• Business

    Μόσχα καλεί Αθήνα: Οβερ! Τι γίνεται με τις διαδικασίες έκδοσης βίζας;


    Οι μεγαλύτεροι tour operators της Ρωσίας προσανατολίζονται στην αναπροσαρμογή  των καλοκαιρινών τους  προγραμμάτων  για Ελλάδα με κύριο λόγο τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση βίζας για τους Ρώσους τουρίστες.

    “Εάν η κατάσταση με τος βίζες δεν θα αλλάξει θα σκεφτούμε την αλλαγή των σχεδίων μας για το καλοκαίρι”  δήλωσε στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TourDom.ru η γενική διευθύντρια του tour operator “Biblio Globus” κα. Irina Kostenko.  Η ίδια δηλώνει ότι περίπου 20 πελάτες τους από την Μόσχα και άλλες Ρωσικές πόλεις δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν επειδή δεν εκδόθηκαν οι βίζες τους.

    Το επιπλέον προσωπικό , την άφιξη του οποίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, θα αρχίσει  να δουλεύει από τις 10 Μαΐου και όπως δηλώνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες “μπροστά μας έχουμε άλλη μια δύσκολη ημερομηνία και δεν αποκλείουμε άλλες ακυρώσεις ταξιδιών λόγω μην έκδοσης βίζας”.

    pegasus

    Ωστόσο, σύμφωνα με διαφορετικούς τουριστικούς πράκτορες, η κατάσταση έχει αρχίσει να καλυτερεύει ως προς τον χρόνο έκδοσης της βίζας. Η γενική διευθύντρια του tour operator  “Pegas Touristic”  κα. δήλωσε πως το “Ελληνικό Προξενείο χορηγούσε τις βίζες βάση των αναχωρήσεων.  Μόνο 5 άτομα του πρακτορείου δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στις 29 και 30/4”. Τον ιδιο αριθμό τουριστών που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν δηλώνει και το τουριστικό πρακτορείο ΑΝΕΧ Tour . Κάποια άλλοι t.o. δηλώνουν ότι δεν είχαν απώλειες. Πάντως, οι t.o. δεν θέλουν να προχωρούν σε δηλώσεις για το θέμα της βίζας γιατί παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται απο την πλευρά τους, ωστόσο δημιουργεί αρνητική εικόνα στην εικόνα του Ρωσικού τουρισμού .

    Σύμφωνα με τους tour operators,  οι μαζικές αφίξεις Μαΐου ολοκληρώθηκαν , και όλοι ευελπιστούν ότι μετά από την άφιξη των ατόμων στο Ελληνικό Προξενείο η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

    Εν τω μεταξύ, σε ακυρώσεις πτήσεων από τρία ρωσικά αεροδρόμια (Σουργκούτ,  Ορενμπούργκ και Mineralnye Vody) προς την Ελλάδα προχώρησε η Pegasus πριν απο το Πάσχα, εξαιτίας προβλημάτων έκδοσης βίζα.

    pegasus 2

    Όπως εξηγεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης η διευθύνουσα σύμβουλος του ρώσου τουρ οπερέιτορ, Anna Podgornaya, “η ζήτηση για Ελλάδα είναι καλή, μπορεί κανείς να πει ότι είναι εξαιρετική, όμως σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν προβλήματα με την πρόσβαση μέσω βίζα Σένγκεν, κάτι που μας ανάγκασε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα για αυτό το καλοκαίρι”.

    Για παράδειγμα, όπως είπε, οι τουρίστες από την περιοχή Σουργκούτ μπορούν να δώσουν αποτυπώματα μόνο στα κέντρα έκδοσης βίζα στην Γεκατερίνμπουργκ, αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Το να περιμένει μια οικογένεια τριμελής ή μεγαλύτερη μερικές ημέρες για να εκδόσει βιομετρική βίζα δεν είναι επικερδές, τόνισε η διευθύντρια της εταιρίας Tyumenzarubezhtur, Natalia Karmanova. Στο Ορενμπούργκ επίσης δεν υπάρχει κέντρο βίζα για την Ελλάδα, όμως μπορεί να γίνει κινητή χρήση της υπηρεσίας βιομετρικών στοιχείων, όμως έτσι η βίζα γίνεται κατά 110 ευρώ ακριβότερη.

    Σύμφωνα με την Pegasus, οι τουριστικοί πράκτορες έχουν 3 επιλογές σε αυτή την περίπτωση, να ακυρώσουν τα ταξίδια που επηρεάζονται με 100% επιστροφή χρημάτων, να αλλάξουν την ημερομηνία αναχώρησης ή να κάνουν εκ νέου κράτηση σε άλλο προορισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ