξία του πέτρινου πύργου στο Παλαιό Ψυχικό του Φώτη Μπόμπολα! Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού για τον πύργο είναι 1.200.000 ευρώ παραπάνω από ότι πουλήθηκαν το «Έθνος» και το «Έθνος της Κυριακής»!

Στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019, δημοσιεύεται και σχολιάζεται έντονα, πως ο Φώτης Μπόμπολας, που η σύζυγος του, Ειρήνη Μανουσάκη μαζί με τον εκδότη Δημήτρη Μάρη είχαν πάρει 94,86 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, για την πώληση του 51% των μετοχών της Stoiximan, επιθυμούσε να επιστρέψει στα εκδοτικά πράγματα της χώρας και πως αυτά τα λεφτά, ίσως, ήταν το εισιτήριο της επιστροφής.

Όμως τα χρέη του στις τράπεζες και την εφορία είναι τόσο μεγάλα και παρά τις απανωτές ρυθμίσεις φαίνεται πως ούτε τον πύργο στο Ψυχικό, το σπίτι του, δεν μπόρεσε να αποφύγει την έκθεση σε πλειστηριασμό. Ο ίδιος άλλωστε κάπου ένα χρόνο πριν έλεγε πως για να καλύψει κάποια από τα χρέη του είχε πουλήσει το μήκος των 25 μέτρων ιστιοπλοϊκό του, το «Swan», έναντι 1,5 εκατ. ευρώ.

Μπόμπολας
Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του Φώτη Μπόμπολα, “Swan”

Και ενώ,ειπώθηκε πως εισέπραξε τα 50 εκατομμύρια που του αντιστοιχούσαν, την ίδια ώρα το χρέος των 162 εκατ. ευρώ στις τράπεζες παραμένει. Επιπλέον, η πανίσχυρη κάποτε «Ίριδα», δηλαδή η εκτυπωτική εταιρεία που είχαν ο Πήγασος και ο ΔΟΛ, εμφανίζεται να χρωστάει περίπου 60 εκατομμύρια, ενώ το πρακτορείο διανομής τύπου «Ευρώπη» εμφανίζεται να χρωστάει πάνω από 14 εκατομμύρια στις τράπεζες! Σταγόνα στον ωκεανό, μοιάζει το πόσο εκκίνησης του πετρόχτιστου σπιτιού που θα βγει στον πλειστηριασμό στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 και ας είναι 4.200.000 ευρώ.

Άλλωστε είναι μόλις 1.200.000 ευρώ παραπάνω από ότι πουλήθηκαν το «Έθνος» και το «Έθνος της Κυριακής», που κάποτε έγραψαν κανονική ιστορία στα ελληνικά ΜΜΕ και που εργάζονταν εκατοντάδες άνθρωποι! Τον περασμένο Μάρτιο, στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, βρέθηκαν οι Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας καθώς και δυο στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρίας Πήγασος, που τους ζητήθηκε να απολογηθούν για τα υπέρογκα δάνεια τα οποία είχε πάρει η εκδοτική εταιρία χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, σύμφωνα με την κατηγορία.

Ο Γιώργος Μπόμπολας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Τα δυο διευθυντικά στελέχη αλλά και ο Φώτης Μπόμπολας απαγορεύεται να βγουν από τη χώρα. Και εδώ, δεν βγαίνει τελευταίο φύλο αλλά ή η έκδοση θα χει συνέχεια…

Σταύρος Ψυχάρης: Πλειστηριασμός της βίλας στο Πόρτο Χέλι και δίκη Μεγάλη Τρίτη για τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ, ύψους 48.000.000 ευρώ

Στην τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, η Ελλάδα μοιάζει να ‘χει λαμπρό μέλλον και τα επιφανή της μέλη, δείχνουν τόσο πλούσια και ανέμελα! Είναι, άλλωστε, η εποχή της μεγάλης άνθησης του χρηματιστηρίου, τότε, που το ζεύγος του επιχειρηματία και πρόεδρου του ΔΟΛ, ήδη, από το 2009, εκδότη Σταύρου Ψυχάρη και της δημοσιογράφου Χριστίνας Τσούτσουρα, διευρύνει τον φιλικό κύκλο και ζει μια αξιοζήλευτή ζωή Κροίσων.

Το 1996, μάλιστα, ο Κώστας Σημίτης θα ανακηρύξει, το Σταύρο Ψυχάρη, διοικητή του Αγίου Όρους και θα ανακηρυχτεί Μέγας Νοτάριος του Οικουμενικού Θρόνου. Είναι πια, ο μόνος ισχυρός άνδρας του περιβόητου για δεκαετίες ομίλου παντοδύναμων ελληνικών εφημερίδων, πλήθους περιοδικών και με ένα μεγάλο μέρος του Mega, του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, που ιδρύθηκε το 1922 από τον Δημήτριο Λαμπράκη και από το 1957, ιδιοκτήτης υπήρξε ο γιος του, Χρήστος.

Οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα» στάθηκαν στην κορυφή για πολλές δεκαετίες της ελληνικής δημοσιογραφίας και ρυθμιστές της πολιτικής ζωής του τόπου. Όμως, ο Σταύρος Ψυχάρης που από το 1964 ήταν δημοσιογράφος στην αριστερή εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» και που το 1983 έγινε διευθυντής στο Βήμα, κάνει πια κοσμική και εκλεκτική ζωή, ενώ είναι αναμφισβήτητα ο πλέον ισχυρός άνδρας του ελληνικού τύπου.

Βρίσκεται στο πάρτι του τέως και της Άννας Μαρίας, αλλά και σ’ αυτά των Κουτσολιούτσου των Folli Follie, του Γιώργου και της Ηρώς Κόβα, του Μίνωα Κυριακού, του Τζίγγερ, ενώ συχνάζει σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, όπωαπς το Aman Resort και στο παλιό λιμάνι των Σπετσών αράζει το γυαλιστερό, ευμεγέθες κότερό του», που καταλαμβάνει και τις θέσεις των διπλανών, αποτελώντας αξιοθέατο για τους θαμώνες του διπλανού κοσμικού Pandrino, το οποίο θαυμάζουν, ενώ ο ίδιος σιγοπίνει το καπνιστό, σπάνιο ουίσκι του.

Δειπνεί και γευματίζει στα πιο εκλεκτά ρεστοράν στην Αθήνα στην «Αθηναϊκή Λέσχη», στο «17» της οδού Λυκαβηττού, με αγαπημένο του στέκι τη κοσμική και φημισμένη «Ράτκα» και με αγαπημένο του φαγητό, τα μακαρόνια με χαβιάρι.

Σταύρος Ψυχάρης Σωκράτης Κόκκαλης
Ο Σταύρος Ψυχάρης με τον Σωκράτη Κόκκαλη

Στις Σπέτσες πάλι, προτιμά την ταβέρνα του Παδέα και τη διάσημη για τη φρεσκάδα των ψαριών του και τις συνταγές της ψαροταβέρνας Ταρσανάς. Η αγορά ενός Ferretti 27 μέτρων αξίας 2,7 εκατ ευρώ που το ονόμασε BESTEN ήταν μεταξύ άλλων η μεγάλη αγάπη του Ψυχάρη. Εκείνη την εποχή που το έχτισε το 2000 κόστισε 2,7 εκατ. ευρώ. Έτσι μπορούσε να κάνει παρέα με άλλους επιχειρηματίες.

Ο Σταύρος Ψυχάρης, ισχυρός, ο απόλυτα επιτυχημένος, που όριζε με τις εφημερίδες του το πολιτικό έργο της χώρας και πότε ανέβαζε δράμα και πότε ιλαροτραγωδία, που δειπνούσε με τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κολοσσούς στην Αθηναϊκή Λέσχη ή στο 17 της οδού Λυκαβηττού και στης Ράτκας, απολαμβάνοντας το αγαπημένο πιάτο, τα μακαρόνια με χαβιάρι αγαπά το Κολωνάκι και το Da capo, τον συγχρωτισμό με τους πολιτικούς, τους διάσημους, τους κοσμικούς, τους επιχειρηματίες.

Εκεί, κοντά, πάντα στο Κολωνάκι και η πρώτη σύζυγός του, η Μπέττυ, είχε επιτύχει εμπορικά με ένα κατάστημα ειδών σπιτιού και δώρων, από το όποιο περνούσαν όλοι οι σημαντικοί για τις αγορές τους αλλά και για ένα μεγάλο διάστημα για να του είναι αρεστοί. Έτσι όλα μαθαίνονταν από τον Σταύρο Ψυχάρη, στη καρδιά των γεγονότων, μεταξύ εσπρέσο και καλού φαγητού.

Ως συντάκτης, στις αρχές της καριέρας του, ντύνονταν απλά, όπως όλοι οι υπόλοιποι, αλλά με ένα ρολόι –θρύλο, status αξεσουάρ επιτυχίας, το πανάκριβο Vacheron Cοnstantin στον καρπό του, ως ένδειξη της αγάπης τους για το ωραίο και την κομψότητα. Γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, Χριστίνα Τσούτσουρα, ως δημοσιογράφο στο ΔΟΛ.

Η νεαρή, ως φοιτήτρια, ήταν ένθερμη αριστερή και δη του εξωκοινοβουλευτικού χώρου, αλλά ως εργαζομένη στο ΔΟΛ θα υιοθετήσει τις σινιέ πινελιές και τις δημιουργίες των μεγάλων οίκων μόδας με μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Εscada, την Prada, τη Burberry.

Με αυτήν θα αλλάξει λουκ και ο κύριος Ψυχάρης. Τα μπλουζάκια με τις στάμπες και τα χρωματιστά πουκαμισά θα εγκαταλειφθούν και θα υιοθετήσει τις σινιέ γραβάτες και το καρό της Burberry, το τελευταίο φανατικά. Αλίμονο, όλα αυτά δεν κρατούν πολύ!

Σταύρος Ψυχάρης
Σταύρος Ψυχάρης

Οικονομική άβυσσος για τον εμβληματικό ΔΟΛ

Ο ΔΟΛ αντιμετωπίζει μια άβυσσο οικονομικών προβλημάτων το 2014. Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει ξεμπερδέψει με τα περιοδικά που ΚΛΙΚ, ΜΕΝ, RAM, Hi-Tech, National Geographic, Γαιόραμα, Traveler κ.λπ., πουλώντας τα ή κλείνοντάς τα και έχει ρίξει το βάρος στα ένθετα των εφημερίδων, ενώ κρατά και κερδοφόρα -τότε- γυναικεία έντυπα.

Όταν σκάει η φούσκα του Τύπου, στην μετά χρηματιστήριου εποχή, 2010-2012, οι κυκλοφορίες πέφτουν, οι μισθοί των υπερεκτιμημένων δημοσιογράφων απαιτούν και λεφτά δεν υπάρχουν και σπατάλες, κακή διαχείριση, στάση πληρωμών, κατάρρευση. Ο ΔΟΛ είναι ο πρώτος όμιλος που ελέγχθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης του οικονομικού εισαγγελέα για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ.

Όλα φυσικά και είχαν ξεκινήσει με την οικονομική κρίση και την ταύτιση του ΔΟΛ με τις εξουσίες, όχι απαραίτητα πολιτικές, που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια. Με τη διαφήμιση να ψυχορραγεί, τα ιστορικά «Νέα» και το έγκριτο «Βήμα» μοιάζουν να μην αφορούν το παραδοσιακό κοινό τους. Τα sites, τα μπλογκ, τα social media, το διαδίκτυο, γενικά, σφίγγει το βρόχο στις παραδοσιακές εφημερίδες, ακόμα και στις πιο ισχυρές όπως αυτές του ΔΟΛ.

Οι κυκλοφορίες συρρικνώνονται δραματικά και η παρεμβατικότητα του συγκροτήματος στη πολιτική, στις επιχειρήσεις, στην τέχνη, η επιρροή του στη κοινή γνώμη, εξασθενεί δραματικά. Συμμαχίες και απόπειρες σύμπραξης με άλλους επιχειρηματίες του χώρου δεν είχαν αποτέλεσμα.

Το 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αρνείται να συναινέσει για δάνειο της Εθνικής Τράπεζας στον ΔΟΛ. Οι μειώσεις μισθών και οι μαζικές απολύσεις της περιόδου 2011-13 δεν βοήθησαν, αλλά αποδυνάμωσαν περισσότερο. Τα χρέη του ΔΟΛ φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 220 εκατομμυρίων, ενώ ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, Σταύρος Ψυχάρης, αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά την τεράστια περιουσία του, ο κ. Ψυχάρης αποφάσισε να μην καταβάλει τα 8 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούσαν οι πιστώτριες τράπεζες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα στις αρχές Γενάρη να καταγγελθεί κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 99 εκατομμυρίων ευρώ. Ο άλλοτε κραταιός ΔΟΛ είχε ουσιαστικά πτωχεύσει.

Επενδυτές θα κρίνουν αργότερα πως το «σχέδιο σωτηρίας» του ΔΟΛ που προέβλεπε κούρεμα 60% των δανείων του, άμεση καταβολή 25 εκατομμυρίων ευρώ από τον επενδυτή και συρρίκνωση του προσωπικού σε 150 άτομα από τα περίπου 500 που ήταν μέχρι τότε. Το 2016, οι τράπεζες δέσμευσαν τους λογαριασμούς για αποπληρωμή δανείων του Ομίλου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατέβουν σε απεργία.

Τον Φεβρουάριο του 2017 το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των εργαζομένων για να ανοίξουν οι σφραγισμένοι από τις τράπεζες λογαριασμοί ώστε να γίνουν οι πληρωμές. Παρ’ όλα αυτά οι εφημερίδες του Οργανισμού καθώς και όλα τα περιοδικά του, εξακολούθησαν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν κανονικά.

Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, ο Σταύρος Ψυχάρης ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον οργανισμό και τον Μάιο έγινε διαγωνισμός για την πώληση του εμβληματικού ΔΟΛ με ενδιαφερομένους τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη και μια κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη. Νέος ιδιοκτήτης είναι πια ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καταβάλλοντας το ποσό των 22,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σταύρος Ψυχάρης με τη σύζυγό του, Χριστίνα

Μια τεράστια περιουσία στο σφυρί

Ο περίπου 73 ετών, επί τρεις δεκαετίες, άρχοντας του ΔΟΛ, αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για τα αθετημένα δάνεια του ΔΟΛ, δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών, ποινή για τις «τρύπες» στα «πόθεν έσχες». Η παραπομπή γίνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αφορά προσωπικά δάνεια του κ. Ψυχάρη, συνολικού ύψους 44.700.000 ευρώ.

Οι δικαστές του Συμβουλίου υιοθέτησαν την πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών Αικατερίνης Αντωνίου η οποία είχε την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας. Ο ΔΟΛ συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες δανειακές συμβάσεις για τη χρηματοδότησή του από την ΕΤΕ, την Eurobank, την Άλφα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Σταύρος Ψυχάρης βλέπει τις μετοχές του «Κέκροπα», λόγω χρεών του πρώην εκδότη να καταλήγουν πριν από δύο βδομάδες στην πιστώτρια τράπεζα Alpha Bank, τελειώνοντας μια ιστορία με πολύ φημολογία και αναζήτηση 39 «καμένων» εκατ. ευρώ. Το υπέροχο σκάφος – αντικείμενο γοήτρου των 27 μέτρων σκάφος του, το καμάρι του Σταύρου Ψυχάρη, πουλήθηκε για 400.00 ευρώ.

Μάλιστα παραλίγο να του χαλάσει την δουλειά ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης καθώς του έχει κάνει αγωγή για δάνειο 4.000.000 ευρώ που του έδωσε το 2013-2014 χωρίς εγγυήσεις. Όντας λοιπόν στο στόχαστρο των αρχών για παραβάσεις οικονομικής φύσεως, παράλειψη κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων και πόθεν έσχες, αλλά και σε αυτό της κοινής γνώμης για την ηχηρή αποδυνάμωση της δημοσιογραφικής αυτοκρατορίας Λαμπράκη, το Φεβρουαρίου του 2018, είδε την φαραωνικών διαστάσεων παραλιακή βίλα του χτισμένη στον Άγιο Αιμιλιανό, στο Πόρτο Χέλι, των 27 στρεμμάτων, με την σχεδόν ιδιωτική παραλία, ιδιωτική μαρίνα, τη μεγάλη πισίνα, φυσικά σύμβολο πολυτέλειας ακόμα και αν βρίσκεται δίπλα σε μια υπέροχη θάλασσα, να βγαίνει σε πλειστηριασμό από την Alpha Bank και να πωλείται σε κάποιον πάμπλουτο Ελβετό υπήκοο στα 11,75 εκατ. ευρώ!

Το οίκημα καλύπτει 2,5 στρέμματα και έχει ακόμα γήπεδα τένις και ξεχωριστές πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Επειδή πρόκειται για το πιο προνομιούχο κομμάτι γης στην περιοχή, που συνορεύει με δάσος και θάλασσα και σε δημοσιεύματα της εποχής χαρακτηριζόταν ως η «ελληνική Ριβιέρα», αλλά και επειδή η βίλα που χτιζόταν εκεί εντυπωσίαζε, η τοπική κοινωνία δεν έπαψε ποτέ να συζητά για τη βίλα Ψυχάρη, την πολυτέλειά της, το μυθώδες κόστος ανέγερσης και συντήρησης.

Πρόκειται για ένα mansion το οποίο όπως αποκαλύπτεται διαθέτει χώρους 2.250 τ.μ. εκ των οποίων τα 1.500 είναι παράνομα! Τον Μάιο του 2018, το ένα διαμέρισμα του Σταύρου Ψυχάρη στο Κολωνάκι πέρασε στα χέρια της κυπριακής εταιρείας επενδύσεων ZILVEREN INVESTMENTS LIMITED, η οποία έχει υποκατάστημα στον Πειραιά.

Το καλαίσθητο και προνομιακό σημείο ακίνητο, με τις δύο μεγάλες κρεβατοκάμαρες, το φωτεινό τεράστιο σαλόνι, την τεράστια τραπεζαρία και τα δύο λουτρά, ανήκε τυπικά στη σύζυγο του κυρίου Ψυχάρη, Χριστίνα Τσούτσουρα και αγοράστηκε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στην τιμή εκκίνησης, 478.000 ευρώ συν ένα ευρώ παραπάνω.

Ο πλειστηριασμός είχε επισπευσθεί από την Alpha Bank για οφειλές ύψους 600.000 ευρώ. Το ζευγάρι όμως, έχει ως κύρια κατοικία άλλο διαμέρισμα, στο Κολωνάκι, με εκλεκτούς γείτονες, ενώ βρίσκεται σε ένα σημείο που ορίζεται ως από τα πλέον ακριβά της Αθήνας, με θέα Λυκαβηττό και τους τρούλους του Αγίου Διονυσίου, δίπλα στους πλέον σημαντικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου.

Το διαμέρισμα των 185 τετραγωνικών μέτρων διακοσμήθηκε με υψηλής αισθητικής αντικείμενα, ενώ εντυπωσίαζε με τη συλλογή εξαιρετικών εικαστικών κομματιών φιλοτεχνημένων ανάμεσα σε άλλους από τους Τσαρούχη, Φασιανό, Μποκόρο. Ο Σταύρος Ψυχάρης, άλλως, όπως όλοι οι πολλοί πλούσιοι, είχε επενδύσει ή ίσως πραγματικά θεωρούσε μεγάλη τέρψη την απόλαυση ξακουστών έργων τέχνης.

Το υπέροχο διαμέρισμα της οικογένειας του Σταύρου Ψυχάρη στο Κολωνάκι, κατακλυζόταν από μοναδικά, πολύτιμα έργα τέχνης και πανάκριβους πίνακες και ανάμεσα τους δέσποζε έργο αυθεντικό του Γάλλου βασικού εκπροσώπου του Ιμπρεσιονισμού Claude Monet!

Περισσότερο από όλους αναρωτιούνται οι τραπεζίτες που έχουν κατάσχει τα ακίνητα του κ. Σταύρου Ψυχάρη για το που βρίσκεται η περίφημη συλλογή Ψυχάρη. Γιατί σίγουρα δεν βρίσκεται στην Βίλα στο Πόρτο Χέλι, η οποία πουλήθηκε από την Alpha Bank σε πλειστηριασμό, ούτε στα διαμερίσματα που είχε στην κατοχή του στο Κολωνάκι και ήδη ανήκουν στις τράπεζες.

Σταύρος Ψυχάρης. Τέως Επικεφαλής ΔΟΛ

Η δίκη και η ψύχραιμη οικογένεια

Η οικογένεια πάντως, μέσα σ’ αυτόν τον οικονομικό και δικαστικό Αρμαγεδδώνα, διατηρεί την ψυχραιμία της. Μάλιστα τα μικρότερα παιδιά του Σταύρου Ψυχάρη, η Χριστίνα και η Σοφία, σπουδάζουν στο Λονδίνο, σε καλά, ιδιωτικά -αλίμονο!- πανεπιστήμια της σοφής Μεγάλης Βρετανίας με το υψηλότερο κόστος ζωής όλης της Ευρώπης, ενώ απολαμβάνουν στιγμές ευδαιμονίας σε κομψά ρεστοράν και μπαρ της μόδας, ντυμένες με σινιέ ρούχα και κρατώντας πανάκριβες τσάντες, κυρίως Chanel.

Χωρίς να αγγίζει τα παιδιά, η οικονομική κρίση, τα δράματα των εργαζομένων στον ΔΟΛ, η ελληνική μίζερη πραγματικότητα, τα δυο κορίτσια, προστατευμένα, φροντίζουν να δείχνουν στιγμές από την υπέροχη ζωή τους, στα social media τους και ιδιαίτερα στο σικ Instagram, μιας και τα υπόλοιπα είναι ελαφρώς ξεπερασμένα, ενώ είναι απόφοιτες του Κολεγίου Αθηνών, όπως και τα παιδιά όλων των ισχυρών της μεταπολίτευσης, των πρωταγωνιστών και αρχιτεκτόνων της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, που αφήνουν τα δημόσια σχολεία για τον «απλό κόσμο».

Και μοιάζουν προστατευμένες από τον πατέρα τους, η δίκη του οποίου, για τα προσωπικά δάνειά του, ύψους 44.700.000 ευρώ, όπως έχουμε τονίσει, από την Alpha Bank με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά των μετοχών της μειοψηφίας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και την έξοδο του Οργανισμού από το Χρηματιστήριο, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η δανειοδότηση εγκρίθηκε και χορηγήθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις της τράπεζας. Στο εδώλιο θα βρεθούν και δέκα στελέχη της Alpha Bank που αντιμετωπίζουν την κατηγορία απιστίας στην υπηρεσία καθώς εμφανίζονται να άναψαν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του δανείου χωρίς να έχουν δοθεί επαρκείς εγγυήσεις.

«Είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος και απωθώ όπως όλοι οι φυσιολογικοί τα δυσάρεστα πράγματα. Τα αφήνω να ξεχνιούνται στο βάθος του μυαλού μου» είχε πει, κάποτε σε μια απ’ τις λίγες του συνεντεύξεις, ο Σταύρος Ψυχάρης, ο καλός ρεπόρτερ, ο αφοσιωμένος δημοσιογράφος, ο διευθυντής, ο εκδότης. Το δυσάρεστο, όμως, πλέον δεν μπορεί να απομακρυνθεί με κανέναν τρόπο, όσο ανθρώπινο κι αν είναι, από εκείνον που ήταν κάποτε η κορυφή της ελληνικής δημοσιογραφίας…

Σταυρος Ψυχάρης. Τέως Εκδότης και το σπίτι που είχε στο Πόρτο Χέλι

Αντώνης Λυμπέρης: Το αυτοκρατορικό ανάκτορο της Μυκόνου σε πλειστηριασμό, για 500.000 ευρώ, με συνολικό χρέος 13 εκατ. ευρώ

Τώρα πια που τα περίπτερα έχουν φτηνές, τύπου παπαράτσι, εκδόσεις περιοδικών, που τα πιεστήρια σιώπησαν, το ιλουστρασιόν κιτρινίζει και το χαρτί των εξωφύλλων ξεθωριάζει, σαν να γέρασαν μεμιάς όλα τα μοντέλα που πόζαραν κάποτε, ανέμελα και -κυρίως- ανύποπτα, κοιτώντας μέσα απ’ τον φωτογραφικό φακό τον αδυσώπητο χρόνο, τώρα πια, μπορούμε να δούμε εκείνη την εποχή της παντοδυναμίας του life style, με μια σχεδόν αντικειμενική ματιά.

Ω! Είναι πια τόσο μακρινή εκείνη η εποχή με την εμμονή στον θεό των μικρών, σινιέ πραγμάτων, στην ύλη, στα αντικείμενα, στην ομορφιά ορισμένη με νυστεριές, στην αποθέωση της εικόνας ακόμα και αν έμοιαζε εξωγήινα μεταλλαγμένη από το πολύ ρετούς, με μια υπόσχεση ονείρου και μια πλήρη ελευθερία σε γραφή και θεματολογία, που όμως, άφησε τους θεμελιωτές της, όπως τον Αντώνη Λυμπέρη, στην χάρτινη κατάρρευση των μεγάλων τίτλων της!

Είναι 1988, ένας αιώνας πίσω, όταν ο αθλητικός και πάντα κομψός Αντώνης Λυμπέρης, στα 34 χρόνια του, κυκλοφορεί το αντρικό περιοδικό «Status» και κάνει εκδοτικό σουξέ. Η μεταπολίτευση είναι παρελθόν και οι 30άρηδες της εποχής ασχολούνται με το ποιο αυτοκίνητο είναι πιο γρήγορο και σύμβολο επιτυχίας, πώς ντύνεται ο καριερίστας, τι πούρα καπνίζει, ποια μάρκα ουίσκι είναι πιο σπάνια, ποια είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο σεξ πριν τα 40 και ποιες είναι οι ωραιότερες Ελληνίδες, με αλφαβητική σειρά.

Ο Αντώνης Λυμπέρης για 32 χρόνια εκδότης, ήταν πάντα το αντίπαλο δέος από τον πιο προβεβλημένο, συζητημένο και σταρ Πέτρο Κωστόπουλο, αλλά μαζί όρισαν μια εποχή αβάσταχτης ελαφρότητας του εθνικού μας «είναι». Έβγαλε το πρώτο περιοδικό του από αγάπη για το surf, του οποίου υπήρξε φανατικός, και μεγάλωσε σε ένα μικρό διαμερισματάκι στην πλατεία Βικτωρίας.

Σπούδασε φωτογραφία στην Κολονία και σκηνοθεσία στο Μόναχο. Στο εκδοτικό του αποκορύφωμα έβγαζε τα «Status», «Εγώ», «Vogue», «Men’s Health», «Hello», «7 Μέρες TV», «Life & Style», στο σύνολο 55 τίτλους εμπορικότατους και δραστηριότητα σε 5 χώρες, Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία.

Δεινός surfer και κολλημένος με το άθλημα, θα γράψει το βιβλίο «Το γουιντσέρφινγκ» με δικά του κείμενα και πραγματικά αξιόλογες και προχωρημένες για την εποχή φωτογραφίες. Σε έναν αγώνα surf στις Μπαχάμες κάποιος Γερμανός εκδότης θα του προτείνει να βγάλει ένα δικό του περιοδικό στην Ελλάδα για το surf.

Με χρηματοδότηση 20.000 δραχμών από τους γονείς του έφτιαξε στη δεκαετία του ’80 το «Surf and Ski». Συνέχισε βγάζοντας μαζί με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα το «Κόσμος του τένις», αλλά και μόνος του τα «Κόσμος του Video» και «Πλεύση».

Αντώνης Λυμπέρης
Αντώνης Λυμπέρης

Ζωή σαν Ωνάσης ή «Φωνάσης»

Στα lifestyle περιοδικά του, διευθύντρια γίνεται η σύζυγός του Έλενα Μακρή, που πριν ήταν εργαζόμενη στα έντυπά του ως στιλίστρια και από το 1993 ως υπεύθυνη μόδας όλου του ομίλου, ενώ στο παρελθόν της είχε σημειώσει επιτυχία στο στάιλινγκ δουλεύοντας στη «Λάμψη» του Φώσκολου.

Της έκανε πρόταση γάμου στη Νέα Υόρκη. Παντρεύτηκαν με μια πολυτελέστατη δεξίωση και εκείνη φορούσε ένα πανάκριβο, αξιοζήλευτο νυφικό της φημισμένης Vera Wang. Ο Αντώνης και η Έλενα Λυμπέρη απέκτησαν ένα γωνιακό σπίτι στο καλύτερο σημείο στο Κεφαλάρι, με πισίνα τεράστια φυσικά, έναν κήπο όλο μανόλιες και πολλά έργα τέχνης να κοσμούν τον χώρο του.

Στο γραφείο του Αντώνη Λυμπέρη δέσποζε ένα τεράστιο γλυπτό από τον Δάκη Ιωάννου με το έμβλημα του θεού Άρη, πάνω ακριβώς απ’ τη θέση της πολυθρόνας του και του κεφαλιού. Έχοντας ένα αυτοκρατορικό σπίτι απέκτησαν άλλες τρεις βίλες στη Μύκονο και ένα 20μετρο σκάφος, ενώ ταξίδευαν πολυτελώς και ντύνονταν ακόμα πολυτελέστερα. Το μικρό γραφειάκι στη πλατεία Βικτωρίας, είχε γίνει ένα τεράστιο κτίριο, με αίθριο στη μέση, ρεστοράν για τους εργαζομένους και έπιπλα σινιέ, στο Κορωπί.

Εργαζόμενοι στον όμιλο Λυμπέρη που τον τελευταίο καιρό έβλεπαν τις αποδοχές τους συνεχώς να συρρικνώνονται και να φτάνουν να τους χρωστάνε τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ορκίζονται πως την εποχή της αυτοκρατορίας του lifestyle στη χώρα το ζευγάρι γευμάτιζε τα μεσημέρια στην εταιρία εδέσματα από την Φιλιππινέζα μαγείρισσά του, με δύο ζευγάρια σερβίτσια Hermes που είχε αγοράσει ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό και κόστιζαν κοντά στα 70.000 ευρώ, αλλά στους ίδιους απαγόρευαν να φέρουν το ταπεινό ταπεράκι τους από το σπίτι, διότι θα λερώνονταν οι πολυτελείς και ντιζαϊνάτες κατασκευές του κτηρίου!

Οι εκδόσεις Λυμπέρης, εξαπλώθηκαν σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία, αγόρασαν το μεγαλύτερο μερίδιο από τις Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε., απέκτησαν ραδιόφωνα, έκαναν site, διοργάνωναν μεγάλες εκδηλώσεις, όπως Οι γυναίκες ή Οι άνδρες της χρονιάς και τα Θεατρικά Βραβεία. Ναύλωναν ιδιωτικά αεροπλάνα για την επιστροφή τους απ’ τη Μύκονο, για να μη περιμένουν στις ουρές με τους υπόλοιπους, είχαν μπάτλερ με λιβρέα όπως βλέπουμε στις ταινίες να συμβαίνει, σε κάτι Εγγλέζους λόρδους!

Δόθηκε δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους και αναδείχθηκε καλλιτεχνικό δυναμικό σε φωτογράφους, εικαστικούς, γραφίστες, συγγραφείς, φυσικά δημοσιογράφους, ακόμα και αν τους επέτρεπαν να κάνουν μέχρι 3 τσιγάρα τη μέρα λείποντας απ την εργασία τους, αλλιώς υπήρχε δυσφορία, όπως επίσης και για το αν παρέμειναν πολύ ώρα στο καφέ του ισογείου!

Και ταξίδια μαγικά, παρατεταμένα καλοκαίρια, πάρτι ανεμελα και πλουσιοπάροχα με αυστηρή επιλογή καλεσμένων, σινιέ πάντα ντυσίματα, ορδές από βοηθούς με καταγωγή από τι Φιλιππίνες, δείπνα σε πολυτελή ρεστοράν, βραβευμένα και φημισμένα, όπου ο λογαριασμός στο τέλος, έφτανε σε τιμή ικανή να αγοράσεις δυάρι στα Πετράλωνα.

Οι εργαζόμενοι ονόμαζαν τον Αντώνη Λυμπέρη «Φωνάση» -εκ του του faux και του Ωνάση- λόγω της αδυναμίας του στα ωραία πράγματα και στις απολαύσεις της ζωής, ενώ το άλλο του μισό, η κυρία Έλενα Λυμπέρη, δεν έκρυβε πως είναι μέγιστη θαυμάστρια της Άννα Γουίντουρ, της σιδεράς κυρίας της Vogue, τη βιβλίο της μόδας, που στην εγχώρια βαλκάνια εκδοχή της είχε αναλάβει η ίδια να μας συστήσει.

Ακόμα θυμόμαστε άλλωστε, το πρώτο ελληνικό τεύχος του φημισμένου περιοδικού να κυκλοφορεί με ένα ανεκδιήγητο εξώφυλλο, όπου ένα ανεμοδαρμένο μοντέλο, ντυμένο φυσικά σινιέ, κρατούσε το κοντάρι από μια ελληνική σημαία, με τον τίτλο «Επιτέλους Ελληνίδα»! Ως και αποκριάτικη στολή είχε γίνει τότε, το εν λόγω εξώφυλλο, κλέβοντας τις εντυπώσεις! Η

Έλενα Λυμπέρη, όπως και ο σύζυγος της είχε τεράστια αδυναμία στο να παρακολουθεί κατά πόδας τη μόδα και να αγαπά τα ωραία, μοναδικά αντικείμενα. Οι άνθρωποι της δικαιολογούσαν την εμμονή της με το ότι ως διευθύντρια της Vogue έπρεπε να υποστηρίζει με το πλέον δαπανηρό και μοντέρνο ντύσιμο το περιοδικό. Το γεγονός πάντως παραμένει πως η εκδότρια έχει μια γκαρνταρόμπα που πιθανόν ούτε η Τζάκι Ωνάση να απέκτησε ποτέ και είναι αν μη τι άλλο, αξιοζήλευτη για το καλό και δαπανηρό της γούστο…

Έλενα Μακρή-Λυμπέρη και Αντώνης Λυμπέρης

Η αρχή του τέλους

Κατακλυσμιαία η καταστροφή! Θύματά της; Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι! Και φυσικά οι εκδότες που πίστεψαν πως πάει η υπόθεση Upper East Side στο Μανχάταν – Μπέβερλι Χιλς – Νέο Ηράκλειο – Κορωπί! Η φούσκα έσκασε λερώνοντας με χρησιμοποιημένα μπουγδόνερα όλους όσοι ασχοληθούν με το life style τύπο και όχι μόνο, στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη έγινε πλάνη η σκληρή πραγματικότητα έφτασε μαζί με το «pay day».

Τα ΄χουμε πει και πιο πάνω και τα λέμε ξανά. Τραπεζικός δανεισμός υπέρογκος, έξοδα για μεγαλεπήβολους τίτλους και φωτογραφίσεις ή αποστολές, η δραματική μείωση της διαφήμισης, η πτώση των πωλήσεων, η μη προσαρμογή των εκδοτών στα νέα δεδομένα και η αδυναμία να προβλέψουν το τι έρχεται οικονομικά, ποντάροντας στην αιωνία καλή τους τύχη, προκάλεσε την κατάρρευση.

Ο Αντώνης Λυμπέρης σφράγισε μια εποχή με εκδόσεις φωτογραφικά άψογες, σωστά ελληνικά, υψηλή αισθητική, σε μια αγορά μικρή και με ένα κοινό που καλούνταν να επιβιώσει και όχι να καταναλώσει τις μεγάλες φίρμες και τα προϊόντα δια ολίγους! Στον όμιλο, αρχίζει η γνωστή ιστορία ζωής για πολλούς από μας.

Μειώσεις, καθυστερήσεις στις πληρωμές, μεγάλα προβλήματα σε ρευστό, μη καταβολή δώρων και υποχρεωτικών επιδομάτων! Πράγμα που στη ζωή των απλών εργαζομένων σημαίνει κομμένο ρεύμα και εξώσεις ή χρέη σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες και αγώνα για επιβίωση. Δικαστήρια. Ατελέσφορη προσπάθεια σωτηρίας.

Κάποτε η διάδοχος εταιρία της «Εκδόσεων Λυμπέρης» -η «Alpha Editions ΑΕ»- υποχρεώθηκε δικαστικά να καταβάλλει στους συντάκτες και τους εργαζόμενους στο διαφημιστικό τμήμα των, τις δεδουλευμένες αποδοχές που είχε παραλείψει να τους καταβάλει για το διάστημα πριν από την κατάρρευση του Ομίλου.

Το ποσό που αναλογεί για το χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του ιδίου έτους, μαζί με την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων, άγγιζε τις 700.000 ευρώ. Τελικά ο Αντώνης Λυμπέρης δημοσιοποίησε το κλείσιμο της εταιρίας του με μια συγκινησιακά φορτισμένη επιστολή που -ανάμεσα σε άλλα- ανέφερε:

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και για εμάς σήμερα, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου του 2012, σας ανακοινώνω ότι πέθανε. Πέθανε παίρνοντας μαζί της τους κόπους και τα όνειρα 32 ετών. Σταθήκαμε όλοι στο ύψος μας, παλέψαμε, επιμείναμε, προσπαθήσαμε. Δεν χάσαμε. Δεν ήταν μια μάχη, αλλά ένας άνισος, ατέρμων, καταδικασμένος και προδομένος αγώνας ενάντια στην παράνοια και το παράλογο που διακατέχει πλέον τη χώρα μας».

Η Λυμπέρης Εκδοτική, ύστερα από πολύ πόνο, οδύνη, δικαστήρια, ανέχεια για τους εργαζόμενους της, παύει να υπάρχει. Οι τίτλοι, όσοι επιτρεπόταν από τους ξένους εκδοτικούς οίκους, εκχωρούνται. Μαζί με τα περιοδικά του Λυμπέρη, μετά από αυτά του Κωστοπούλου, κλείνει και ένας κύκλος ελαφρότητας, αποθέωσης των υλικών πραγμάτων και επιβολής μιας εξουσίας και μόνον, αυτή της εικόνας.

Η Έλενα Λυμπέρη παραμένει για ένα διάστημα, ως σύμβουλος έκδοσης ή εκδότρια – διευθύντρια, σε κάποια από τα περιοδικά που έχουν ενταχθεί σε άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις. Λίγα χρονιά αργότερα, εκείνη σχεδιάζει τα δικιά της πια φίνα, είναι αλήθεια, ρούχα και κοσμήματα και έχει ένα κατάστημα στη Μύκονο, σε σημείο –φιλέτο, με υψηλότατο νοίκι και κόστος συντήρησης.

Για λίγο, το ζεύγος Λυμπέρη συνεχίζει να μένει στα πολυτελή του σπίτια σε Κεφαλάρι και Μύκονο, να κάνει τα εξωτικά του ταξίδια στο εξωτερικό ανεβάζοντας φωτογραφίες στα social media απ’ τη γλυκιά ζωή, να απολαμβάνει ιδιωτικότητα με σκάφη σε απάτητες παραλίες του Αιγαίου.

Σιγά σιγά ο Αντώνης Λυμπέρης, ο αυτοδημιούργητος, ο ορμητικός, ο φωτογράφος με το καλλιτεχνικό βλέμμα, απέφευγε έκθεση ή να μπλέκεται το όνομα του στο δημόσιο λόγο, εκτός από κάποιες μηνύσεις, κυρίως σε sites για δημοσιεύματα που θεωρούσε πως τον προσβάλαν και τον συκοφαντούσαν.

Αντώνης Λυμπέρης και Έλενα Μακρή-Λυμπέρη

Η βίλα στο Κεφαλάρι και τα εξώδικα της Έλενας Λυμπέρη

Το φθινόπωρο του 2017 η πολυτελέστατη βίλα του ζεύγους Λυμπέρη, των 1000 τετραγωνικών στο Κεφαλάρι ετοιμαζόταν να βγει σε πλειστηριασμό από την Eurobank, στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, με αρχική αξία τα 4.489.434 ευρώ, όταν η διαδικασία αναβλήθηκε, γιατί ο Αντώνης Λυμπέρης έκανε ανακοπή επικαλούμενος το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Τα χρέη του Αντώνη Λυμπέρη ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ σε Δημόσιο, ΙΚΑ τράπεζες και τέως συνεργάτες, όπως ο Παύλος Εμμανουήλ. Εντύπωση είχε τότε προκαλέσει πως η κυρία Λυμπέρη προειδοποιούσε με εξώδικα, πέντε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μεταξύ αυτών -και γιατί να το κρύψομε άλλωστε- και το mononews.gr πως:

«Σήμερα, 20.10.2017 και ενώ ευρισκόμουν εντός της οικίας μου και ειδικότερα στο κήπο που περιβάλει την πισίνα της οικίας μου, αντιλήφθηκα ένα τηλεκατευθυνόμενο drone, πλήρως εξοπλισμένο με κάμερα λήψεως φωτογραφιών και κάμερα λήξεως βίντεο να ίπταται του χώρο της πισίνας μου και να λαμβάνει φωτογραφίες τόσο εμού, όσο και της οικίας μου…».

Οι δημοσιογράφοι τότε είχαμε σταθεί στα «οικία», ο «κήπος», η «πισίνα»! Από άλλες εποχές, εκείνες, τις απατηλές που λέγαμε, οι λέξεις! Την ίδια ώρα που οικογένειες ζουν σε δυάρια με κομμένο το ρεύμα απ την ΔΕΗ με υπερτιμημένο το αγαθό σαν κόσμημα βασιλείων και που τα σπίτια των φτωχών για κάτι μικροχρέη βγαίνουν σε ανεμπόδιστους, άκαρδους πλειστηριασμούς.

Με το πέρασμα του χρόνου, βέβαια, όλοι κατανοούμε πως κάθε ζωή έχει φυσικά μετεωρισμούς, δισταγμούς, διαψεύσεις και μικρούς θριάμβους, με την ευτυχία σε τεύχη υποσχέσεων, αλλά τα κείμενα δεν προλαβαίνουν τις αποχρώσεις, αρά δεν δικαιούνται να χρωματίζουν ανθρώπους, που και για αυτούς η απώλεια στέκεται οδυνηρή, όλων όσων είχαν συνηθίσει ως δεδομένα και κατακτημένα. Τότε το οικογενειακό σπίτι σώθηκε. Όμως είχαν και άλλες δίκες και άλλες κατασχέσεις μπροστά τους…

Αντώνης Λυμπέρης
Αντώνης Λυμπέρης

Η θεσπέσια βίλα στη Μύκονο στο σφυρί στις 12 Ιουνίου από την Alpha Bank, με τιμή εκκίνησης τα 2.100.000 εκατ. ευρώ!

Σαν γέννημα του βράχου, να αιωρείται πάνω απ’ το Αιγαίο, σαν ένα πέταγμα μεταξύ μπλε θάλασσας και ουρανού, το 350 τ.μ. σπίτι του ζεύγους Λυμπέρη, σε οικόπεδο 4.600 τ.μ. βρίσκεται σε μια θέση μοναδικής ομορφιάς, στο ύψωμα Τούρλος της Μυκόνου. Το ακίνητο που τελείωσε το 2002, ανακαινίστηκε το 2012, λίγο πριν καταρρεύσει επιχειρηματικά ο πρώην εκδότης.

Ο εκτιμητής της Alpha Bank διαπίστωσε πως μέσα στο μεγάλο οικόπεδο έχει χτιστεί διώροφη πολυτελής κατοικία με φωτεινό υπόγειο και πισίνα. Πέτρα, ξύλο και γυαλί και υψηλή αισθητική με αρχιτεκτονική τέχνη σε μεγάλη έμπνευση, φτιάχνουν ένα σπίτι ονειρικό, με τέσσερα υπνοδωμάτια και αντίστοιχα λουτρά, δυο καθιστικά, κουζίνα, τραπεζαρία, βοηθητικούς χώρους, υπέροχες βεράντες σαν εξέδρες πάνω απ’ το Αιγαίο, με πέργκολες, ράμπα πρόσβασης οχημάτων, διαλεγμένα φυτά και δέντρα για να αντέχουν στην αλμύρα και στον ήλιου.

Είναι άλλωστε ο Αντώνης Λυμπέρης ένας από εκείνους τους εκδότες και τους ισχυρούς άνδρες που λάτρεψαν τη Μύκονο και την έκαναν σύμβολο ευδαιμονίας και συνώνυμη της καλής, έξοχης ζωής. Και όμως, στις 12 Ιουνίου από την Alpha Bank, το σπίτι –μεράκι του εκδότη, βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης τα 2.100.000 εκατ. ευρώ!

Το ποσό της οφειλής στην τράπεζα που εκποιεί το ακίνητο είναι 500.000 ευρώ. Όμως σύμφωνα με το Πιστοποιητικό βαρών του Κτηματολογικού Γραφείου Μυκόνου φαίνεται να υπάρχουν τα εξής βάρη στο παραπάνω αναφερόμενο ακίνητο:

Προσημείωση Υποθήκης για την Εμπορική Τράπεζα, νυν Alpha Bank για το ποσό των 2.400.000 ευρώ, προσημείωση υποθήκης για την Τράπεζα Κύπρου, για το ποσό των 5.500.000 ευρώ, άλλη μια προσημείωση υποθήκης υπέρ της παραπάνω τράπεζας για το ποσό των 1.000.000 ευρώ και Ολική Τροπή Προσημειώσεως σε Υποθήκη με δικαιούχο πλέον την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.

«Kαι o ήλιος ανατέλλει, και o ήλιος δύει· και σπεύδει στον τόπo απ’ όπου ανέτειλε. O άνεμος πηγαίνει πρoς τον νότo, και επιστρέφει πρoς τον βορρά· o άνεμος, περιστρεφόμενoς, πηγαίνει ακατάπαυστα, και επάνω στους κύκλους του ο άνεμος επανέρχεται. Όλοι οι ποταμοί πηγαίνουν στη θάλασσα, και η θάλασσα ποτέ δεν γεμίζει· στον τόπο όπου ρέουν οι ποταμοί, εκεί επιστρέφουν πάλι για να ξανακυλήσουν» λέει ο Εκκλησιαστής, γιος του Δαβίδ, απ τις αρχαίες γραφές, πριν βροντοφωνάξει το «ματαιότητα ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότητα».

Ναι, αλλά όσο διαρκεί είναι η άτιμη, απόλαυση…

Το σπίτι του Αντώνη Λυμπέρη στη Μύκονο. Πρόκειται για ένα ακίνητο των 350 τ.μ. με μινιμαλιστική αρχιτεκτονική και θέα που πραγματικά κόβει την ανάσα.

Πέτρος Κωστόπουλος: Βγαίνουν σε πλειστηριασμό 2, απ’ τα τελευταία του οικόπεδα στη Μύκονο

Πόσο μελάνι και εμείς και πολλοί άλλοι, έχουμε καταναλώσει για τον Πέτρο Κωστόπουλο. Δημιουργό σε ένα μεγάλο ποσοστό μιας γυαλιστερής, χάρτινης οικουμένης, πρωταγωνιστικός εκφραστής της ο «βλάχος», ο «θείος», ο «ομορφάντρας», ο «καταστροφέας της Ελλάδας», ο «με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ», ο «αυτοδημιούργητος και μαχητής», ο «αγαπημένος των γυναικών», αυτός που «έγδυσε τις γυναίκες», που «αλλοτρίωσε την νεολαία», ο Πέτρος Κωστόπουλος! Πάντα στη κόψη!

Υπήρξε, τις περασμένες δεκαετίες, πάντα ή λατρεμένος ή μισητός, πάντως σίγουρα όχι αδιάφορος! Και αναμφίβολα, απ’ όλη αυτή την ιστορία του ιλουστρασιόν χαρτιού, της παραγωγής έγχρωμου φωτογραφικού ονείρου, της ανακήρυξης της πόζας σε ζωή, βγήκε, στο τέλος, χαμένος και έχοντας συνεχώς αφετηρίες για να συνεχίζει, όλο απ’ την αρχή.

Έπαιξε τα πάντα, ρίσκαρε, επέβαλε ένα άλλο ύφος και ίσως ήθος, διαμόρφωσε γνώμη, όρισε την ποπ κουλτούρα και έχασε από λεφτά έως τα πάντα και κυρίως εκείνους που εργάστηκαν μαζί του και είδαν, επίσης, τους κόπους, το χαμαλίκι, τη δουλειά μιας ζωής να τινάζονται στον αέρα, σε μόλις μία μέρα, μένοντας άνεργοι, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς αμοιβές μηνών και μετέωροι στην αμφιβολία της επιβίωσης.

Μετά από 32 περίπου χρόνια στις εκδόσεις περιοδικών, με την κατάρρευση της μικρής από χαρτί αυτοκρατορίας του, με τους 550 εργαζομένους, τα τρία ραδιόφωνα, τα πρώτα site της χώρας, τους δεκάδες τίτλους περιοδικών ανδρικών, μηνιαίων, εβδομαδιαίων, γυναικείων, ακόμα και νοικοκυροσύνης, πλήρωσε το δικό του τίμημα φιλοδοξίας, ονείρου, επιτυχιών και προφανώς οφείλει ακόμα.

Μετά από την οδυνηρή για αυτόν κατάρρευση της ΙΜΑΚΟ και της ΙΚΟ, αυτός, ο Κωστόπουλος, που σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά κλισέ, κάποτε πριν το όνομα του έμπαινε το «επιτυχημένος εκδότης» και τώρα το «γνωστός παρουσιαστής», περιπλανήθηκε σε λογιών παρουσιάσεις στην τηλεόραση, που ουδέποτε συμπάθησε, έφτιαξε σάιτ και ένα διαδικτυακό περιοδικό, που όμως δεν πήγαν, δούλεψε ως DJ, σε κλαμπ και στο θέατρο, δούλεψε με χρηματοδότη τον Γιάννη Μαλούχο, ένα deli σαντουιτσάδικο στην οδό Καψάλη, για εξυπηρετεί τα γραφεία των γύρω εταιριών, που και αυτό μοιάζει να έκλεισε και επέστρεψε στην τηλεόραση, στο Open, με την εκπομπή «Όλα λάθος», που σκοράρει κάποια από τα πλέον χαμηλά νούμερα της ελληνικής τηλεόρασης.

πετρος-κωστοπουλος

Σημάδεψε μια εποχή ναι, αλλά προφανώς σημαδεύτηκε και ο ίδιος ανεξίτηλα από εκείνη, σαν ένας άλλος μοιραίος κ. Τζέι Γκάτσμπι, που αναμετρήθηκε με το όποιο, και όχι συγκεκριμένα το αμερικανικό, όνειρο της ευμάρειας, του συνεχούς πάρτι, τον αιώνιο έρωτα, αν και όχι τόσο ιδεαλιστικά αλλά πιο τολμηρά φαντασιωσικά, το παιχνίδι του πλούτου, την άνοδο πλάι σε αμφιλεγόμενους ανθρώπους, την κορυφή, την αποδοχή των ανθρώπων σύμβολων του πλούτου!

Και γύρω το περιβάλλον να μορφώνεται σε ένα γλιστερό εκτόπλασμα νεοπλουτισμού, τα χαλαρών ηθών, μπουζουκωτής επιδειξιμανίας, ελαφρόμυαλων καλλονών, ξέφρενων ξενυχτιών. Ω! Σε μια κοχλάζουσα Αθήνα, να ζαλίζεται από ηλίαση στη Μύκονο και στα ιδιωτικά σκάφη, να ένας αλκοολικά μεγεθυμένος πίδακας ομορφιάς, λάμψης, στρας, γρήγορων αυτοκινήτων, υπέροχων σπιτιών, ασυγκράτητου πλούτου, ψευδαισθήσεων…

Και ύστερα η θαμπάδα, η ρωγμή, η οικονομική κρίση, η χρεοκοπία! Είναι λοιπόν, αυτός, ο Πέτρος Κωστόπουλος ο πλέον μυθιστορηματικός από τους εκδότες που αναφέρουμε εδώ και όχι απαραίτητα ήρωας, αλλά αντιήρωας. Και του πάει λοιπόν, εκείνο το σημαδιακό τέλος απ’ τον Σκοτ Φιτζέραλντ στον εμβληματικό του Υπέροχο κύριο Γκάτσμπι πως «…έτσι χτυπιόμαστε πάντα, βάρκες κόντρα στο ρεύμα, που αδιάκοπα μας ρίχνει στο παρελθόν…»

κωστοπουλος πετρος
Πέτρος Κωστόπουλος

Never In The Right Order

Τα ίδια τα γνωστά και τα χιλογραμμένα. Βόλος, αριστερή οικογένεια, προσπάθεια για επιβίωση και όνειρο τα παιδιά να σπουδάσουν. Αθήνα και Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Παρίσι και Πολιτική Οικονομία. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Φοιτητών Γαλλίας. Ο Πουλαντζάς, οι Έλληνες διανοούμενοι εκεί, η ζωή αλλιώς. Βρυξέλλες για πέντε χρόνια και δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο. ΠΑΣΟΚ και θα τον μεθύσουμε τον ήλιο, σίγουρα ναι.

Πίσω στην Ελλάδα που έπρεπε να εξευρωπαϊστεί και κάποτε φτάνουμε στο 1995. Ο Κωστόπουλος έχει απολαύσει ως διευθυντής την επιτυχία του «ΚΛΙΚ», εντελώς διαφορετικού απ’ ότι υπήρχε, που όπως και ο ίδιος παραδεχόταν «στα ντουζένια του θεωρούνταν ένα προϊόν του ελληνικού περιθωρίου» και που πέρασε στην ιστορία του Τύπου ως το περιοδικό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Διαφωνεί με τον εκδότη και «αφεντικό» Άρη Τερζόπουλο και μαζί με τους Μαρινόπουλο και Ιωάννου να δημιουργούν την ΙΜΑΚΟ, με 33% ο καθένας τους.

Τα πρώτα γραφεία, είναι στο περιβόητο κτήριο της Φραγκοκλησιάς και οι εργαζόμενοι δούλευαν τόσο πολύ και παραφορά για να βγει το πρώτο τεύχος του NITRO -Never In The Right Order- που είχαν μαζί τους οδοντόβουρτσες και παντούφλες για τις νύχτες.

«NITRO», «Active», «BIG», «lipstick», «Down Town», «OK!», «Esquire», «Nitro radio», «Instyle», yupii.gr,«MAXIM»,«PEOPLE», εκδόσεις βιβλίων, οδηγοί ξενοδοχείων και διακοπών, ρεστοράν – κλαμπ και πολλά άλλα, μιας για μια μεγάλη περίοδο ο Κωστόπουλος ήταν Μίδας των εκδόσεων με επιρροή και πωλήσεις θρυλικές.

Στα δικά του γραφεία, τα ιδιόκτητα, μετά απ’ τους πολλούς τίτλους, τη συνεργασία με τους αμερικανικούς κολοσσούς, στην Μαρίνου Αντύπα, στο Νέο Ηράκλειο, ο Κωστόπουλος φρόντιζε με τακτικές φενγκ σούι να υπάρχει καλή ενέργεια. Έχει ακριβές επιπλώσεις, παράθυρα παντού, θόλος γυάλινος στη σύνταξη για να μην αισθάνονται οι εργαζόμενοι φυλακισμένοι, αλλά να χαίρονται φυσικό φως και την επαφή με τις ώρες της μέρας, μουσική στο χώρο, όμορφα χρώματα, μοντέρνα, ταξίδια πολλά, μπόνους, καλοί μισθοί. Είναι το νούμερο 1 εργοδότη στην πιάτσα. Θρυλικά, όμως ήταν και τα ξεσπάσματα του θυμού του και τα νεύρα του και βροντόφωνες απίστευτα οι φωνές του.

Σοσιαλισμός VS πούρα Αβάνας

Με την νεότητα που δυστυχώς διαρκεί λίγο, τον μαρξισμό, τον σοσιαλισμό στα βιβλία, πίσω του, υιοθετεί τις απολαύσεις, υποστηρίζοντας σαν τον μυθιστορηματικό ήρωα του Σκοτ Φιτζέραλντ -τα πάμε παραπάνω- πως «το να έχεις μέσα σου και τις δύο όψεις ενός πράγματος και παρ’ όλα αυτά να μπορείς να λειτουργείς, αυτό είναι η ιδιοφυΐα».

Έτσι, λάτρευε το καλό ντύσιμο, αυτό με τις φίρμες, τα κοστούμια τα ραμμένα στα χεριά και τα εκλεκτά υφάσματα. Λανσάρει τα πούρα στους αναγνώστες του και κυκλοφορεί σχεδόν μόνιμα με ένα από τα μυρωδάτα χαρμάνια της Αβάνας, στα χέρια του τα στολισμένα με δαχτυλίδια ροκ. Δοκίμαζε, προτιμούσε και πρότεινε τα καλύτερα σε σαμπάνιες, χαβιάρι, ρεστοράν σε όλο το κόσμο, ταξίδια, σπίτια και φυσικά αυτοκίνητα.

Είχε την μεγάλου κυβισμού Harley του, αλλά, τελευταία και μια σπορ Jaguar που άστραφτε όπου περνούσε.

Σκάφη! Όταν δεν ήταν στο αγαπημένο του Μαϊάμι και στα παραδείσια ξενοδοχεία της Φλόριντα ή δεν πετούσε με ελικόπτερο πάνω απ’ την πόλη της καρδιάς του, τη Νέα Υόρκη, για να δει τη φαντασμαγορία της, ανάμεσα απ’ τις σκεπές των ουρανοξυστών της, με το σκάφος του, το οποίο άλλαξε το καλοκαίρι πριν τη καταστροφή της εταιρείας του, με ένα μεγαλύτερο, περιπλανιόταν σε εκείνες τις απάτητες παραλίες, τις κρυφές, τις γεμάτες γοητεία, του Αιγαίου.

Χτίζει το πρώτο σπίτι στην Μύκονο, που μετά θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα νησιώτικο ανάκτορο, ενώ θα αποτελεί αξιοθέατο και οι τουρίστες θα λένε «να το σπίτι του Κωστόπουλου». Εκεί παντρεύεται με την Τζένη Μπαλατσινού. Αποκτά και ένα σπίτι σπουδαίας αρχιτεκτονικής στο καλύτερο σημείο της Φιλοθέης, απέναντι από την Παλιά Αγορά.

Χιλιάδες τετραγωνικά, ντιζάιν, πισίνες, κήποι, αμέτρητοι χώροι! Τα σπίτια του είναι τουλάχιστον θηριώδη! Οργανώνει φημισμένα πάρτι που καλείται η αφρόκρεμα της χώρας. Τα κοινωνικά γεγονότα, όπως βαφτίσεις και κουμπαριές της ζωής του, αναδεικνύονται σε κοσμικά events.

Κάποτε η δουλειά του ήταν σχεδόν περιθωριακή! Τα περιοδικά του μιλούσαν ατρόμητα για το AIDS, τα δικαιώματα των gay, των διεμφυλικών, των λεσβιών, έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους, έκραζε τον καθωσπρεπισμό, έγραφε για το σεξ χωρίς σεμνοτυφία και άφησε περιθώριο για να δημιουργηθεί μια νέα δημοσιογραφία.

Και clubbing, media, νυχτερινή ζωή, σινεμά, τάσεις και συνήθειες, φυσικά μπουζούκια και ό,τι άλλο ταίριαζε με την οπτική του πως «η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι βαρετή». ΜΕΤΚΑ; Εκεί που κορόιδευε καθετί κατεστημένο, μοιάζουν τα έντυπα του και ο τρόπος ζωής του να έγιναν αυτό ακριβώς!

Μπαλατσινού
Πέτρος Κωστόπουλος-Τζένη Μπαλατσινού

ΤΕΛΟΣ

2011. Η κατάρρευση! Η ΙΜΑΚΟ αδυνατεί για κάποιους μήνες να εξυπηρετήσει κανονικά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της, ύστερα από τρεις μειώσεις των μισθών τους. Το χαρτί των περιοδικών χάνει τη φωτεινότητα και την λευκότητα του. Η ύλη μειώνεται και η θεματολογία δείχνει να μετεωρίζεται, αμήχανα.

Το Φεβρουάριο του 2012 η εταιρία Α&G paper, ζητά την συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της λόγω μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξεως των 1.700.000 ευρώ. Στις 21 Φεβρουαρίου 2012, ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι βλέπουν στον δεύτερο όροφο των ιδιοκτήτων γραφείων της ΙΜΑΚΟ, έναν κύριο, μαζί με δύο αστυνομικούς. «Εν ονόματι του ελληνικού λαού, πάρτε τα προσωπικά σας αντικείμενα, απομακρυνθείτε από τα κομπιούτερ και εγκαταλείψατε τον χώρο».

Τέλος! Οι τράπεζες δεσμεύουν τα πάντα. Η εταιρεία πάει! Οι τίτλοι δημεύονται! Το σπίτι στην Φιλοθέη περνά στα χέρια του επιχειρηματία Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, μετόχου και κορυφαίου στελέχους της Jumbo έναντι του ποσού των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, πολύ χαμηλότερου από την αρχική τιμή εκκίνησης που είχε οριστεί στα 8 εκατομμύρια ευρώ για τη βίλα που βρίσκεται μέσα σε ένα οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων και έχει συνολική επιφάνεια 1.242,23 τ.μ!

Έχει προηγηθεί ο πλειστηριασμός της υπερπολυτελούς του κατοικίας στα Χουλάκια της Μυκόνου από τη Eurobank, λόγω των υπέρογκων δανείων του, η οποία ξεπερνά τα 1.500 τ.μ. και πέρασε σε ένα ζευγάρι Άγγλων κομμωτών.

Τα πολυτελή αυτοκίνητα παροπλίζονται! Συνεχή δικαστήρια! Σύμφωνα με τον Κωστόπουλο, τα χρέη της εταιρείας ήταν 6,5 εκ. ευρώ και φέρεται να έχουν εξοφληθεί, εκτός από το ποσό των 350.000 ευρώ με τα χρήματα από την πώληση των δύο σπιτιών και του ραδιοφωνικού σταθμού «Σφαίρα».

Κάνει τηλεόραση και οι αμοιβές του δεσμεύονται αμέσως. Σημειώνει πως: «… Εγώ φαλίρισα προσωπικά. Δεν μου ανήκει τίποτα από αυτά που έχτισα έπειτα από 32 χρόνια δουλειάς. Ούτε σπίτια, ούτε χρήματα. Δεν ψάχνω για κατανόηση γιατί ο Τύπος στην Ελλάδα έχει καταλήξει να είναι ανθρωποφαγικός. Αυτοί που χρωστάνε έξι μήνες στους εργαζομένους καταγγέλλουν αυτούς που χρωστάνε τρεις. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα άλλο πέρα από το ότι λυπάμαι για το ότι δεν έχω καταφέρει μαζί με τα άλλα να ξεπληρώσω τους ανθρώπους που δούλευαν για μένα και πιστεύω ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περισσεύουν για να γίνει αυτό.

Δεν το χρωστάω μόνο σε αυτούς, αλλά και σε εμένα. Γιατί έμαθα ένα πράγμα από τον μακαρίτη τον πατέρα μου. Να είμαι αξιοπρεπής ακόμα και όταν όλοι θέλουν να με φάνε ζωντανό. Στη μνήμη του θα το παλέψω μέχρι τέλους. Λένε συνήθως ότι δεν έχει σημασία αν πέσεις, σημασία έχει να μπορείς να ξανασηκωθείς. Ξέρω ότι αυτή είναι μια ωραία φράση, αλλά κομματάκι δύσκολη στην εφαρμογή της, ιδιαίτερα όταν ζεις σε καθεστώς κλινικής κατάθλιψης επί 12 μήνες…»

Και αλλού λέει πως «θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι προκειμένου να επιβιώσει η ΙΜΑΚΟ προσέφερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία μου ακόμα και αυτή που αποκτήθηκε πριν καν ιδρύσω την ΙΜΑΚΟ. Μιλάω για 32 χρόνια δουλειάς, τα οποία εκποιήθηκαν είτε με χρέη σε τράπεζες με αντίτιμο την ακίνητη περιουσία, είτε με απ’ ευθείας καταθέσεις όχι μόνο δικές μου αλλά και συγγενικών μου προσώπων».

Πρόσφατα οι δημοσιογραφικοί κύκλοι, κάνουν λόγο για πλειστηριασμό υπολειμμάτων της περιουσίας του Κωστόπουλου, δηλαδή για δυο οικόπεδα στη Μύκονο! Με την απορία πώς τόσα χρόνια μετά είχαν γλιτώσει, σίγουρα θα είναι αυτά, που θα τον ενοχλήσουν λιγότερο για την απώλεια τους…

Πέτρος Κωστόπουλος
Πέτρος Κωστόπουλος

Φτου κι απ’ την αρχή…

Από το 2013 ο Κωστόπουλος κάνει τηλεόραση. Δεν την αγαπούσε. Ειδικά τα πρωινά και λόγω ώρας ξυπνήματος και κυρίως λόγω θεματολογίας, που δεν τον αφορούσε καθόλου. Βαριόταν και δυσανασχετούσε με τα μεσημεριανά. Για να επιβιώσει, τα κάνε και τα δυο!

Κατά τη διάρκεια της κοινής παρουσίασης με την Τζένη Μπαλατσινού του πρωινού προγράμματος στο MEGA και αφού η εταιρεία του δεν υπάρχει πια και τρέχει συνεχώς σε δίκες και σε δικηγορικά γραφεία, χωρίζει.

Ύστερα από 17 χρόνια κοινής πορείας, η Τζένη Μπαλατσινού παίρνει το δικό της δρόμο. Ο Κωστόπουλος παραδέχεται την κατάθλιψή του δημόσια και την ισχυρή αντικαταθλιπτική αγωγή του με χάπια.

Όμως, έχει ζωτικότητα, γιατί -για να κλείσουμε με Σκοτ Φιτζέραλντ όπως αρχίσαμε- «η ζωτικότητα δεν φαίνεται μόνο στη δυνατότητα να επιμένεις, αλλά και στη δυνατότητα να μπορείς να ξεκινάς πάλι από την αρχή».

Μάλλον…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέτρος Κωστόπουλος: Χαμηλά νούμερα, αποχώρηση αρχισυντάκτριας και τσακωμοί στον αέρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντώνης Λυμπέρης: Στο «σφυρί» το σπίτι (της Μυκόνου) του εκδότη που νόμιζε ότι έγινε Λάτσης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκαλυπτικό: Όλη η απολογία του Γιώργου και του Φώτη Μπόμπολα για τα δάνεια των 80 εκατ. ευρώ στον “Πήγασο”