Παρασκήνιο με nonpaper να πηγαινοέρχονται… Μόνο αυτό της λείπει θα έλεγε κανείς για μια εταιρεία που από το 2012 απασχολεί την επικαιρότητα γιατί αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, οι μέτοχοί της δεν τη στήριξαν όσο χρειάσθηκε και αποτελεί στόχο εξαγοράς. Ο λόγος για τη Forthnet μια εταιρεία η οποία ξεκίνησε το 1994 ως τεχνοβλαστός (spin-off) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, αναπτύχθηκε και έφθασε να είναι ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος σταθερής τηλεφωνίας, το 2008 εξαγόρασε τη Nova με τίμημα 470 εκατ. ευρώ, δανειζόμενη τότε 300 εκατ. ευρώ, υπερδιπλασίασε τον τζίρο της, έφθασε να είναι ένας από τους 100 μεγαλύτερους ομίλους της χώρας και έπειτα ήρθε η κρίση…

Δεν φθάνει λοιπόν που οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώλησή της ή ακόμα χειρότερα δεν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σενάριο, ώστε να μην ακολουθήσει την πορεία των υπολοίπων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που πτώχευσαν, τα non paper πάνε και έρχονται στα δημοσιογραφικά (και όχι μόνον) γραφεία περιγράφοντας τα δεδομένα σύμφωνα με τις επιδιώξεις των αποστολέων τους.

Ένα τέτοιο δισέλιδο non paper κυκλοφόρησε και χθες περιγράφοντας γιατί η Forthnet δεν πρέπει να εξαγοραστεί από τις Vodafone– Wind. Με έναν μάλλον ερασιτεχνικό τρόπο προσπαθεί να δασκαλέψει την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) παραθέτοντας παραδείγματα συγχωνεύσεων από άλλες ευρωπαϊκές αγορές που παρενέβησαν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, για το τι θα πράξει εφόσον κληθεί να εγκρίνει συμφωνία συγχώνευσης των Vodafone–Wind με τη Forthnet.

Παραβλέπει ότι κάθε αγορά είναι ιδιαίτερη (στην Ελλάδα ο ΟΤΕ παραμένει κυρίαρχος στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας με μερίδιο περίπου 45% στους συνδρομητές και περίπου 60% στα συνολικά έσοδα) και κυρίως το γεγονός ότι από το 2012, έτος κατά το οποίο ξεκίνησαν τα προβλήματα για τη Forthnet, δεν έχει εμφανιστεί καμία πρόταση εξαγοράς της με σκοπό την αυτόνομη ανάπτυξή της (και αν εμφανίστηκε δεν προχώρησε).

Δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει οι Vodafone – Wind και ο Αντέννα. Οι δύο πρώτες ενδιαφέρονται κυρίως για την συνδρομητική της βάση και ο τηλεοπτικός σταθμός για το τηλεοπτικό περιεχόμενό της. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί εφόσον εν τέλει οι πιστώτριες τράπεζες κάνουν το βήμα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία είναι δεδομένη.

Ωστόσο, υπάρχει εναλλακτικό σενάριο για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία; Θα την χρηματοδοτήσουν περαιτέρω οι τράπεζες; Μπορεί να εμφανιστεί έστω και τώρα τρίτος επενδυτής; Ή θα ακολουθήσει την πορεία όλων των υπολοίπων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών; Απώλεια σταδιακά ολοένα και περισσοτέρων συνδρομητών και εσόδων…

Όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν βεβαίως τους κυβερνητικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις διοικήσεις των τραπεζών, στο παρασκήνιο πάντα, μόνον και μόνον για να μην κορυφωθεί το πρόβλημα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Η στόχευση του χθεσινού non paper είναι προφανής. Ο αποστολέας του άγνωστος.Το πρώτο που θα έλεγε κανείς είναι ότι προέρχεται από τη διοίκηση της Forthnet. Στην αναζήτηση του ακούσαμε και άλλες εκδοχές (κύκλοι των τραπεζών, κύκλοι της κυβέρνησης, ο Αντέννα). Το σίγουρο είναι ότι διακινήθηκε από περισσότερες από μια πλευρές.

Δεν βοηθάει την υπόθεση η παντελής έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά των τραπεζών για το που βρίσκεται η υπόθεση. Το σκηνικό της έλλειψης απαντήσεων από τους αρμόδιους φορείς τροφοδοτεί ένα νοσηρό παρασκήνιο, με άγνωστης προέλευσης επιχειρήματα σε non paper να κυριαρχούν και όλα αυτά χωρίς κανένα σεβασμό απέναντι στους 1.000 εργαζόμενους της Forthnet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χαμηλές προσδοκίες για Forthnet – Δεσμευτική και από Αντέννα λένε οι πληροφορίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Vodafone και Wind κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη: Όλη η ρύθμιση των δανείων των 283 εκατ. ευρώ της Σφακιανάκης (BMW)- Θα πληρώνει από 580.000 τον 1ο και 2ο χρόνο !!!