Την ανάγκη να περιοριστούν οι χρεώσεις του ΔΕΣΦΑ στις εταιρείες φυσικού αερίου, που αυξάνουν την ταρίφα, τονίζει η Μότορ Όιλ (Motor Oil), συμμετέχοντας στη διαβούλευση της ΡΑΕ επί της πρότασης του Διαχειριστή του ΕΣΦΑ για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης και των Εγχειριδίων Δημοπρασιών ΥΦΑ και Εξισορρόπησης, καθώς και επί των παραμέτρων του Ετήσιου Προγραμματισμού ΥΦΑ για τα έτη 2024-2038.

Ειδικότερα, η Μότορ Όιλ σημειώνει ότι ο ΔΕΣΦΑ επιβαρύνει με πρόσθετες χρεώσεις τους χρήστες, και χρεώνει πολύ ακριβότερα τους χρήστες του δικτύου με λίγα φορτία, από τους χρήστες με πολλά φορτία, τη στιγμή που  οι υπηρεσίες αεριοποίησης επιδοτούνται κατά 50% από όλους τους χρήστες.

1

Όπως αναφέρει το κόστος της ετήσιας αεριοποίησης είναι 0,53 ευρώ/MWh, της 18ημερης 0,8 ευρώ/MWh και ημερήσια 1,58 ευρώ/MWh, ενώ οι τιμές αυτές επιβαρύνονται με διάφορους τρόπους όπως αγορά αποθηκευτικού χώρου, αγορά επιπλέον υπηρεσιών για διατήρηση ΥΦΑ από 18 σε 30 ημέρες κλπ. Και όλα αυτά όπως λέει, την ώρα η χρησιμοποίηση των υποδομών της Ρεβυθούσας βρίσκεται για το 2023 στο 45%, δηλαδή οι χρήστες πληρώνουν το ΔΕΣΦΑ σε τεχνητά υψηλότερα κόστη, σε τιμές συμφόρησης όταν δεν υφίστανται τέτοιες συνθήκες.

Πώς θα μειωθεί το κόστος για τους χρήστες

Η Motor Oil τονίζει την ανάγκη να μειωθεί το κόστος για τους χρήστες φυσικού αερίου με τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς και κάνει τις ακόλουθες προτάσεις:

1.Τη δημιουργία μια ενδιάμεσης Φάσης μεταξύ της Α΄ και Β΄ Φάσης της δημοπρασίας ΥΦΑ κατά την οποία θα μπορούν οι χρήστες που έχουν εξασφαλίσει χρονοθυρίδες να εκχωρούν μέρος αυτών σε άλλους. Έτσι θα μπορεί ο κάθε χρήσης που έχει εξασφαλίσει χρονοθυρίδα ΥΦΑ ή μέρος αυτής να βελτιστοποιεί το χαρτοφυλάκιο του κλείνοντας στη Β΄ Φάση τη μακροχρόνια δυναμικότητα που του αναλογεί.

2. Εκχώρηση μέρους της χρονοθυρίδας ΥΦΑ από ένα χρήστη σε άλλον σε μεταγενέστερο στάδιο από τη δέσμευσή της. Συνοδευτικά με την εκχώρηση θα μπορούσε εάν ο Κώδικας και το Εγχειρίδιο Δημοπρασιών το επέτρεπαν να μπορούν οι χρήστες να βελτιστοποιήσουν το κόστος αεριοποίησης μετατρέποντας την ακριβή αεριοποίηση σε φθηνότερη. Ωστόσο ο Κώδικας ΕΣΦΑ δεν προβλέπει τη δυνατότητα ενοποίησης συνεχούς μακροχρόνιας δυναμικότητας κατά την εκχώρηση μέρους χρονοθυρίδας μεταξύ των χρηστών. Συνεπώς ο χρήσης ΥΦΑ στον οποίο εκχωρήθηκε η χρονοθυρίδα έχει αυξημένο κόστος αφού αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τη βραχυχρόνια δυναμικότητα που αντιστοιχεί στη χρονοθυρίδα ΥΦΑ.

Τέλος, η εταιρεία προτείνει να πραγματοποιηθεί απολογιστική μελέτη από τη ΡΑΑΕΥ για τα πραγματικά έσοδα του Διαχειριστή από δημοπρασίες ΥΦΑ και τις υπηρεσίες αεριοποίησης και να δημοσιευτεί ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια αναφορικά με την πραγματική ταρίφα που πληρώνουν μικροί και μεγάλοι χρήστες της εγκατάστασης ΥΦΑ της Ρεβυθούσας και να αποτελέσει τη βάση για διάλογο και υλοποίηση προτάσεων για βελτιστοποίηση, όπως οι παραπάνω προτάσεις.