«Πιστωτικά θετικά» (credit positive) χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες έπιασαν τους στόχους για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs).

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, τα NPEs ανέρχονται σε 99,1 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου στο 56% του ΑΕΠ. Ωστόσο, είναι περίπου 800 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο οίκος προβλέπει, επίσης, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) περίπου 45% ως το τέλος του 2019 και των NPEs κατά περίπου 35%, σημειώνοντας ότι η μείωση αυτή αποτελεί μεν τη σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και θα απαιτήσει σημαντική οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα δυο χρόνια, είναι όμως απαραίτητη για τη βελτίωση της ευρωστίας των τραπεζών και να απελευθερωθούν κεφάλαια για στήριξη παραγωγικών κλάδων.

Οι τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs κυρίως αναγνωρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις και εφαρμόζοντας μακροπρόθεσμες λύσεις αναδιάρθρωσης, υποστηρίζει ακόμη ο οίκος Moody’s.

Επισημαίνει επίσης ότι, συγκριτικά με παλαιότερα, αυτό που έχει αλλάξει είναι το μείγμα των επιλογών για τη μείωση των «κόκκινων δανείων», με τις τράπεζες να επιλέγουν να επιταχύνουν τις πωλήσεις δανείων και να αυξήσουν το ποσό των διαγραφών. Επιπλέον αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις για τις ροές NPEs προς τα πάνω κάτι που αντανακλά τις δύσκολες ακόμα οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και υιοθέτησαν χειρότερες μακροοικονομικές προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη και το διαθέσιμο εισόδημα.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις επηρεάζουν τον ρυθμό με τον οποίο ένα δάνειο «ξανακοκκινίζει» (re-default rate) και την πιστωτική επέκταση, η οποία υπολογίζεται χαμηλότερα οδηγώντας σε υψηλότερους δείκτες NPEs και NPLs (περίπου μία ποσοστιαία μονάδα) απ’ ό,τι προηγουμένως.

Πέρα από την ίαση NPEs 21,1 δισ. ευρώ από αναδιαρθρώσεις, διαγραφές 10,6 δισ. ευρώ και πωλήσεις δανείων 11,6 δισ. ευρώ, οι τράπεζες στοχεύουν σε ρευστοποιήσεις 10,6 δισ. ευρώ και εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ για να βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού τους.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο οίκος Moody’s υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων, δεδομένου ότι το οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες και η μείωση πρέπει να επιτευχθεί, στο μεγαλύτερο μέρος της, τη διετία 2018-19.

Ακόμα και αν οι τράπεζες πιάσουν το στόχο για NPLs στο 21% του χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που περιορίζει τις ανοδικές προοπτικές για την πιστοληπτική τους διαβάθμιση, αναφέρει ο οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με ρυθμό χελώνας επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «τρεις δρόμοι» των τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τις τράπεζες