Άλμπερτ Μπουρλά, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βασίλης Κοντοζαμάνης
Περιεχόμενα
Νέες επενδύσεις δρομολογεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους CEOs των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο. Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε μιάμιση ώρα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Είχε προηγηθεί επίσημο δείπνο στον εμβληματικό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης στις 9 το βράδυ της Τρίτης, με οικοδεσπότες τους επικεφαλής των φαρμακευτικών, οι οποίοι δήλωσαν καταφανώς ενθουσιασμένοι από τα εκθέματα και από την μαγευτική θέα του Ιερού Βράχου.
Το μενού, αμιγώς ελληνικό, περιελάμβανε ντάκο, φιλέτο και για επιδόρπιο lemon pie. Οι 20 διευθύνοντες σύμβουλοι και τα μέλη των διεθνών Οργανισμών ήταν οι οικοδεσπότες της κυβέρνησης για τη βραδιά.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια πρώτη, σύντομη τοποθέτηση, τονίζοντας πόσο καλά τα πάει η χώρα σε επίπεδο επενδύσεων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιστραφούν, καθώς η θέση τους είναι στην Ελλάδα.
Ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος της IFPMA, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε μια σύντομη συναισθηματική ομιλία ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των προγόνων του και ότι έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα σε επίπεδο οικονομίας και επενδύσεων.
Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας
Το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε κλειστεί εδώ και αρκετές ημέρες. Στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τους CEOs των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών (ενδεικτικά αναφέρουμε Sanofi, Boehringer Ingelheim, Takeda, Johnson & Johnson, Bayer, TEVA, Menarini κ. ά.) και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για μείζονα ζητήματα φαρμακευτικής πολιτικής, για τις αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, που αφορά στο φάρμακο, καθώς και για το πρόσφορο για επενδύσεις έδαφος…
Η high profile συνάντηση ξεκίνησε με εισήγηση του κ. Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή στρατηγική για το φάρμακο, τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αλλά και για το clawback. Ο πρωθυπουργός έκανε μια πρώτη αναφορά σε αυτά τα θέματα και έδωσε τον λόγο στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες για τη μείωση του clawback. Επιπλέον, λένε οι πληροφορίες, ο κ. Γεωργιάδης πρότεινε στους CEOs να φέρουν μέρος της παραγωγής τους στην χώρα μας.
Ακολούθησαν πέντε σύντομες παρουσιάσεις. Από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας και την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας στον τομέα των βιοεπιστημών. Από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα, από τον πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ καθηγητή Σπύρο Αρταβάνη – Τσάκωνα και από τον αντιπρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ Αριστείδη – Θωμά Δοξιάδη για την έρευνα και από τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, για τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση και στη θεραπεία ασθενειών.
Αμέσως μετά οι CEOs απηύθυναν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό και ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος.
Η ανάρτηση του Β. Κοντοζαμάνη
Ενδιαφέρον έχει η ανάρτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, στα social media, η οποία αναφέρει σχετικά με τη συνάντηση:
«Βήματα για την #Ελλάδα που θέλουμε!
Βήματα για την #Ελλάδα που θέλουμε!
Σήμερα, είχα την τιμή να συμμετάσχω στη συνάντηση με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων-μελών της @IFPMA, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
⬇️⬇️⬇️https://t.co/D0YDyz70i9 pic.twitter.com/i1CXj7VOhv— Βασίλης Κοντοζαμάνης (@vkontozamanis) April 3, 2024
Σήμερα είχα την τιμή να συμμετάσχω στη συνάντηση με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση, όπου παρουσιάσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Συζητήσαμε, δε, για τις δυνατότητες συνεργασίας και για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας στον τομέα των βιοεπιστημών.
Στην εισήγησή μου τόνισα, μεταξύ άλλων, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργούν ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, με σημαντικό αριθμό διεθνών επενδυτών να έχουν, ήδη, ένα ισχυρό αποτύπωμα στη χώρα.
Η Βιοτεχνολογία, η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, η ψηφιακή υγεία, οι κλινικές δοκιμές και οι βιοφαρμακευτικές υπηρεσίες είναι οι 5 τομείς, που παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε αυτούς τους τομείς.
Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα στηρίζει την καινοτομία. Η αναγνώριση της προσπάθειας αυτής, δια στόματος του Έλληνα CEO της Pfizer και προέδρου της IFPMA, Αλβέρτου Μπουρλά, εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό προορισμό.
Ευχαριστούμε την IFPMA για την επίσκεψή τους και τη δέσμευσή τους για μία εποικοδομητική συνεργασία!».
Οι ομιλίες Μητσοτάκη – Μπουρλά
Ακολουθούν οι εισαγωγικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της IFPMA και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer κ. κ. Μητσοτάκη και Μπουρλά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα σας. Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και προσβλέπω σε μία εποικοδομητική συνάντηση εργασίας. Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα. Πιστεύω, αγαπητέ Άλμπερτ Μπουρλά, ότι έχετε αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία και είναι πραγματική τιμή για εμάς να σας φιλοξενούμε εδώ σήμερα. Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε περισσότερες πιθανές συνέργειες μεταξύ των εταιρειών σας και της κυβέρνησής μας, τόσο στο επίπεδο των εθνικών μας πολιτικών, όσο και στο επίπεδο ενδεχόμενων παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ.
Βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο περιβάλλον, όπου αισθανόμαστε ότι μερικές φορές πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, παρέχοντας στους πολίτες μας πρόσβαση τόσο σε καινοτόμα αλλά και σε γενόσημα φάρμακα στην καλύτερη δυνατή τιμή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούμε από διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία και να προσφέρουμε στις εταιρείες που επενδύουν στη δημιουργία νέων φαρμάκων την απαραίτητη προβλεψιμότητα για να διαθέσουν σημαντικούς πόρους προς την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Βρίσκεται εδώ μαζί μας το μισό Υπουργικό Συμβούλιο για να σας παρουσιάσουμε, καταρχάς, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω λίγο γι’ αυτό χθες, αλλά έχουμε ορισμένες παρουσιάσεις και στη συνέχεια κάποιες πιο συγκεκριμένες σκέψεις σχετικά με το πώς μπορούμε πιθανώς να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την καινοτομία των βιοεπιστημών στην Ελλάδα, που είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση.
Δεν θέλω να σας απασχολήσω άλλο με εισαγωγικές παρατηρήσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα έχετε πολλά σχόλια τα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο πιο περιεκτικά μπορούμε. Επιτρέψτε μου να δώσω το λόγο στον Άλμπερτ. Σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα και σας ευχαριστώ που φέρατε στη χώρα μας μια τόσο διακεκριμένη ομάδα ηγετών παγκοσμίου επιπέδου στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης.
Άλμπερτ Μπουρλά: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό να βρίσκομαι εδώ σε αυτό το ιστορικό κτίριο και να συναντώ όχι μόνο εσάς, αλλά και μέλη του Υπουργικού σας Συμβουλίου. Έχουμε εδώ τους Διευθύνοντες Συμβούλους των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο, που είναι μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων. Πραγματοποιούμε την ετήσια συνάντησή μας και επιλέξαμε να έρθουμε στην Ελλάδα.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ερχόμαστε στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία από τις χώρες που θεωρούμε ότι παίρνει πολύ σαφείς θέσεις όσον αφορά σημαντικές πτυχές της προώθησης της καινοτομίας, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η πρόσβαση στα φάρμακα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την επίσκεψή μας εδώ, σε αυτή τη χώρα, πόσο ευχαριστημένοι είμαστε και πόσο θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας.
Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια περίοδο «επιστημονικής αναγέννησης», όπου λόγω των εξελίξεων στη βιολογία και ταυτόχρονα των εξελίξεων στην τεχνολογία, θα δούμε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες τα επόμενα δέκα χρόνια. Βέβαια, αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό αριθμό επενδύσεων.
Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε Έρευνα και Ανάπτυξη από τη φαρμακοβιομηχανία, κυρίως από τις εταιρείες που εκπροσωπούνται εδώ. Σε αυτό το στάδιο, η μερίδα του λέοντος αυτών των επενδύσεων παραμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από 20 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε γενικές γραμμές ήταν στο ίδιο επίπεδο. Το 2023 πιθανότατα θα υπερβεί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ των ΗΠΑ. Αυτό είναι, πιστεύω, μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη.
Βέβαια, εντός της Ευρώπης, η Ελλάδα πιστεύω ότι έχει μικρό μερίδιο στις επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στον τομέα της έρευνας. Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να συζητήσουμε. Είμαι βέβαιος ότι εσείς και το Υπουργικό σας Συμβούλιο θα παρουσιάσετε όλες τις ευκαιρίες εξηγώντας γιατί το περιβάλλον στην Ελλάδα για την έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής έρευνας, είναι πολύ ευνοϊκό.
Στις αποφάσεις για τις επενδύσεις μας παίζουν σημαντικό ρόλο διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αποκρυσταλλωθούν σε τρεις μεγάλους τομείς. Πρώτον, είναι οι πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Στους άλλους τομείς της βιομηχανίας, οι επενδύσεις έχουν φυσική διάσταση, όταν μιλάμε για την ενέργεια οι επενδύσεις τους αφορούν στη διύλιση του πετρελαίου ή την εξόρυξη φυσικού αερίου ή την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Όταν γίνεται λόγος για την αυτοκινητοβιομηχανία, πρόκειται για εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων. Στη δική μας περίπτωση, οι περισσότερες επενδύσεις μας μεταφράζονται σε μία φόρμουλα σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό, εάν είναι να πραγματοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις, κάθε επενδυτής να νιώθει ότι αυτή η επένδυση σε άυλα περιουσιακά στοιχεία προστατεύεται.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει σημαντικά πισωγυρίσματα όσον αφορά τις φωνές που επιτίθενται στην έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας. Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι δεν πέρασε η πρόταση για άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αλλά καθώς το γιορτάζαμε αυτό, βλέπουμε τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται με σειρά προτάσεων στις οποίες είμαστε σαφώς αντίθετοι. Δεν είμαστε οι μόνοι. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με αρχηγούς κρατών. Συναντήθηκα μόλις πριν από δύο μήνες με τον Καγκελάριο Scholz, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτές τις πολιτικές. Συναντηθήκαμε αρκετοί από εμάς με τον Πρόεδρο Macron, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία αντιτίθεται σε αυτές τις προτάσεις. Γνωρίζουμε ότι και η Ελλάδα ασχολείται πάρα πολύ με τον τομέα της καινοτομίας. Αυτός είναι ένας τομέας που είναι εξαιρετικά σημαντικός για εμάς.
Βεβαίως, παράγοντες όπως η πρόσβαση σε φάρμακα σε τιμές που ανταμείβουν την καινοτομία είναι επίσης κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν όταν αποφασίζουμε για τις επενδύσεις μας. Και οι κανονισμοί που μπορούν να διευκολύνουν την κλινική έρευνα και να απομακρύνουν γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν, είναι επίσης κάτι εξαιρετικά σημαντικό.
Αυτά είναι τα θέματα τα οποία θα θέλαμε να θίξουμε. Και, φυσικά, να ζητήσουμε την υποστήριξή σας, όπως είπατε, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η φωνή της Ελλάδας, από εκεί που δεν ήταν ιδιαίτερα σεβαστή έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες και σεβαστές φωνές, με μεγάλη επιρροή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όλων όσα κατάφερε να επιτύχει η χώρα, βγαίνοντας από αυτή τη σκοτεινή περίοδο της οικονομικής ύφεσης.
Το γνωρίζουμε αυτό και πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για εσάς και το Υπουργικό σας Συμβούλιο να κατανοήσετε τι μπορεί πραγματικά να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και, βέβαια, της Ελλάδας. Καταλαβαίνω ότι και από την πλευρά σας θα θέλατε να παρουσιάσετε -και είμαστε όλοι πρόθυμοι να ακούσουμε- τις ευκαιρίες και συγκεκριμένες ιδέες για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια πολύ γρήγορη απάντηση σε αυτό που είπατε, η οποία σχετίζεται με την ευρωπαϊκή ατζέντα που θέσατε στο τραπέζι. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο των προεκλογικών μας τοποθετήσεων ενόψει των ευρωεκλογών. Το λέω αυτό γιατί για εμάς, για την κυβέρνησή μου, αλλά και για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυτό πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο. Χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην Ευρώπη, αποτυγχάνουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις αιχμής, υστερούμε σε κορυφαίους δείκτες καινοτομίας, σίγουρα σε σχέση με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί.
Είναι βέβαιο ότι θα ασκήσουμε μεγάλη πίεση στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επικεντρωθούν σε αυτά τα ζητήματα. Έρχονται δύο εκθέσεις οι οποίες θα συζητηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, που κατά τη γνώμη μας έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο πιστεύουμε μερικές φορές.
Από την πλευρά μας, από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, και όσον αφορά εμένα προσωπικά, στο βαθμό που εκπροσωπώ τη χώρα μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα θέματα αυτά θα είναι στην κορυφή της ατζέντας μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο.
Διαβάστε επίσης