Άνοιξε ο δρόμος για την εξυγίανση της Hellenic Steel, μέσα από την είσοδο νέου επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης άναψε το «πράσινο φως» για την υπαγωγή της βιομηχανίας στο άρθρο 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα ενώ τονίζεται πως ο ΕΦΚΑ για οφειλές 43 χιλ. ευρώ αλλά και μια ομάδα περίπου 50 εργαζομένων της επιχείρησης, που είχαν αρχικά αντιταχθεί στο σχέδιο διάσωσης δεν υπέβαλλαν αυτή τη φορά καμία ένσταση

Η εξυγίανση της Hellenic Steel θα γίνει μέσα από την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης και συγκεκριμένα της αμερικάνικης Jordan International, η οποία συμφώνησε να συνεισφέρει κεφάλαια ύψους 13 εκατ. Ευρώ (εκ των οποίων τα 12 εκατ. Ευρώ μέσα σε 30 μέρες από την επικύρωση της συμφωνίας) και να αναλάβει υποχρεώσεις ύψους 6,5 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή χώρου διάθεσης αποβλήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορίζοντα χρόνου ο νέος επενδυτής σκοπεύει να διαθέσει 100 εκατ. Ευρώ για την επιστροφή της πολύπαθης βιομηχανίας σε ανοδική τροχιά.

Να σημειωθεί πως στις 19 Οκτωβρίου 2018 συναντήθηκαν η Deloitte, οι δικηγόροι και οι εκκαθαριστές της Hellenic Steel και εκπρόσωποι της ιταλικής ILVA S.P.A. (Mario Ravaccia, Fabrizio Proietti), μητρικής του πρώην ιδιοκτήτη της βιομηχανίας, για να καταλήξουν σε συμφωνία. Καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με πηγές, έπαιξε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η περιπέτεια της Hellenic Steel είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν την λύση και υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 2190/1920.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έκλεισε το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας χωρίς δουλειά περίπου 400 άτομα προσωπικό. Την περίοδο εκείνη, ο βασικός της μέτοχος, ILVA Com τέθηκε σε ειδική διαχείριση από το ιταλικό Δημόσιο, κατόπιν πολύχρονης δικαστικής περιπέτειας λόγω περιβαλλοντικού σκανδάλου στον κόλπο του Τάραντα.

Η Hellenic Steel εξαιρέθηκε, όπως και όλες οι εκτός Ιταλίας μονάδες του Ομίλου, από το σχέδιο διάσωσης. Το χρέος της εταιρείας στη μητρική της ήταν 60 εκατ. ευρώ και οι διαχειριστές που είχε ορίσει το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρείας.

Η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος ιδρύθηκε το 1963 με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή προϊόντων έλασης και χαλύβδινων φύλλων, με τον μη επιχρισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης ή γαλβανισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης και το λευκοσίδηρο ηλεκτρόλυσης να αποτελούν βασικά προϊόντα.

Σήμερα η Hellenic Steel ελέγχεται από την ILVA Cpmmerciale SrL που ελέγχει ποσοστό 77,12%, την Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το 14,64% του μετοχικού της κεφαλαίου, την Marubeni Itochu Steel Europe κάτοχο του 7,05% και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που ελέγχει ποσοστό 1,19%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αισιόδοξος ο Στ. Πιτσιόρλας για Hellenic Steel-Τι είπε για την αναβολή της υπόθεσης