• Business

    Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Ο ισχυρός κροίσος των Harrods, τα σεξουαλικά σκάνδαλα και το τραγικό δυστύχημα της Νταϊάνα

    • NewsRoom
    Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ

    Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ


    «Το να δίνεις σημαίνει να παίρνεις- είτε πρόκειται για δώρα, είτε για χάρες, είτε για επιρροή». Σε αυτή τη φράση επιχείρησε να συνοψίσει το 1995 το Vanity Fair την άνοδο του δυναμικού επιχειρηματία Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ.

    Ο τότε ιδιοκτήτης των Harrods στο Λονδίνο και του Ritz στο Παρίσι ήταν μια εμβληματική παρουσία στη Βρετανία. Γνωστός στο εσωτερικό για τους ισχυρούς του δεσμούς με τους Συντηρητικούς και διάσημος εκτός συνόρων ως ο παρ’ όλίγον «πεθερός» της αγαπημένης πριγκίπισσας Νταϊάνα, που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον γιο του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1996.

    Το «αρπακτικό»

    Ένα χρόνο μετά το θάνατό του (2023), ένα ντοκιμαντέρ του BBC και το podcast με τίτλο Al-Fayed: Predator at Harrods αποκαλύπτουν μαρτυρίες 20 γυναικών που είχαν εργαστεί στα Harrods και οι οποίες κατηγορούν τον Αλ Φαγέντ ότι τις παρενοχλούσε σεξουαλικά, τις εκφόβιζε ενώ κάποιες είχαν πέσει και θύμα βιασμού.

    «Ξεκαθάρισα ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν έδωσα συγκατάθεση. Ήθελα απλώς να τελειώσει», λέει μια από τις γυναίκες, η οποία υποστηρίζει ότι ο Αλ Φαγιέντ τη βίασε στο διαμέρισμά του στο Park Lane.

    «Ήταν χυδαίος», είπε μια γυναίκα, η Σοφία, η οποία εργάστηκε ως προσωπική του βοηθός από το 1988 έως το 1991. Λέει ότι προσπάθησε να τη βιάσει περισσότερες από μία φορές. «Αυτό με εξοργίζει, ο κόσμος δεν πρέπει να τον θυμάται έτσι. Δεν ήταν έτσι».

    Η αποκάλυψη του BBC έκανε το γύρο του διαδικτύου, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αλ Φαγέντ είχε κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις στις εργαζόμενές του.

    Κουλτούρα φόβου

    Ήδη από την δεκαετία του ’90, υπήρξαν καταγγελίες σε αρκετά μέσα ενημέρωσης για ανάρμοστη συμπεριφορά του Αιγύπτιου επιχειρηματία σε γυναίκες. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τότε ότι θα κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση όμως τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ.

    Το 2009, οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μην απαγγείλουν κατηγορίες στον Φαγιέντ για σεξουαλική επίθεση σε ένα 15χρονο κορίτσι. Το 2013, ανακρίθηκε από την αστυνομία όταν μια γυναίκα ισχυρίστηκε ότι της είχε επιτεθεί σεξουαλικά μετά από συνέντευξη για δουλειά. Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

    Πρώην μέλη του προσωπικού του Harrods δήλωσαν στο BBC ότι η εταιρεία απέτυχε να παρέμβει. «Όλοι μας βλέπαμε ο ένας τον άλλον να περνάει την πόρτα και να σκέφτεται «καημένο κορίτσι, εσύ είσαι σήμερα» και να αισθάνεται εντελώς αδύναμος να το σταματήσει», δήλωσε ένα άτομο στο BBC. Άλλοι είπαν ότι υπήρχε μια κουλτούρα φόβου που τους εμπόδιζε να μιλήσουν.

    Πέρυσι, η νέα διοίκηση του Harrods άρχισε να διακανονίζει αγωγές από γυναίκες που είπαν ότι είχαν κακοποιηθεί από τον Φαγέντ.

    «Αν και δεν μπορούμε να αναιρέσουμε το παρελθόν, ήμασταν αποφασισμένοι να πράξουμε το σωστό ως οργανισμός, με γνώμονα τις αξίες που πρεσβεύουμε σήμερα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα μπορέσουν ποτέ να επαναληφθούν στο μέλλον»., ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

    Η αγορά των Harrods

    Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ξεκίνησε ως ένας πωλητής αναψυκτικών στους δρόμους της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

    Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 και πέτυχε από νωρίς να χτίσει ισχυρούς δεσμούς με πολιτικά πρόσωπα.

    Εκεί άλλωστε αποδίδεται και το γεγονός ότι κατάφερε 11 χρόνια μετά, να πάρει στα χέρια του τα Harrods.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Vanity Fair το 1995, ο Αλ Φαγέντ είχε στο χέρι του όλη τη συντηρητική κυβέρνηση. «Οι νεότεροι συντηρητικοί ήταν ευτυχείς να δέχονται τις γενναιοδωρίες του Αλ Φαγιέντ και να παίρνουν τις σουίτες του στο Ritz», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον «πόλεμο» διεκδίκησης των Harrrods από τον Αιγύπτιο επιχειρηματία και τον Roland W. «Tiny» Rowland, τότε προέδρου του ομίλου Lonrho, που δραστηριοποιείται στην βιομηχανία μεταλλευμάτων στην Αφρική.

    Η αγορά του Harrods πέρασε βιαστικά από τον έλεγχο της  κυβέρνησης Θάτσερ μέσα σε 10 ημέρες χωρίς προσεκτικό έλεγχο», ανέφερε το δημοσίευμα.

    Ο Αλ Φαγέντ ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση των Harrods.

    Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό.

    Όμως δεν έλειψαν τα σκάνδαλα:  ο Φαγέντ μπλέχτηκε από νωρίς σε καταγγελίες για άδικες απολύσεις, φυλετικές διακρίσεις, ότι ανάγκαζε τους υπαλλήλους του να κάνουν τεστ H.I.V. μέχρι και για υποκλοπές στα τηλέφωνα τους. Παράλληλα κυκλοφορούσαν και πολλές ιστορίες για τον στόλο από γραμματείς που είχε, κάποιες για να δαχτυλογραφούν και άλλες για άλλα πράγματα.

    Η τραγική απώλεια του γιου του

    Ο γνωστός επιχειρηματίας ήταν πατέρας του Ντόντι Αλ Φαγέντ, συντρόφου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί της στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι, 26 χρόνια πριν.

    Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ στο πλαίσιο του ισχυρού κύκλου γνωριμιών που είχε χτίσει, είχε γίνει «φίλος» της βασιλικής οικογένειας.

    Αυτός ήταν άλλωστε που είχε γνωρίσει το γιο του, Ντόντι με την Νταϊάνα σε ένα ταξίδι με το γιοτ του στα παράλια της Νότιας Γαλλίας.

    © J.L.Macault/MAXPPP
    Η Λαίδη Ντι με τον παραγωγό Ντόντι Αλ Φαγέντ

    Μετά τον θάνατό τους, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αγωνίστηκε επί σειρά ετών για να αποδείξει ότι το δυστύχημα είχε ενορχηστρωθεί από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

    Είχε πει, μάλιστα, πως η Νταϊάνα του είχε αποκαλύψει ότι είναι έγκυος και γι’ αυτό κάποιοι ήθελαν να την δολοφονήσουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Apple: Καμπανάκι από ΕΕ – «Ανοίξτε» το λογισμικό του iPhone ή θα επιβληθούν πρόστιμα

    Οι Rothschild πλήρωσαν 100 εκατ. δολ. στην οικογένεια Pinault (Gucci) για ένα γαλλικό οινοποιείο

    Chanel: Aγόρασε κτίριο στην πολυτελή λεωφόρο Montaigne στο Παρίσι



    ΣΧΟΛΙΑ