Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μουστάκας: Η συμφωνία με Trade Estates και τα κέρδη ρεκόρ

Νικόλαος Μουστάκας, CEO της Γ. Μουστάκας

Νικόλαος Μουστάκας, CEO της Γ. Μουστάκας

Διευρύνει το αποτύπωμά της στην αγορά η αλυσίδα Μουστάκας με επέκταση σε μια περιοχή που μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσία. Ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά του λιανεμπορίου παιχνιδιών παίρνει θέση στην αγορά της Πελοποννήσου ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στην Πάτρα, στο εμπορικό κέντρο Top Parks της Trade Estates του ομίλου Φουρλής.

Η εταιρεία με επικεφαλής τον Νίκο Μουστάκα, γιος του ιδρυτή της εταιρείας, Γιώργου Μουστάκα και δεύτερη γενιάς επιχειρηματία, αποκτά στρατηγικής σημασίας θέση για την ανάπτυξη της αλυσίδας στην περιφέρεια, καθώς στο Top Parks συγκεντρώνονται μεγάλα brands του λιανεμπορίου όπως ΙΚΕΑ, Κωτσόβολος αλλά και νέα brands όπως το πρώτο κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας Kiabi στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι το έργο στην ωρίμανσή του μπορεί να φτάσει και τα 2 εκατ. επισκέψεις τον χρόνο.

Το κατάστημα της Πάτρας, ένα από τα μεγάλα καταστήματα της αλυσίδας παιχνιδιών, καθώς αναπτύσσεται σε 2.000 τ.μ., θα είναι το 25 κατάστημα της αλυσίδας εκ των οποίων τα πέντε καταστήματα είναι με το σήμα Lego.  Από αυτά, τα 17 βρίσκονται στην Αθήνα, τα τέσσερα στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα δύο νέα καταστήματα που άνοιξαν πρόσφατα. Πρόκειται για το κατάστημα της Γλυφάδας, δίπλα σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς και για το κατάστημα στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στην αερογέφυρα της Σταυρούπολης.

Η εταιρεία που ξεκίνησε ως μικρή βιοτεχνία με αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών από τον Γιώργο Μουστάκα, διαγράφει τα τελευταία χρόνια έντονα ανοδική πορεία.

Ξεπέρασαν τα 76 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις

Οι πωλήσεις της ξεπέρασαν πέρυσι τα 76,269 εκατ. ευρώ από 67,929 εκατ. ευρώ ενώ ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για τη φετινή χρονιά αν δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα αναμένεται ανάπτυξη με σταθερούς ρυθμούς  εφόσον δεν προκύψουν περαιτέρω ζητήματα λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν η άνοδος των τιμών ενέργειας αλλά και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών στα λοιπά αγαθά, καθώς και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Το ισχυρό ταμείο των 41,046 εκατ. ευρώ (στις 31/12/2023) αποτελεί μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία η σημαντικότερη εγγύηση ότι θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες δυσκολίες που θα προκύψουν από την αύξηση του κόστους λειτουργίας.

Ισχυρές επιδόσεις παρά τις ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά

Στην περσινή πάντως χρήση παρά τις ασφυκτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν  στην αγορά λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της κρίσης που δημιουργήθηκε στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών αναταράξεων στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, η Μουστάκας αύξησε τα μεγέθη της και κατέγραψε ρεκόρ κερδοφορίας.

Το αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων ανήλθε σε 8,499 εκατ. ευρώ από 6,131 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, το αποτέλεσμα προ φόρων στα 8,419 εκατ. ευρώ από 6,131 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 44,2% φτάνοντας στα 6,667 εκατ. ευρώ από 4,621 εκατ. ευρώ το 2022 και ξεπερνώντας τα κέρδη του 2021 που είχαν διαμορφωθεί στα 6,510 εκατ. ευρώ.

H εταιρεία, ο  μέσος αριθμός εργαζομένων  της οποίας  το 2023 ήταν 581 άτομα (από 547 άτομα το 2022), στις 31 Δεκεμβρίου  υπέγραψε σύμβαση χρεολυτικού δανείου κεφαλαίου κίνησης, ύψους 5 εκατ. ευρώ με την Εθνική τράπεζα, χωρίς εξασφαλίσεις με συμβατικό  επιτόκιο Euribor 3 μηνών (3,958% κατά την ημερομηνία της σύμβασης), συν περιθώριο 1,05 πλέον εισφοράς του Ν.128/1975 (0,6%). Η αποπληρωμή ορίστηκε σε 17 ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης 12 μήνες μετά την πρώτη εκταμίευση.

Διαβάστε επίσης

Αγορά παιχνιδιών: Ανεβάζουν στροφές οι ανταγωνιστές του Απόστολου Βακάκη

Lamda: Προσύμφωνο με την Trade Estates για το Retail Park – Στα €31 εκατ. το αντίτιμο

Δημήτρης Παπούλης (Trade Estates): Επενδύσεις 200 εκατ. με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης – Αλλάζει την Πάτρα το νέο Top Parks