• Business

    Motor Oil (τηλεδιάσκεψη): Ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι να βγούμε από την Ελλάκτωρ

    Πέτρος Τζαννετακης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Motor Oil

    Πέτρος Τζαννετάκης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil


    Η πώληση το μεριδίου της Motor Oil στην Ελλάκτωρ έχει αρχίσει να μπαίνει στο προσκήνιο, μια κίνηση που θα αποτελέσει το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της σύνθετης συμφωνίας των δύο εταιρειών, μέσω της οποίας ο ισχυρός όμιλος διύλισης μετατράπηκε σε ένα βιώσιμο ενεργειακό όμιλο με ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ και στην επεξεργασία αποβλήτων.

    Ειδικότερα, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Motor Oil, η απάντηση του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Πέτρου Τζαννετάκη,  σε ερώτηση αναλυτή για το αν έχει σκέψεις αποεπένδυσης από τον Ελλάκτωρ, έδωσε την εικόνα για το πώς θα ολοκληρωθεί η συμφωνία Motor Oil- Ελλάκτωρ που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και υλοποιείται σε διάφορα στάδια.

    Ειδικότερα, είπε:

    “Προχωράμε βήμα βήμα. Για τώρα θα περιμένουμε για το μέρισμα που έχει αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ να μοιραστεί στους μετόχους, μετά θα δούμε τι θα γίνει με το Call Option της REGGEBORGH INVEST B.V , θα ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για την απόκτηση της Ηλέκτωρ και μετά θα δούμε πως θα προχωρήσουμε ακολούθως. Δεν έχουμε ιδιαίτερη βιασύνη, γιατί τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση”.

    Το χρονικό της συμφωνίας με την Ελλάκτωρ

    Υπενθυμίζεται, ότι η συμφωνία Μotor Oil – Ελλάκτωρ  ξεκίνησε το Μάιο του 2022 με την Μotor Oil  να αποκτά περίπου το 30% των μετοχών της Ελλάκτωρ έναντι 182 εκατ. ευρώ, με συμφωνία για δικαίωμα παραχώρησης του 15% έναντι των 91 εκατ. ευρώ, με 1,75 ευρώ ανά μετοχή.

    Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τροποποιήθηκε   το από 06.05.2022 δικαίωμα προαίρεσης (Call Option) ποσοστού 14,9343% επί των δικαιωμάτων ψήφου (ήτοι 52.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ AE. Την 31.03.2023 το προαναφερόμενο Call Option μειώθηκε σε 7,4671% επί των δικαιωμάτων ψήφου (ήτοι 26.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ AE.

    Η Motor Oil έχει το δικαίωμα προαίρεσης (put option) να ζητήσει από τη REGGEBORGH INVEST B.V να αγοράσει τις 26.000.000 μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. στην προσυμφωνημένη τιμή των Ευρώ 1,75 κατόπιν έγγραφης γνωστοποίησης οιαδήποτε ημερομηνία εντός χρονικής περιόδου από τις 6  Μαΐου 2024 και πριν τις 6 Μαΐου 2025.

    Σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη, αφού η Motor Oil λάβει τις πληρωμές μερισμάτων από την Ελλάκτωρ για το σύνολο του 30% των μετοχών που κατέχει, και πριν  τις 6/5/2025 θα ασκηθεί το Call Option της REGGEBORGH. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση της Ηλέκτωρ και μετά χωρίς βιασύνη, θα μπορεί να αποεπενδύσει από την Ελλάκτωρ, μειώνοντας με τα έσοδα από την πώληση αυτή, το κόστος των τριών εξαγορών που πραγματοποίησε δίνοντας 180 εκ. για το 30% της Ελλάκτωρ, 110 εκ. για  την, HΛΕΚΤΩΡ και  790 εκ. για την Anemos.

    Ειδικά για την Ηλέκτωρ, ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε: “Η κίνηση αυτή συμβάλλει στο μετασχηματισμό της Motor Oil σε ενεργειακό όμιλο με 4 πυλώνες: ΑΠΕ, Εναλλακτικά καύσιμα, Κυκλική Οικονομία-διαχείριση αποβλήτων και Διύλιση, εφοδιασμός και εμπορία. Όπως είπε η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι μια μεγάλη εταιρεία με ισχυρό αποτύπωμα στη διαχείριση αποβλήτων που διαφοροποιεί τη δραστηριότητα του ομίλου προσθέτοντας μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Στη διαχείριση αποβλήτων η Motor Oil ήδη δραστηριοποιείται με την Θαλής, η οποία, σημείωσε ο κ. Τζαννετάκης έχει εξαιρετική απόδοση και σημαντική δυναμική”.

    Βελτιωμένη πορεία στα επόμενα τρίμηνα

    Σχετικά με την πορεία του πρώτου τριμήνου, ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε ότι δεν είναι καθοριστικό, καθώς υπάρχει εποχικότητα και σημείωσε ότι τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να κινηθούν ανοδικά λόγω της πολύ καλής τουριστικής χρονιάς που αναμένεται φέτος.

    Το CAPEX του 2024 αναμένεται στα 340 εκ. ευρώ από 210 εκ. ευρώ πέρσι ενώ στο πρώτο τρίμηνο επενδύθηκαν 47 εκ. ευρώ από 30 εκ. ευρώ το τρίμηνο το 2023. Αναφερόμενος στην συμφωνία απόκτησης της ΗΛΕΚΤΩΡ,

    Σημείωσε ότι σε ένα βαθμό οι μειωμένες πωλήσεις του πρώτου τριμήνου οφείλονται σε πωλήσεις που μεταχρονολογήθηκαν και μπήκαν στον Απρίλιο και σε συγκυριακές συνθήκες.

    Σε σχέση με τη δραστηριότητα διύλισης που αναμένει ψηλά σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα, σημείωσε ότι  ο κύκλος κανονικοποίησης που αναμενόταν κινείται πιο αργά από ότι αναμενόταν. Τα EBITDA του τομέα κινήθηκαν υψηλότερα από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 αλλά χαμηλότερα από το αντίστοιχο περσινό.

    Ο τομέας της ενέργειας ενώ ενισχύθηκε από τη συνεισφορά των ΑΠΕ, περιορίστηκε η θετική επίδραση από την περιορισμένη συνεισφορά της ενέργειας. Ωστόσο, η NRG η εταιρεία ενέργειας του ομίλου συνέχισε την ανάπτυξη του δικτύου μετρητών που έφτασαν τους 1300 από 900 στο περσινό τρίμηνο.



    ΣΧΟΛΙΑ