Την επέκταση στης παραγωγής των ΑΠΕ και εκτός Ελλάδος μετά την πρώτη συμμετοχή στη Ρουμανία, σχεδιάζει η Motor Oil, για τη θυγατρική της  More, και αναζητά ευκαιρίες σε μια ευρύτερη περιοχή στην οποία μπορεί να λειτουργήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία απέκτησε παρουσία στην παραγωγή ΑΠΕ  στη Ρουμανία, συμμετέχοντας με 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα που έχει αναλάβει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία, με σύστημα αποθήκευσης. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να επεκτείνει την παρουσία της στη Ρουμανία και με άλλα έργα.

Όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει ευκαιρίες στις γειτονικές χώρες και κυρίως στη Βουλγαρία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που έχει παρουσία η Coral, όπως Κύπρο, Κροατία, Σερβία.

Επίσης,  τονίστηκε  ότι προχωρά πάντα με προσεκτικά βήματα την ανάπτυξη των ΑΠΕ και ότι τα πάρκα της εταιρείας δεν κινδυνεύουν από τις αβεβαιότητες που δημιουργούν οι περικοπές. Κι αυτό γιατί όλα τα πάρκα της εταιρείας διαθέτουν συμβάσεις  με ταρίφες για τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ οι ΑΠΕ που αναπτύσσονται με την UNAGI επίσης δεν κινδυνεύουν γιατί διαθέτουν PPA και θα είναι στην κατηγορία των έργων που προτεραιότητα στο σύστημα επειδή συνδέονται με PPA.

Ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε ότι τα PPA  μπορούν να καλύψουν  την αβεβαιότητα της αγοράς των ΑΠΕ καθώς προσφέρουν μια εξασφάλιση για την παραγωγή για κάποια χρόνια.

«Θερμοηλεκτρική  Κομοτηνής»

Εν τω μεταξύ όπως είπε, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία προς το τέλος του καλοκαιριού, και ακολούθως σε κανονική λειτουργία. Τονίστηκε ότι η ολοκλήρωσή της έγινε εντός κόστους και εντός χρόνου.

Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» μικτής  ισχύος 877 MW των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς αφού σε λιγότερο από δύο χρόνια από την έκδοση των αδειών (Μάιος 2020) έχει εισέλθει στη φάση των δοκιμών. Και αυτό παρά την καθυστέρηση που προέκυψε κατά τη διάρκεια των αδειοδοτήσεων.

Η νέα μονάδα, που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής είναι εξοπλισμένη με τον πλέον σύγχρονο αεριοστρόβιλο της Siemens HL- classturbine, τον SGT5-9000 HL κατατάσσοντας τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς καθώς η απόδοση του ξεπερνάει το 64%. Είναι μια επένδυση της τάξης των 375 εκ. ευρώ.

Κερδισμένη από τον Ελλάκτωρ

Τέλος, η διοίκηση της Μοτορ Οιλ, επανέλαβε τους σχεδιασμούς για αποεπένδυση από τον Ελλάκτωρ. Σημειώνεται ότι από την επένδυση αυτή η εταιρεία είναι κερδισμένη, αφού ακόμη και το 7% που θα μεταβιβάσει στη REGGEBORGH στην τιμή πουβτ0 απέκτησε, θα έχει πρώτα εισπράξει το μέρισμα

Υπενθυμίζεται, ότι η συμφωνία Μotor Oil – Ελλάκτωρ  ξεκίνησε το Μάιο του 2022 με την Μotor Oil  να αποκτά περίπου το 30% των μετοχών της Ελλάκτωρ έναντι 182 εκατ. ευρώ, με συμφωνία για δικαίωμα παραχώρησης του αρχικά 15%, αλλά τελικά με νεότερη συμφωνία το 7%,  με 1,75 ευρώ ανά μετοχή.

Η Motor Oil έχει το δικαίωμα προαίρεσης (put option) να ζητήσει από τη REGGEBORGH INVEST B.V να αγοράσει τις 26.000.000 μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. στην προσυμφωνημένη τιμή των Ευρώ 1,75 κατόπιν έγγραφης γνωστοποίησης οιαδήποτε ημερομηνία εντός χρονικής περιόδου από τις 6  Μαΐου 2024 και πριν τις 6 Μαΐου 2025, αλλά αφού πρώτα πληρωθεί η Motor Oil το μέρισμα και για αυτές τις μετοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη, αφού η Motor Oil λάβει τις πληρωμές μερισμάτων από την Ελλάκτωρ για το σύνολο του 30% των μετοχών που κατέχει, και πριν  τις 6/5/2025 θα ασκηθεί το Call Option της REGGEBORGH.