Η μεγαλύτερη μονάδα συνδυασμένου κύκλου, παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στην Ελλάδα, ισχύος 826 MW και υψηλής απόδοσης 63% μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ξεκινάει να κατασκευάζεται άμεσα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας από τον όμιλο Μυτιληναίος.

Με τη συμφωνία με την General Electric που αναλαμβάνει να εξοπλίσει τη μονάδα,  ξεκινά και η υλοποίηση της επενδυτικής απόφασης που είχε ληφθεί από τις αρχές του έτους, στο πλαίσιο μιας  συνολικής στρατηγικής της εταιρείας που θα αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιώτη  παραγωγό,  το μεγαλύτερο καταναλωτή υψηλής τάσης και έναν  εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση που ξεκινάει μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και εγκαινιάζει μια νέα εποχή επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 ,  συμπεριλαμβανομένων των 3 σταθμών ενέργειας σε λειτουργία ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών,  έχει ήδη επενδύσει 1 δις ευρώ στην ενέργεια ενώ με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων θα διπλασιαστεί.

Η προμήθεια του εξοπλισμού αναλαμβάνει η General Electric, ενώ ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου  στην Ευρώπη.

Ο σταθμός αυτός λόγω της εξαιρετικά υψηλής απόδοσής του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου λόγω υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, αφού με δεδομένη την άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στην σειρά ένταξης.

Την κατασκευή θα αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC – METKA, που έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για το χαμηλό κόστος και την ταχύτητα κατασκευής

Γιατί μονάδα συνδυασμένου κύκλου

Η ασφάλεια εφοδιασμού για τα επόμενα 15-20 χρόνια θα στηριχθεί σε σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο καθώς λόγω της αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων  ρύπων είναι πιο ανταγωνιστικοί από τις λιγνιτικές μονάδες, χωρίς να επιβαρύνουν και το περιβάλλον και έτσι συνδέονται με την ασφάλεια εφοδιασμού της χωράς σε ηλεκτρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Ευρώπη σχεδιάζονται 50GW νέων σταθμών συνδυασμένου κύκλου. Κι αυτό γιατί μέχρι τη δεκαετία του 2040 το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη γέφυρα προς τη νέα εποχή που θα φέρει  ο συνδυασμός ΑΠΕ και αποθήκευσης σε μπαταρίες υψηλού capacity.

Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της και αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η Μυτιληναίος.θα ξεπερνά τα 2000MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και με προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model).

Ταυτόχρονα, η Μυτιληναίος. συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Πώς σχολιάζει την επένδυση το υπουργείο Ανάπτυξης

«Η κυβέρνηση είναι παρούσα για να βοηθήσει κάθε επενδυτή ώστε να λυθεί το οποιοδήποτε τυχόν εμπόδιο υπάρχει μπροστά του. Κοινό συμφέρον όλων μας τέτοιου είδους επενδύσεις να ευδοκιμούν στην Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.