• Business

    Mondelez: Μερίδιό της σε κολοσσό του καφέ εξαγοράζει η επενδυτική JAB έναντι €2,16 δισ.

    • Μαρία Βε

    O διευθύνων σύμβουλος της Mondelez, Dirk Van de Put


    Να εξαγοράσει το μερίδιο της Mondelez International στην Αμερικανο-Ολλανδική εταιρεία λιανικής πώλησης καφέ JDE Peet’s συμφώνησε ο γερμανικός όμιλος επενδυτών JAB σε ένα deal ύψους 2,16 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,3 δισ. δολαρίων).

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η JAB, η οποία διαχειρίζεται τα κεφάλαια της γερμανικής οικογένειας δισεκατομμυριούχων Reimann, ανέφερε ότι θα αγοράσει 86 εκατομμύρια μετοχές της JDE Peet’s για 25,10 ευρώ ανά μετοχή.

    Η JDE Peet’s, ιδιοκτήτρια εμπορικών σημάτων όπως οι Douwe Egberts και Jacobs, προχώρησε σε μια διοικητική αλλαγή μετά την αποχώρηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, Fabien Simon τον Απρίλιο, ενώ σήμερα, η εταιρεία όρισε νέο CEO τον Rafael Oliveira.

    Σημειώνεται ότι ένα σχέδιο συγχώνευσης των JDE Peet’s και Mondelez, γνωστοποιήθηκε τον Μάιο του 2014, ενώ η αγορά μεριδίου έλαβε έγκριση από την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ  στις 5 Μαΐου 2015.

    Σήμερα JAB ανακοινώνει ότι επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιό της στον κολοσσό του καφέ με έδρα το Άμστερνταμ στο 68%.

    Επίσης, σημείωσε ότι έχει διανείμει μετοχές της JDE Peet’s σε περισσότερους από 70 εταίρους της JAB Consumer Partners, αυξάνοντας σημαντικά το free float της εταιρείας.

    Ποια είναι η οικογένεια Reimann

    Η οικογένεια πίσω από τον όμιλο JAB, θεωρείται μια από τις πλουσιότερες και πιο “μυστικοπαθείς” της Γερμανίας.

    Μέλη της είναι τα αδέλφια Wolfgang Reimann, Matthias Reimann-Andersen, Renate Reimann-Hass και Stefan Reimann-Andersen, με καθαρή αξία 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας, σύμφωνα με το Forbes.

    Η ιστορία της οικογένειας στις επιχειρήσεις ξεκινά το 1800, όταν ο χημικός Ludwig Reimann εντάχθηκε στην Benckiser, μια γερμανική εταιρεία χημικών και βιομηχανικών κατασκευών που ιδρύθηκε από τον Johann Benckiser.

    Ο Reimann παντρεύτηκε την κόρη του Benckiser και η επιχείρηση ξεκίνησε να επεκτείνεται.

    Όταν ο Benckiser πέθανε το 1851, η επιχείρηση περιήλθε στην ιδιοκτησία του Reimann, και το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, οι απόγονοί του την ανέπτυξαν πολύ γρήγορα, εξαγοράζοντας άλλες εταιρείες και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της.

    Δωρεά ύψους 10 εκατ. ευρώ

    Παρόλο που η οικογένεια αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, το 2019 ακούστηκε για την δωρεά της ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ σε φιλανθρωπικό ίδρυμα μετά την αποκάλυψη της έκτασης της ναζιστικής ιστορίας της οικογένειάς τους.

    Εκείνη την περίοδο, η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο Albert Reimann ο πρεσβύτερος του πέθανε το 1954 και ο γιος του (που απεβίωσε το 1984), υπήρξαν υποστηρικτές του ναζιστικού κόμματος, ενώ η εταιρεία τους χρησιμοποιούσε σκλάβους εργάτες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο τους χρησιμοποίησαν Ρώσους πολίτες και Γάλλους αιχμαλώτους πολέμου σε καταναγκαστικά έργα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    “Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, αυτά τα εγκλήματα είναι ειδεχθή”, είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της JAB, Peter Harf.

    Διαβάστε επίσης: 

    UBS: Πουλά το 50% της Swisscard στην American Express

    Drewry: Μειώθηκαν κατά 4% οι ναύλοι στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

    Elon Musk: Χαρίζει 1 εκατ. δολάρια κάθε ημέρα μέχρι τις εκλογές, στους ψηφοφόρους του Τραμπ



    ΣΧΟΛΙΑ