Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., η οποία ανήκει στον όμιλο Motor Oil και εδρεύει στον Ασπρόπυργο Αττικής,  πέτυχε ποσοστό συλλογής Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων 82%, αυξημένο κατά 4% σε σχέση το 2023 και διατήρησε ποσοστό αναγέννησης 100%.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά υπερβαίνουν τόσο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συλλογής (40%) όσο και τον αντίστοιχο μέσο όρο αναγέννησης (62%) διατηρώντας, για μια ακόμα χρονιά, την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην αναγέννηση λιπαντικών ελαίων.

1

Στην ΕΝΔΙΑΛΕ, το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων,   συμμετέχει το 97% της αγοράς λιπαντικών (πρατήρια, μηχανουργία κ.λπ.), καθώς μέλη της δεν είναι μόνο οι AVIN και Coral που ανήκουν στον όμιλο Motor Oil, αλλά και εταιρείες όπως ΕΚΟ, Aegean, BP, Total κ.α. Σε όλη την επικράτεια πωλούνται 70.000 τόνοι λιπαντικών ανά έτος.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η ΕΝΔΙΑΛΕ  προχωρά με νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την περαιτέρω ενίσχυση του έργου της  όπως η δημιουργία νέου, πρότυπου Κέντρου Συλλογής σε ιδιόκτητη έκταση στη ΒΙΠΕ Καβάλας, με δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης άνω των 100 ΜΤ και σύγχρονες τεχνολογίες πρόληψης περιβαλλοντικών κινδύνων καθώς επίσης και  η καθιέρωση Ηλεκτρονικού Εντύπου Αναγνώρισης στα σημεία συλλογής, ενισχύοντας τη διαφάνεια και απλοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ παρουσίασε επίσης τα εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία είχε η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, που υλοποιήθηκε την περασμένη χρονιά, στο πλαίσιο εορτασμού των 20 χρόνων της, με τίτλο «Κύκλος Ζωής», και περιελάμβανε την παραγωγή και προβολή τηλεοπτικού σποτ με τη μορφή κοινωνικού μηνύματος, στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης του κοινού σε ΔΕΘ και The Mall Athens, προβολής spot σε 35 σημεία ΚΤΕΟ, ψηφιακή καμπάνια σε Google και Meta, καθώς και advertorials σε επιλεγμένα μέσα.

Τέλος, με γνώμονα την προαγωγή της κυκλικής οικονομίας και την αποτελεσματικότερη δυνατή ευαισθητοποίηση του κοινού, η ΕΝΔΙΑΛΕ παρουσίασε την εμβάθυνση της στρατηγικής της συνεργασίας τόσο με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΣΕΠΑΝ, με την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας, όσο και με τα υπόλοιπα Ρεύματα Ανακύκλωσης Αυτοκινήτου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., κ. Γιώργος Δεληγιώργης, δήλωσε:

«Για ακόμη μία χρονιά, αποδεικνύουμε στην πράξη πως η κυκλική οικονομία δεν είναι θεωρία – είναι καθημερινό έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα. Η χώρα μας διατηρεί την πρωτιά στην αναγέννηση λιπαντικών ελαίων, και αυτό είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας, τεχνογνωσίας και διαρκούς επένδυσης στην καινοτομία. Με το βλέμμα στο μέλλον, συνεχίζουμε με την ίδια συνέπεια να επενδύουμε σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κυκλική οικονομία και δημιουργούν απτό όφελος για την κοινωνία, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.».

Ποιος είναι ο ΕΝ.ΔΙ.Α.Λ.Ε.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1998 και από το 2004 λειτουργεί ως το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε), υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Αποτελεί τον φορέα που σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει όλα τα στάδια διαχείρισης των Α.Λ.Ε σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αναγέννηση των Α.Λ.Ε.

Ο ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. είναι το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.) Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε.) και υπάγεται στην εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Ως Απόβλητα Λιπαντικά Έλαια (ΑΛΕ) λογίζονται τα χρησιμοποιημένα λιπαντικά κινητήρων εσωτερικής καύσης, Υδραυλικά και βιομηχανικά έλαια, Έλαια επεξεργασίας μετάλλων και Έλαια μετασχηματιστών (χωρίς PCBs).

Τα ΑΛΕ είναι επικίνδυνα διότι περιέχουν τοξικά και καρκινογόνα βαρέα μέταλλα που μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, πολύ-αρωματικές ενώσεις σε ποσοστό >3 %wt, καρκινογόνες σε απλή επαφή με το δέρμα, χλωριωμένες ενώσεις που κατά την καύση τους παράγονται διοξίνες και φουράνια, ενώ περιέχουν Θείο σε ποσοστά 0,6–1,0 %wt, πολύ υψηλότερο από τα συμβατικά καύσιμα.

Μια ακατάλληλη εναπόθεση λιπαντικών αποβλήτων στη φύση, στο χώμα ή στον υδροφόρο ορίζονται, προκαλεί καταστροφικές συνέπειες για δεκαετίες. Ειδικά στο χώρα, στο σημείο που χυθεί λιπαντικό απόβλητο, δεν φυτρώνει τίποτα για πάρα πολλά χρόνια.

Τα οφέλη της αναγέννησης των ΑΛΕ

Πολλαπλά είναι τα οφέλη της αναγέννησης των ΑΛΕ, όπως η μείωση κατά 50% των παραγόμενων αερίων  θερμοκηπίου -CO2, η αποτροπή μόλυνσης εδάφους, η εξοικονόμηση 2 εκατομμυρίων τόνων αργού για παραγωγή λιπαντικών κ.α.

Στη δημόσια υγεία, η σωστή διαχείριση, η συλλογή και η αναγέννηση των ΑΛΕ μειώνει κατά 96,5% τον κίνδυνο δημιουργίας καρκινογενέσεων. Συνάμα, μειώνει κατά 74% τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, συνδεδεμένων με αναπνευστικές παθήσεις.

Αναφορικά με τα οικονομικά οφέλη, προσφέρει εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στην ελληνική οικονομία, ενώ μειώνει κατά οκτώ φορές την κατανάλωση ενέργειας για παραγωγή ίσης ποσότητας λιπαντικού.

Διαβάστε επίσης

Motor Oil: Στα 12,18 δισ. ο τζίρος το 2024 – Στα 967 εκατ. ευρώ τα EBITDA

Profile: Στοχεύει σε υπερδιπλασιασμό εσόδων την επόμενη τριετία – Προϋπολογίζονται επενδύσεις €100 εκατ.

Γιώργος Προκοπίου: Η νέα κίνηση-έκπληξη του εφοπλιστή και η διοργάνωση του America’s Cup στην Ελλάδα