Ενεργειακό, έλλειψη εργαζομένων και γραφειοκρατία απειλούν τη βιωσιμότητα των αρτοζαχαροπλαστείων, που ενώνουν δυνάμεις, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη της Βενέτη, προκειμένου να διεκδικήσουν την επίλυση των θεμάτων αυτών.

Είκοσι δύο εταιρείες με 300 καταστήματα και πάνω από 5.000 εργαζόμενους προχώρησαν στην ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής  με στόχο την προστασία του κλάδου.

1

«Δεν είμαστε συνδικαλιστές αλλά ιδιοκτήτες καταστημάτων» τόνισε ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, επικεφαλής της Βενέτης και πρόεδρος της Ε.ΕΠ.Α.Ζ. σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την ίδρυση της Ενωσης και ανέφερε ότι ο κλάδος βρίσκεται υπό εξαφάνιση κυρίως λόγω της υπέρμετρης επιβάρυνσης από το ενεργειακό κόστος αλλά και της έλλειψης προσωπικού.

Μείωση μη μισθολογικού κόστους

«Ο εργαζόμενος δεν αποδίδει όπως πριν και η εργασία έχει γίνει αντικείμενο χρηματιστηριακό» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης και ζήτησε διευκολύνσεις για την εισαγωγή εργαζομένων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. « Ζητάμε να μη μας φέρνουν Ασιάτες, όχι γιατί δεν τους έχουμε σε εκτίμηση, αλλά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής γιατί αν χρειαστεί θα μπορέσουν να εγκλιματιστούν και να παράξουν μέσα στα εργαστήριά μας γιατί ταιριάζουν περισσότερο στη δική μας κουλτούρα» είπε ο κ. Μονεμβασιώτης ενώ αναφερόμενος στους αρτεργάτες είπε ότι σήμερα ένας καλός τεχνίτης έχει μεγαλύτερη αξία από έναν πιλότο αεροπλάνου. «Για να βρεις έναν καλό αρτοπαρασκευαστή πρέπει να πληρώσεις πολύ περισσότερα» τόνισε. Οι κορυφαίοι αρτοποιοί στον κόσμο είναι οι Ελληνες της Ηπείρου αλλά σήμερα ο κλάδος είναι υπό εξαφάνιση, είπε προσθέτοντας ότι αν δεν συμβάλλει η Πολιτεία σε λίγα χρόνια τα προϊόντα άρτου ή δεν θα τα βρίσκουν οι καταναλωτές στα ράφια ή θα είναι κατεψυγμένα ή θα έχουν πολλά συντηρητικά».

Ζήτησε την οριστική ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε έξι ημέρες με συνεννόηση εργαζόμενου εργοδότη ενώ όπως είπε οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν είναι αντίθετες με την αύξηση του βασικού μισθού αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Οριζόντια λύση στο ενεργειακό

Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος τόνισε ότι είναι το βασικότερο πρόβλημα του κλάδου, δεν ξεπερνιέται και οι επιχειρήσεις έχουν χάσει το λιανικό τους κέρδος. Εξέφρασε την άποψη ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στην τρέχουσα συγκυρία είναι προσωρινή και το πρόβλημα έχει βάθος και θα διαρκέσει τουλάχιστον αλλά δύο με τρία χρόνια και ζήτησε για τις επιχειρήσεις του κλάδου οι τιμές να είναι στα προ επίπεδα κρίσης, δηλαδή στα επίπεδα που πλήρωναν το 2019. Όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει γενναία ρύθμιση για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου έναντι του υπέρογκου κόστους ενέργειας, που απειλεί τη βιωσιμότητά τους και πιέζει ανοδικά τις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης. «Η καινούργια κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση και θα ανοίξουμε ως Ενωση έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον νέο πρωθυπουργό να τον πείσουμε ότι η τύχη μας είναι στα χέρια του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μονεμβασιώτης.

Ανατιμήσεις 10-12% την τελευταία τριετία

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, καθώς και στην ακρίβεια ο κ. Μονεμβασιώτης είπε ότι «στην Ευρώπη χιλιάδες καταστήματα έκλεισαν λόγω της ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει μια μεγάλη αγωνία για το μέλλον. Οι διαδοχικές κρίσεις μας έχουν εξουθενώσει. Το 2022 τα καταστήματά μας έχασαν όλο το λιανικό κέρδος. Οι κρίσεις ακρίβειας, που είναι αλλεπάλληλες και φαίνεται να μονιμοποιούνται μας έχουν εξαντλήσει. Τα καταστήματα δεν έχουν μηχανισμούς σούπερ μάρκετ, που μπορεί άμεσα να περάσει τη νέα τιμή στον καταναλωτή. Είμαστε παραγωγοί και χρειαζόμαστε για ένα προϊόν 25-40 πρώτες ύλες και όταν αυτό αφορά εκατοντάδες προϊόντα είναι ανέφικτο να κάνεις κοστολόγηση των πρώτων υλών με αυτούς τους ρυθμούς. Έτσι απορροφούμε τις ανατιμήσεις και μια φορά στα τρία χρόνια κάνουμε μια ανατίμηση για να περισώσουμε ότι μπορούμε». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι οι ανατιμήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει κυμαίνονται στο 10-12% την τελευταία τριετία. Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι της ΕΕΠΑΖ ζητούν την κατάργηση του ειδικού τέλους για τα πλαστικά μιας χρήσης προκειμένου να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι καταναλωτές.

«Να τελειώνουν τα τρικ με τους ΚΑΔ»

Τέλος, έγινε αναφορά στα θέματα αδειοδότησης των επιχειρήσεων του κλάδου. Ζητήθηκε να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο,  που θα λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του, θα είναι απλό, λειτουργικό και θα εξαλείφει την πολυνομία και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που δημιουργούν συνθήκες μη νομιμότητας.

«Στη σημερινή κατάσταση η βιωσιμότητά μας εξαρτάται από την Πολιτεία. Να έρθουν κοντά μας για να επιλύσουμε τα χρόνια προβλήματά μας. Ένα κατάστημα σαν τα δικά μας θέλει δύο με δύομιση χρόνια και αν είναι σε διατηρητέο θέλει πάνω από τέσσερα χρονιά και αν είναι στο ιστορικό κέντρο φτάνουμε σε 10ετία και πλέον. Και η αδειοδότηση αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα και αφού καταφέρουμε να ανοίξουμε. Και στη συνέχεια ελέγχονται από 30 διαφορετικές υπηρεσίες. Και μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα ενώ κάποιες από αυτές έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν και την άδεια για την οποία έχουμε δαπανήσει χρόνο και χρήμα» είπε χαρακτηριστικά.  Ζήτησε δε  ο κλάδος να απαλλαγεί από τα «τρικ» με τους ΚΑΔ, που αποκλείουν μεγάλες ομάδες επιχειρήσεων από τα εκάστοτε μέτρα στήριξης.

Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης

Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης είναι οι εταιρείες Τερκενλής, Paul, Στεργίου, Εστία, Βενέτη, Αρτόπολις, Κρητικός Φούρνος Daily Bakery, Σαβοϊδάκη, Pietris, Κρητικός Φούρνος Γεύσεις, Οικογένεια Σταυράτη, Ηπειρωτικό, Σόβολος, Τα Γιούλια, Γαβριηλίδης, Μελίρρυτο, Farine Café Boulangerie, Φίλιππος Γαβανάς, Ρωξάνη, Ποντικάκης, Μιχάλης Λεμονής, D. Stergiou και Φούρνος Σταματάκη.

Διαβάστε επίσης

Ξαφνικός πόλεμος Μονεμβασιώτη – Γεωργάτου για τα αεροδρόμια της Fraport – Όλοι οι διάλογοι και το παρασκήνιο

Βενέτης: Συμφωνία Μονεμβασιώτη – τραπεζών για τα Παγωτά Δωδώνη