ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν αρκεί να άρουμε τις αγκυλώσεις για να αυξήσουμε τη συμμετοχή της μεταποίησης στο 25% του ΑΕΠ, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική με στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης σε κλάδους και clusters όπου η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στη χθεσινή συζήτηση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Άλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής της Pfizer.
Ξεκινώντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για τους 6 άξονες του ΣΕΒ (καινοτομία, δεξιότητες για όλους, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, αναβάθμιση βιομηχανίας και προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας) γύρω από τους οποίους οργανώνει τις δράσεις του, με στόχο το όραμα μιας συμπεριληπτικής μακροχρόνιας ανάπτυξης. Για μια Ελλάδα που επενδύει στο πράσινο μέλλον διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, με ισχυρή εξωστρεφή μεταποίηση, όπου κοινωνία και επιχειρήσεις πετυχαίνουν και κερδίζουν μαζί, μια Ελλάδα που αναπτύσσεται και δημιουργεί ευκαιρίες για την κοινωνία του σήμερα και του αύριο.
Σημείωσε ωστόσο, ότι μέχρι τώρα, η ανταγωνιστικότητά μας δεν έχει βελτιωθεί σε σχέση με τους εταίρους μας, και η κρίση δεν αποτέλεσε ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μας μοντέλο.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος έδωσε έμφαση στη σημασία της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι η ικανότητα μιας χώρας να καινοτομεί, συνδέεται άμεσα με το βιοτικό επίπεδο, ανταγωνιστικότητα και καλύτερες θέσεις εργασίας. Όσο περισσότερο επενδύσουμε στην καινοτομία και τις νέες δεξιότητες, ανοίγουμε την πόρτα σε περισσότερους ανθρώπους να συμμετάσχουν στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον καινούργιο κόσμο και να μειωθούν οι ανισότητες. Όμως περιγράφοντας, την κατάσταση στη χώρα, είπε, ότι οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης είναι στο 1/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις είναι αποσπασματική και δεν μετατρέπεται σε εφαρμοσμένη καινοτομία, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προωθεί τις δεξιότητες που συνδέονται με την καινοτομία και ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπορούν σήμερα να καινοτομήσουν είναι μικρός. Ωστόσο διαπίστωσε μια θετική δυναμική, όπως την ανάπτυξη των startups επιχειρήσεων σε ένα οικοσύστημα με 5.000 εργαζόμενους και κεφαλαιοποίηση κοντά στα 5 δισ. «Στόχος μας είναι», είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, «να στηρίξουμε ώστε οι αριθμοί αυτοί να τριπλασιαστούν τα επόμενα 5 χρόνια».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να γίνει ένα μεγάλο άλμα προόδου, και ότι η ανάπτυξη που θα έρθει από το 2022 πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και να είναι μια ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες
Όσον αφορά τις υποδομές σημείωσε, ότι υπάρχει δουλειά να γίνει για τα λιμάνια και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις, ώστε να ενισχυθούν οι συνδυασμένες υποδομές και να χρίσει το κράτος τις υποδομές ώστε να αξιοποιείται η στρατηγική θέση της χώρας και υποδομές που η βιομηχανία χρειάζεται. Όσον αφορά το connectivity ανέφερε ότι προχωρούν οι επενδύσεις στο 5G και τα δίκτυα, ενώ και το εργασιακό πλαίσιο αποκτά ευελιξία εξασφαλίζοντας ασφάλεια για τον εργαζόμενο.
Επενδύσαμε στην Ελλάδα για το ανθρώπινο δυναμικό και την πολιτική φιλοσοφία
Ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε την ανάγκη η χώρα να στηρίξει τους νέους επιστήμονες και τους νέους γενικά. Σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και ότι η χώρα επένδυσης επιλέγεται με κριτήρια όπως το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, τα φορολογικά κίνητρα, το εργασιακό καθεστώς και τις υποδομές. Τα σημαντικότερα όμως είπε ότι είναι το ανθρώπινο δυναμικό και το αν η επένδυση θα είναι καλοδεχούμενη από το πολιτικό σύστημα της χώρας. “Επειδή είχα σύνδεση με τη χώρα, μπόρεσα να καταλάβω ότι υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή εξειδικευμένων ανθρώπων που έχουν πάθος να δώσουν τον εαυτό τους για έναν ανώτερο στόχο όπως είναι οι επενδύσεις στην υγεία και ότι υπάρχει μια εντελώς διαφορετική πολιτική φιλοσοφία και προσέγγιση ώστε να φύγουν τα εμπόδια.
Αυτό που διαπιστώσαμε για το ανθρώπινο δυναμικό, ήταν καλύτερο από αυτό που πιστεύαμε και σήμερα η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα αναπτύξουμε σημαντικότατα high tech προγράμματα που έχουν να κάνουν με τεχνητή νοημοσύνη.
Σχετικά με τα cluster, ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά σημείωσε ότι είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα cluster φαρμακοβιομηχανίας, ή βιοτεχνολογίας, και να προσελκύσει η Ελλάδα έρευνα. “Η Ελλάδα δαπανά 50 εκ. για έρευνα από τα 40 δισ. που δαπανώνται στην Ευρώπη, ενώ θα έπρεπε αναλογικά το ποσό αυτό να είναι στο 1 δισ. και αν αυτό γινόταν θα έφερνε επιστημονικές ανακαλύψεις που θα συνέβαλαν σημαντικά στην χώρα”..
Επίσης σημείωσε ότι πλέον ελέγχεται από τους επενδυτές όχι μόνο η αποδοτικότητα μιας εταιρείας που επενδύουν αλλά και η συνεισφορά της στην κοινωνία, και σημείωσε ότι εταιρείες που δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην επόμενη δεκαετία θα βρεθούν μπροστά σε σημαντικές δυσκολίες.
“Είναι ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι οι προοπτικές της ελληνικές οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές. Το επενδυτικό κενό τόνισε θα καλυφθεί όχι μόνο από δημόσιες επενδύσεις αλλά πρωτίστως από ιδιωτικές. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε να κάνει η χώρα το άλμα προόδου ώστε να αλλάξει τελείως τον τρόπο που τοποθετείται στον οικονομικό χάρτη.
Μια νέα νοοτροπία έχει δημιουργήσει η δυσκολία της δεκαετίας αυτής συμπέρανε ο κ. Μπουρλάς, ενώ απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, τόνισε ότι πρέπει να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες οι ίδιοι και όχι να δίνουν περισσότερη σημασία στο τί κάνουν οι ίδιοι παρά στο τί κάνει η κυβέρνηση. Και κατέληξε όχι έχουμε μια χρυσή ευκαιρία μπροστά μας σαν χώρα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος, κατέληξε ότι τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δούμε πραγματική οικονομική και κοινωνική πρόοδο, πιστεύουμε σε αυτήν θα επενδύσουμε σε αυτήν και θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο επιχειρηματικό κόσμο που θα ωθήσει τη χώρα να πάει μπροστά”.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί