Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η Export Credit Greece (Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ) με την Saudi Export-Import Bank (Saudi EXIM), στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου εξαγωγών TXF Global 2024: Export, Agency & Project Finance που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, στην Αθήνα.
Όπως γνωστοποιήθηκε με σημερινή ανακοίνωση, από την ελληνική πλευρά το μνημόνιο υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Export Credit Greece, Γρηγόρης Σταματόπουλος και από την αραβική, ο Chief Executive Officer της Saudi EXIM Bank, Σαάντ Αλκχάλμπ.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η συμφωνία με τον αραβικό τραπεζικό οργανισμό αποτελεί, ακόμη μία, ενέργεια της Export Credit Greece, στο πλαίσιο προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, με στόχο την ενίσχυση των εξωστρέφειας της οικονομίας και της θέσης της Ελλάδας, την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, την ενδυνάμωση των εξαγωγών και των επενδύσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εισαγωγική παρέμβαση στο συνέδριο έγινε από την γενική γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη η οποία αναφέρθηκε στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, στην άσκηση της οικονομικής διπλωματίας αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αναφερόμενη στη διεθνή προοπτική και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, η γενική γραμματέας επεσήμανε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ισχυροποίηση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας με την πρόσφατη εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, η κ. Μυρογιάννη μίλησε για τη σημασία των συνεργιών με τον ιδιωτικό τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνοντας λόγο ενδεικτικά για την πρωτοβουλία Team Europe και την στρατηγική Global Gateway που αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο TXF Global: Export, Agency & Project Finance αποτελεί μια από τις βασικές ευκαιρίες συνάντησης των οργανισμών ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και χρηματοδότησης εξαγωγών, παγκοσμίως. Φέτος, στην Αθήνα, βρέθηκαν περισσότερα από 1.500 στελέχη του οικοσυστήματος των εξαγωγών, συμμετέχοντες από Οργανισμούς Πιστωτικής Ασφάλισης Εξαγωγών (ECAs), Αναπτυξιακούς Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς (DFIs), φορείς έργων, δημόσιες επιχειρήσεις (SOEs), υπουργεία, εμπορικές τράπεζες, ιδιωτικοί ασφαλιστές, μεσίτες, δικηγορικές εταιρείες και θεσμικούς επενδυτές, ενώ συμμετείχαν συνολικά 240 ομιλητές από περισσότερες από 36 χώρες.
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Σταϊκούρας: Ανθεκτικά δίκτυα υποδομών μεταφορών για αειφόρο και αδιάλειπτη ανάπτυξη
Q&R: Πώληση 50.000 μετοχών από τον αντιπρόεδρο Εμμανουήλ Ξιώνη
Εθνική Τράπεζα: Στις 29 Ιουλίου η αποκοπή μερίσματος, στις 2 Αυγούστου η έναρξη καταβολής