ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία της χώρας.
Χθες, κατά την διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό έρευνα για την διαμόρφωση ενός πλαισίου στρατηγικών πρωτοβουλιών για την Τεχνητή Νοημοσύνη με ορίζοντα μέχρι το 2030.
Στη σχετική έρευνα αναφέρεται ότι μέχρι το 2030, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει 195 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 η αγορά προϊόντων ΑΙ θα ανέρχεται σε $500 δισ. δολάρια. Μάλιστα, αυτό το ποσό είχε αναφερθεί σε προηγούμενη έρευνα της Μicrosoft και της Accenture Greece.
Ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει την τεχνητή νοημοσύνη σε εθνική προτεραιότητα.
Άλλωστε ήδη από τους πρώτους μήνες της δεύτερής του θητείας, δημιούργησε την Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου επικεφαλής έχει τεθεί ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Τομείς ανάπτυξης
Όπως παρουσιάζεται στην έρευνα, οι μοχλοί που θα επιταχύνουν τις εργασίες για να επιτευχθεί αυτό ο στόχος περιλαμβάνουν την πρόοδο στις νέες τεχνολογίες που διευρύνουν τις τεχνικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, τις ψηφιακές δεξιότητες, τις μεγάλες επενδύσεις (δημόσιες και άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις, και συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα) από τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς και η βούληση της δημόσιας πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας να την αξιοποιήσουν.
Τομείς ανάπτυξης της ΤΝ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι οι μεταφορές και η πράσινη ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία, η βιομηχανία-μεταποίηση, η ναυτιλία και η χρηματοοικονομία.
Ζωτικής σημασίας οι επενδύσεις τεχνολογίας στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει η έρευνα, η επένδυση στη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα.
Το ΑΙ μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως αύξηση της παραγωγικότητας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, επιτάχυνση της ψηφιακής μεταμόρφωσης των επιχειρήσεων και δημιουργία νέων ευκαιριών σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας.
Τέτοιες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με την επένδυση στην ψηφιακή εκπαίδευση και την ψηφιακή κοινωνική συνοχή- θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα πρωταγωνιστή σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη παγκόσμια ψηφιακή οικονομία, η αξία της οποίας θα ξεπεράσει τα 100 τρις. δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Με την ανάπτυξη και εκπαίδευση ελληνικών συστημάτων ΠΤΝ σε εγχώριες υποδομές, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς την ανάγκη για εξωτερικούς πόρους ή εξωτερικά συστήματα, ενισχύοντας την εθνική τεχνολογική κυριαρχία της.
Άλλωστε ήδη στη χώρα μας έχουν επενδύσει εταιρείες-γίγαντες του κλάδου της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις, που θα προσθέσουν πολλά στην οικονομία της χώρας.
Η Google δημιουργεί το πρώτο cloud region, επένδυση η οποία μέχρι το 2030 θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ.
Μάλιστα, σε πρόσφατη εκδήλωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «Είναι υποχρέωσή μας να φέρουμε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας στο τραπέζι και να τις πείσουμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σίγουρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία και τα προτερήματα είναι πολλά. Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης».
Η Microsoft τρέχει την επένδυση αξίας 1 δις. των τριών Data Center. Μάλιστα πρόσφατα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστα Σκρέκα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επένδυση, καθώς δόθηκαν έξτρα κίνητρα για να προχωρήσει πιο γρήγορα το πλάνο του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα.
Παράλληλα η Digital Realty συνεχίζει τις επενδύσεις στα Data Center, καθώς έχει ήδη το Athens 1, Athens 2 και το υπερσύγχρονο Athens 3, το οποίο είναι το μεγαλύτερο Data Center στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW.
Μάλιστα ετοιμάζει το Athens 4 και το Athens 5 ενώ ήδη τρέχει την επένδυση το Data Center στο Ηράκλειο Κρήτης.
Διαβάστε επίσης:
Vodafone: Mega Deal $1,5 δισ. με την Microsoft – Τι σχεδιάζουν οι δύο κολοσσοί
Γιατί οι τράπεζες επενδύουν σε εταιρείες τεχνολογίας
Σκρέκας: Επιβάλουμε πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν – Επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου
- ΔΕΗ: Γιατί οι αναλυτές την τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές τους το 2025
- FT: Γιατί το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»