ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες διατηρεί η Moody’s, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αλλά με πιθανή ανάκαμψη της δραστηριότητας το 2023.
Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις της ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 3% και το 2023 στο 4,3%, επισημαίνοντας πως το λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες θα είναι δύσκολο, ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη και η πιστωτική ζήτηση θα παραμένουν ισχυρές.
Σε νέα της έκθεση η Moody’s εστιάζει στις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, επαναξιολογεί τους τραπεζικούς κλάδους των χωρών της περιοχής, και κάνει ειδική μνεία στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ειδικότερα, η Moody’s αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPE), τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Κάνει λόγο για διατήρηση της ισχυρής εταιρικής πιστωτικής ζήτησης εξέλιξη που θα στηρίξει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και της βασικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι οι ανάγκες για προβλέψεις ζημιών από δάνεια θα είναι σημαντικά χαμηλότερες.
“Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία τους παρά τις οικονομικές προκλήσεις, με σταθερά κεφάλαια και ρευστότητα”, επισημαίνει ο οίκος.
Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα NPEs το 2021, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και σχεδιάζουν να συνεχίσουν αυτή την πρακτική το 2022 με το σχέδιο “Ηρακλής” να έχει συμβάλλει σημαντικά στην επιταχυνόμενη μείωση των NPEs, αναφέρει η Moody’s.
Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο περίπου 10% τον Δεκέμβριο του 2021 από 33% στο τέλος του 2020 και από 49% τον Δεκέμβριο του 2016. Παρά την πτώση, ο δείκτης NPE της Ελλάδας παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη και ορισμένα τρωτά σημεία παραμένουν από τις καθαρές εισροές NPE που προέρχονται κυρίως από τα παλαιά προβληματικά δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στόχο τη διαμόρφωση μονοψήφιου δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες, κατά την Moody’s, με δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες να αναφέρουν ήδη δείκτες περίπου 7% από τον Δεκέμβριο του 2021.
Την ίδια ώρα, ο νέος δανεισμός προς τις εταιρείες κερδίζει έδαφος και θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.
Η Moody’s αναμένει ότι τα επίπεδα κεφαλαίου του κλάδου θα είναι γενικά σταθερά μετά από έναν περιορισμό κατά τα τελευταία χρόνια λόγω των τιτλοποιήσεων, παραμένοντας υψηλότερα από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών.
Οι τέσσερις συστημικές ανέφεραν έναν σταθμισμένο μέσο δείκτη CET1 στο 14% περίπου και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16,6% τον Δεκέμβριο του 2021, υποστηριζόμενος από ορισμένες κεφαλαιακές αυξήσεις, απομόχλευση και πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων- «βραχίονες» κατά τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων θα συνεχίσει να υπονομεύει την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, διότι αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του CET1, αναφέρει η Moody’s.
Βελτίωση της κερδοφορίας
Η Moody’s κάνει λόγο για βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, μετά από τις ζημιές που υπέστησαν κατά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους στη βελτίωση της δομικής κερδοφορίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII).
Παρά την αναμενόμενη πίεση στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών και στα NII από τις πωλήσεις των NPEs, αναμένει ενίσχυση της δανειοδοτικής τους ικανότητας, υψηλότερα έσοδα από προμήθειες, συγκράτηση του κόστους και χαμηλότερες προβλέψεις που θα στηρίξουν τα κέρδη των τραπεζών τους επόμενους 12 – 18 μήνες.
Όλες οι τράπεζες στοχεύουν να επιτύχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) κοντά στο 10% έως το 2024, με ορισμένες να έχουν ήδη επιτύχει ROE της τάξεως του 6% – 7% το 2021. Η ενίσχυση του ROE θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιστρέφουν σταδιακά στις διανομές μερισμάτων μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.
Ανάπτυξη 3% το 2022
Η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2022 με ισχυρή δυναμική και με συνεχή ανάκαμψη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η στρατιωτική σύγκρουση προκάλεσε σημαντική αύξηση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη το 2022.
Ωστόσο, τα σημαντικά κεφάλαια της Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν στην αύξηση των πιστωτικών ροών και τον μετριασμό των κινδύνων τους επόμενους 12-18 μήνες, εξηγεί η Moody’s.
«Προβλέπουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% το 2022 και 4,3% το 2023, μετά από συρρίκνωση κατά 9% το 2020 και ανάκαμψη κατά 8,3% το 2021, από την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και τις ισχυρές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας».
Διαβάστε ακόμη:
Η Moody’s αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες – Θετικό το outlook
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι