Τα παχυλά μερίσματα για τους περίπου 11.900 μετόχους, αλλά και οι γενναίες μισθολογικές παροχές για τους 1.289 εργαζόμενους συνιστούν δύο από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα γραφής στην επιχειρηματική πορεία της Μότορ Όιλ.

Αντικατοπτρίζοντας τις βασικές αρχές, αλλά και την πολιτική του ιστορικού της ηγέτη, Βαρδή Βαρδινογιάννη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της πετρελαϊκής εταιρείας. Στο πλάι του οποίου, ως εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, βρίσκεται ο πρωτότοκος γιός του Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης, που τυπικά και ουσιαστικά έχει λάβει το «δαχτυλίδι» της  Διοικητικής διαδοχής.

Στις 6 του μηνός του ερχόμενου Αυγούστου θα συμπληρωθούν 19 χρόνια, από τότε που η Μότορ Όιλ μπήκε στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σε αυτά τα 19 χρόνια, η εταιρεία έχει παράξει συνολικά καθαρά κέρδη 2,31 δις ευρώ (περί τα 2,5 δις σε επίπεδο ομίλου) ενώ έχει πληρώσει φόρους που αθροιστικά φτάνουν στα 970,86 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους ( μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου ) ανέρχονται στα 1,554 δις ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα προς διανομή 88,6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 0,80 ευρώ ανα μετοχή προ φόρου (5%). Το σχετικό δικαίωμα θα κοπεί την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιουνίου, ενώ η συνολική παροχή προς τους μετόχους για τη χρήση του 2019 ( προμέρισμα και υπολειπόμενο μέρισμα) φτάνει στα 127, 4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή λίγο παραπάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή  αξία που έχει το Ιατρικό Αθηνών…

Η επιχειρηματική ναυαρχίδα του ομίλου Βαρδινογιάννη σε όλη τη μέχρι τώρα διαδρομή της στο «ναό» του χρήματος έχει δώσει στους μετόχους 14,03 ευρώ ανά μετοχή πρό φόρου μερισμάτων (του οποίου η επιβολή ξεκίνησε το 2008). Με το καθαρό ποσό για τους μετόχους να διαμορφώνεται στα 13,07 ευρώ ανά μετοχή.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο καλοκαίρι του 2001, θα μπορούσε να αποκτήσει κάποιος 1.000 μετοχές από τη δημόσια εγγραφή για την είσοδο της Μότορ Όιλ στο χρηματιστήριο, καταβάλλοντας το ισοδύναμο των 10.300 ευρώ. Ήτοι 10,3 ευρώ ανά μετοχή. Θα μπορούσε επίσης να αποκτήσει μετοχές κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης , όταν και η τιμή κλεισίματος είχε διαμορφωθεί στα 9,7 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, εάν σε όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε κάποιος το ίδιο χαρτοφυλάκιο των 1.000 μετοχών της Μότορ Όιλ , θα είχε εισπράξει 13.070 ευρώ καθαρά, από τις χρηματικές διανομές. Υπερκαλύπτοντας κατά 26,9 % το κόστος κτήσης, με βάση την τιμή της δημόσιας εγγραφής.

Οι υποσχέσεις του Βαρδή που τηρήθηκαν στο ακέραιο

Κατά μέσο όρο, τα ετήσια, καθαρά, χρηματικά έσοδα για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, αντιστοιχούν σε 687,9 ευρώ. Δηλαδή σαν να έχει… τοκίσει κάποιος τα 10.300 ευρώ ( που κόστισε η αγορά των μετοχών) και να παίρνει σταθερά, κάθε χρόνο, ένα επιτόκιο της τάξεως του 6,68%…

Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά ελκυστική, μερισματική απόδοση. Η οποία έρχεται να πιστοποιήσει ότι τηρήθηκαν στο ακέραιο τα όσα είχε υποσχεθεί  εξ αρχής στους επενδυτές ο Βαρδής Βαρδινογιάννης:  «Ένα πράγμα θέλω να ξέρετε. Η Motor Oil θα είναι πάντα κοντά στους μετόχους και ποτέ δεν θα παραλείψει να τους δίνει μερίσματα. Όσοι μείνουν μαζί μας θα το καταλάβουν καλύτερα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλην μίας ετήσιας χρήσης που η εταιρεία παρουσίασε ζημίες  (το 2014 ) όλες οι άλλες ήταν κερδοφόρες. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν έμειναν ποτέ χωρίς μερισματική ανταμοιβή.

Ακόμη και το 2014 έλαβαν 0,20 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου, τα οποία διανεμήθηκαν τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς και  προήλθαν από τα κέρδη της χρήσης του 2013. Η αμέσως επόμενη χρηματική καταβολή στους μετόχους έγινε τον Δεκέμβριο του 2015 και ήταν προμέρισμα για τη συγκεκριμένη χρήση.

Εκ των πραγμάτων, η εφετινή χρονιά που κυλάει εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας και της σοβαρής υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, συνιστά μια επιχειρηματική δοκιμασία για την Μότορ Όιλ. Η οποία διαθέτει όμως ένα ισχυρό, κεφαλαιακό οπλοστάσιο, που είναι ικανό να αντιμετωπίσεις τις παρενέργειες της κρίσης. 

Επί του παρόντος όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της εταιρείας για το 2020. Από τη δική της πλευρά, η Διοίκηση θεωρεί ότι είναι εξ αντικειμένου πρόωρο να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα νέα μερίσματα. Παρά ταύτα, αίσθηση της αγοράς είναι πώς η Μότορ Όιλ δεν θα… ξεχάσει τις χρηματικές διανομές προς τους μετόχους.

Βέβαια, όσοι έχουν μείνει σταθεροί στο «χαρτί» σε όλα τα χρόνια της χρηματιστηριακής πορείας του, καρπώνονται πέραν των μερισμάτων και τις υπεραξίες. Η μετοχή της Μότορ Όιλ είναι τώρα στα 13,93 ευρώ και αν και έχει υποχωρήσει κατά 32,4% από την αρχή του έτους, βρίσκεται 35,2% ψηλότερα από εκείνη της εισόδου της στον «ναό» του χρήματος. Με αποτέλεσμα η συνολική απόδοση ( από μερίσματα και υπεραξίες) να διαμορφώνεται στο 162,1%.

Αυξήθηκε ο αριθμός των μετόχων

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου, στο πρώτο πεντάμηνο της εφετινής χρονιάς ο αριθμός των μετόχων της Μότορ Όιλ έχει αυξηθεί κατά περίπου 1.500 «κωδικούς». Γεγονός που αποδίδεται σε άνοιγμα θέσεων από Έλληνες ιδιώτες κατά κύριο,  οι οποίοι εκλαμβάνουν την πτώση της μετοχής ως ευκαιρία για αγορές. Η πολυπληθέστερη μετοχική βάση φαίνεται να ανάγεται στο γεγονός ότι η προσφορά απορροφάται από αγοραστές που είναι αριθμητικά περισσότεροι από τους πωλητές.

Σήμερα, το 40% της Motor Oil βρίσκεται σε εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη (Petroventure) με τη δεδηλωμένη πρόθεση του ιστορικού ηγέτη του ομίλου να μην πέσει ποτέ κάτω από το ποσοστό αυτό. Ποσοστό το οποίο διαμορφώνει αντίστοιχα και το αναλογούν μερίδιο του βασικού μετόχου από τις χρηματικές διανομές.

Ένα επιπρόσθετο 0,1% κατέχεται από άλλη εταιρεία, ιδίων συμφερόντων του επιχειρηματία, η συμμετοχή της οποίας «παίζει» αναλόγως των συγκυριών.

Επίσης, ποσοστό της τάξεως του 5,7% είναι σε εταιρεία (Doson Investments) συμφερόντων των παιδιών του αείμνηστου Θεόδωρου Βαρδινογιάννη, Νίκου και Ιωάννη.

Αν προστεθούν και οι μετοχές που κατέχονται από άλλα μέλη της μεγάλης οικογένειας των Βαρδινογιάννηδων, τότε εκτιμάται το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς της Μότορ Όιλ είναι περί το 50%. Από αυτό, το 65% περίπου, εκτιμάται ότι κατέχεται από ξένους και το υπόλοιπο 35% από Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας εγκρίθηκε με ποσοστό 75,6% η διανομή 10 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη της περσινής χρήσης, σε οκτώ από τα μέλη του Δ.Σ και στους εργαζόμενους. Το «μπόνους» των οποίων ανέρχεται στα 4,9 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά θα προσθέσει έναν ακόμη εξτρά μισθό στις αποδοχές που έχουν.

Οι 1.289 εργαζόμενοι στην μητρική εταιρεία συγκαταλέγονται στο μισθοδοτικό top, ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Συμπλέοντας με τις αποδοχές που έχουν και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς το προσωπικό της Μότορ Όιλ που κατά βάση προσφέρει τις υπηρεσίες στο διυλιστήριο της Κορίνθου, έλαβε αύξηση αποδοχών 2%. Με βάση την ακολουθούμενη πολιτική των αμοιβών, υπάρχουν μισθολογικές ωριμάνσεις ανά τριετία. Επίσης με την συμπλήρωση 5 ετών στην Μότορ Όιλ, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 14,5 μισθούς ετησίως,  οι οποίοι γίνονται 15 μετά από δεκαετή απασχόληση.

Με βάση την οικονομική κατάσταση της περσινής χρονιάς οι μισθοί και οι παροχές στο προσωπικό της Μότορ Όιλ ανήλθαν στα 87,615 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στα 67.971 ευρώ ετησίως, μικτά και κατά μέσο όρο, για κάθε έναν από τους εργαζόμενους. Στους οποίους απομένει ως καθαρό εισόδημα, μετά από φόρους και κρατήσεις, το 60% περίπου, των ακαθάριστων αποδοχών.

Το «μπόνους» από τα κέρδη της εταιρείας έχει πολύ λιγότερες κρατήσεις από ότι οι μισθολογικές αμοιβές, με συνέπεια να τονώνει οικονομικά, ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους.

Με αυτά τα δεδομένα, τόσο οι μέτοχοι, όσο και οι εργαζόμενοι της Μότορ Όιλ, έχουν κάθε λόγο να επικροτούν την πολιτική  του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ο οποίος αποχωρώντας από την πρόσφατη γενική συνέλευση  φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα . «Να προσέχετε και να ενδιαφέρεστε για τον διπλανό σας…».