• Business

    MORE (Motor Oil): Γιατί επεκτείνεται στη Ρουμανία

    Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής της MORE

    Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής της MORE


    Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της παραγωγής πράσινης ενέργειας εκτός Ελλάδος, πραγματοποίησε η MORE, θυγατρική του ομίλου Motor Oil.

    Συμμετέχοντας με 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα που έχει αναλάβει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία, με σύστημα αποθήκευσης, η MORE αποκτά παραγωγική παρουσία στη Ρουμανία. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να επεκτείνει την παρουσία της στη Ρουμανία και με άλλα έργα.

    Ειδικότερα, η  ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοίνωσε χθες τη συμμετοχή της θυγατρικής της εταιρείας MORE με ποσοστό 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) του οποίου μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 51% είναι η Alive Renewable Holding Limited.

    Η τελευταία είναι θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου εταιρείας PREMIER ENERGY PLC.

    Η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW και θα ευρίσκονται στην περιοχή της κομητείας Buzău στη Ρουμανία.

    H ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

    Στρατηγική συνεχούς ανάπτυξης

    Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε, λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική απόκτηση των μετοχών της Anemos. Πλέον το βλέμμα της εταιρείας είναι στο εξωτερικό, αναζητώντας ευκαιρίες ανάπτυξης στην αγορά των ΑΠΕ και εκτός Ελλάδος.

    Πρόθεσή της είναι να συνεχίσει   τη διαρκή μεγέθυνση του κύκλου των δραστηριοτήτων της, εστιάζοντας στη διαφοροποιημένη ενέργεια και δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αναπτυξιακή της δυναμική.

    Με την εξαγορά της ANEMOΣ RES, η εταιρεία ήρθε πιο κοντά, στην επίτευξη του στόχου των 2GW που έχει θέσει για το 2030. Αυτή η συμφωνία – ορόσημο  έδωσε στην εταιρεία μια ισχυρή ώθηση για την ταχύτατη ανάπτυξή της, ενισχύοντας ουσιαστικά και στρατηγικά την παρουσία της MORE στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

    Την ίδια στιγμή, η MORE έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, επιτυγχάνοντας θεαματική ανάπτυξη και συνεισφέροντας καθοριστικά στην οικονομική μεγέθυνση του Ομίλου Motor Oil.

    Ειδικότερα, το EBITDA του Ομίλου που αντιστοιχεί σε δραστηριότητες ΑΠΕ έχει διευρυνθεί κατά τρεις φορές, εκπληρώνοντας σχεδόν το 45% του στόχου για το 2030, ύψους €250 εκατ.

    Η MORE στις αρχές του 2024 ολοκλήρωσε την απόκτηση του συνόλου των μετοχών εξαγορά της ANEMOΣ RES (βραχίονα των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) αποκτώντας το υπόλοιπο 25% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 είχε ολοκληρωθεί η αρχική πώληση του 75%.

    Αντίστοιχα, η εξαγορά του 75% της Unagi, κατόχου μεριδίου της τάξης του 51% σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων (το υπόλοιπο 49% ανήκει στη ΔΕΗ) συνολικής ισχύος 1,9 GW, ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο την παρουσία της στο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

    Με τις νέες στρατηγικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, περισσότερων από 3,0 GW, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους ΦΟΣΕ στην Ελλάδα.

    Εγκατεστημένη ισχύς 839 MW

    Μέσα στο 2023  τέθηκαν σε λειτουργία τα έργα στην περιοχή της Κέλλης στη Φλώρινα και της Τσαμαδοράχης στη Φωκίδα, συνολικής ισχύος 65 MW, διαθέτοντας πλέον ένα σύγχρονο χαρτοφυλάκιο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 839 MW.

    Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει και το χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ενώ στα επόμενα 4 χρόνια, αναμένεται να κατασκευαστούν 311MW νέας λειτουργικής δυναμικότητας σε έργα που είναι έτοιμα προς κατασκευή ή έχουν ήδη εξασφαλίσει την τελική σύνδεση με το δίκτυο.

    Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Motor Oil υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ορίζοντα το 2030, συνολικού ύψους €4 δισ., με στόχο να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

    Κάτω από αυτή την ομπρέλα βρίσκονται στρατηγικές επενδύσεις ύψους €2.5 δισ., στις ΑΠΕ, κομβικής σημασίας για τον Όμιλο, σε πετροχημικά προϊόντα, σε φυσικό αέριο, σε βιοκαύσιμα, σε υδρογόνο καθώς και σε τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

    Διαβάστε επίσης:

    Motor Oil: MORE και Premier Energy εξαγοράζουν 2 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Ρουμανία

    Manetial: Ποια είναι η εταιρεία της Motor Oil που θα αποκτήσει τον Ηλέκτωρ

    Lomar Shipping (Οικογένεια Λογοθέτη): Εξασφάλισε δάνειο 30 εκατ. δολαρίων από την Macquarie



    ΣΧΟΛΙΑ