Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Motor Oil : Ανοδική πορεία και στο β εξάμηνο- Επενδύσεις 340 εκ. ευρώ το 2024

Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μοτορ Οιλ, Chief Financial Officer Motor Oil

Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μοτορ Οιλ, Chief Financial Officer Motor Oil

Ικανοποιητική πορεία αναμένεται να παρουσιάσει η Motor Oil στο σύνολο του 2024,  και στο β εξάμηνο αναμένει τις επιδόσεις που παρουσίασε η εισηγμένη στο πρώτο, και προβλέπει υψηλά περιθώρια διύλισης και τιμές πετρελαίου στα 85 ευρώ.

Σχετικά με το δεύτερο εξάμηνο, στην οικονομική έκθεση αναφέρεται ότι οι δραστηριότητες των εταιρειών διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, καθώς και η κερδοφορία τους, είναι συνάρτηση σειράς εξωγενών παραμέτρων και κυρίως των τιμών του αργού, των περιθωρίων διύλισης, της ισοτιμίας Ευρώ / Δολαρίου Η.Π.Α και της εξέλιξης των επιτοκίων.

Συνολικά οι επενδύσεις του 2024 αναμένονται σε 240 εκ. ευρώ από τις οποίες τα 123 εκ. ευρώ έχουν γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2024.


Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, σημειώνεται ότι στη διάρκεια του Α’ εξαμήνου 2024 η μέση τιμή του Brent διαμορφώθηκε σε USD 84,14/bbl έναντι USD 79,67/bbl την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Το διάστημα μετά την 30.06.2024 η μέση τιμή του Brent διαμορφώνεται σε USD 84/bbl και εκτιμάται ότι για το δεύτερο μισό της χρήσης 2024 η μέση τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στην περιοχή των USD 85/bbl χωρίς εν τούτοις να αποκλείεται η πιθανότητα μεταβλητότητας της τιμής συναρτώμενη με μακροοικονομικές εξελίξεις και γεωπολιτικές συνθήκες.

Αναφορικά με τα διεθνή κλαδικά περιθώρια διύλισης, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο μισό του χρόνου. Σημειώνεται ότι  μετά από μία διετή (2022-2023) περίοδο ιστορικά υψηλών περιθωρίων, παρατηρείται μία σταδιακή ομαλοποίηση. Συγκεκριμένα, τα περιθώρια των βασικών προϊόντων διύλισης το πρώτο τρίμηνο 2024 διαμορφώθηκαν σε αρκούντως ικανοποιητικά επίπεδα, αν και χαμηλότερα αυτών του πρώτου τριμήνου 2023, ενώ το δεύτερο τρίμηνο 2024 παρατηρήθηκε αποκλιμάκωσή τους εξέλιξη παρόμοια αυτής που είχε διαμορφωθεί το δεύτερο τρίμηνο 2023.

Στα 624 εκ. ευρώ τα EBITDA εξαμήνου

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024  ο κύκλος εργασιών έφτασε στα  6,238 δισ. ευρώ από 5,928 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, χάρη στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3,78% σε συνδυασμό με τις αυξημένες μέσες τιμές των πετρελαιοειδών κατά 3,9% σε σύγκριση με πέρυσι. Μέρος της αύξησης αντισταθμίστηκε από την οριακή αποδυνάμωση του Δολαρίου Η.Π.Α. έναντι του Ευρώ κατά 0,06% (μέση ισοτιμία Α’ εξαμήνου 2024: 1€ = $1,0813 έναντι 1€ = $1,0807 την αντίστοιχη περίοδο του 2023) δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Εταιρείας αφορά εξαγωγές τιμολογούμενες σε Δολάριο Η.Π.Α.

Η αύξηση του όγκου πωλήσεων το Α’ εξάμηνο 2024 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023 οφείλεται στη μεγαλύτερη παραγωγή του Διυλιστηρίου της εταιρείας καθώς την περίοδο ΜαΐουΙουλίου 2023 είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες περιοδικής συντήρησης σχεδόν στο σύνολο των μονάδων του Διυλιστηρίου.

Το Α’ εξάμηνο 2024 ο Όμιλος είχε έσοδα από παροχή υπηρεσιών το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε δραστηριότητες της NRG SUPPLY AND TRADING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., της MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., της ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. και το υπόλοιπο δραστηριότητες της OFC ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ A.E.

Από την ανάλυση των στοιχείων όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων προκύπτει ο έντονα εξαγωγικός χαρακτήρας του Ομίλου αφού οι πωλήσεις εξωτερικού και Ναυτιλίας ανήλθαν το Α’ εξάμηνο 2024 σε 77,68% επί του συνολικού όγκου των πωλήσεων έναντι 72,30% την αντίστοιχη περίοδο του 2023 καθώς και η σημαντική συμμετοχή της βιομηχανικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε σε 87,24% το Α’ εξάμηνο 2024 έναντι 80,13% την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 624 εκατ. ευρώ από 602 εκατ. ευρώ πέρυσι, με αύξηση 4% ενώ τα καθαρά κέρδη σε 347 εκατ. ευρώ από 329 εκατ. ευρώ, με αύξηση 6%.

Οι επενδύσεις ανήλθαν σε 254 εκατ. ευρώ έναντι 167 εκατ. ευρώ το πρώτο μισό του 2023, ενώ το καθαρό χρέος έφτασε το 1,567 δισ. ευρώ από 1,518 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023.

Περιθώρια διύλισης

Για το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης, συνεκτιμώντας την πορεία των κλαδικών περιθωρίων μέχρι τώρα το τρίτο τρίμηνο 2024, εκτιμάται ότι τα περιθώρια διύλισης θα διαμορφωθούν σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών του δεύτερου τριμήνου 2024.

Για το δεύτερο μισό της χρήσης 2024, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) της Εταιρείας αναμένονται ικανοποιητικά συνεκτιμώντας τις κάτωθι παραμέτρους:

a) τον υψηλό βαθμό απασχόλησης (utilization rate) του Διυλιστηρίου της Εταιρείας δεδομένου ότι δεν προβλέπονται σημαντικές εργασίες συντήρησης των επιμέρους μονάδων του τη χρήση 2024
β) τη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή των διυλισμένων προϊόντων επί των πωλήσεων της Εταιρείας καθώς μέρος της εμπορικής δραστηριότητας θα υποκατασταθεί με βιομηχανική δραστηριότητα ως επακόλουθο της αύξησης της δυνατότητας επεξεργασίας του Διυλιστηρίου στα 200.000 βαρέλια ημερησίως (από 185.000 προηγουμένως)
γ) την αποδεδειγμένη, ιστορικά, ικανότητα του Διυλιστηρίου της Εταιρείας να επιτυγχάνει συστηματικά ικανοποιητικά περιθώρια διύλισης στο ανώτερο εύρος του κλάδου

Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας τα αποτελέσματα της χρήσης 2024 θα επηρεαστούν αρνητικά λόγω επιβολής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που ψηφίστηκε με τον Νόμο 5122/19.7.2024 (βλέπε εδάφιο ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 30.06.2024).

Για το δεύτερο μισό της χρήσης 2024, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) σε επίπεδο Ομίλου αναμένονται ομοίως ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι, σε όρους λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA), η συνολική συνδρομή των θυγατρικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων (AVIN, CORAL), της MORE η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της NRG η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και της LPC η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας και επεξεργασίας λιπαντικών, θα είναι εφάμιλλη των αποτελεσμάτων που πραγματοποίησαν το πρώτο μισό της χρήσης.

Επενδύσεις

Η συνολική επενδυτική δαπάνη της ταιρείας το Α’ εξάμηνο 2024 διαμορφώθηκε σε Ευρώ 82 εκατ. από την οποία Ευρώ 80 εκατ. (97,6%) διετέθη σε έργα του Διυλιστηρίου της ως εξής:

α) Ποσό Ευρώ 20,4 εκατ. αφορά στο έργο κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου συνολικού προϋπολογισμού Ευρώ 125 εκατ.
β) Ποσό Ευρώ 16,7 εκατ. αφορά στο έργο κατασκευής νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, δυναμικότητας 57 MW και συνολικού προϋπολογισμού Ευρώ 60 εκατ.
γ) Ποσό Ευρώ 15,7 εκατ. αφορά σειρά έργων μικρότερης κλίμακας (miscellaneous) με σκοπό την ενίσχυση των όρων ασφαλείας και υγιεινής, καθώς επίσης και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων του Διυλιστηρίου.
δ) Ποσό Ευρώ 11,3 εκατ. αφορά έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου λιμένος του Διυλιστηρίου για την αξιοπιστία της λειτουργίας του, καθώς επίσης και την κατασκευή νέου προβλήτα σε περιοχή κοντά στο Διυλιστήριο.
ε) Ποσό Ευρώ 11 εκατ. αφορά συνήθεις εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης και μετατροπών (revamping) των επιμέρους μονάδων του Διυλιστηρίου καθώς και έργα ανάπτυξης και λειτουργικής ασφάλειας του Διυλιστηρίου όπως η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.
στ) Ποσό Ευρώ 2,7 εκατ. αφορά έργα κατασκευής νέων δεξαμενών.
ζ) Ποσό Ευρώ 2,2 εκατ. αφορά περιβαλλοντικά έργα μεταξύ των οποίων η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες (Battery Energy Storage System), που δίνουν τη δυνατότητα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος του Διυλιστηρίου, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία. Στο ποσό συμπεριλαμβάνονται δαπάνες για τη μελέτη αρχικού σχεδιασμού έργου κατασκευής προηγμένου συστήματος δέσμευσης, χρήσης και προσωρινής αποθήκευσης άνθρακα (Carbon Capture, Utilisation & Storage) για τη μείωση εκπομπών CO2 από τις μονάδες του Διυλιστηρίου. Η συνολική επενδυτική δαπάνη της Εταιρείας για τη χρήση 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί σε   210 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο ομίλου οι επενδύσεις του πρώτους εξαμήνου ήταν 123 εκ. ευρώ και στο σύνολο του έτους θα φτάσουν τα 340 εκ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Motor Oil: Στα 639 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο εξάμηνο – Στα 6,238 δισ. ο κύκλος εργασιών

Motor Oil: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Ηλέκτωρ από την ΓΣ

Τζαννετάκης (Motor Oil): Υπερφορολόγηση κερδών κι όχι φορολόγηση υπερκερδών