ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρεις μήνες μόνο… Aυτό είναι το αυστηρά περιχαρακωμένο χρονικό πλαίσιο προκειμένου να λυθεί ή να κοπεί ο «Γόρδιος Δεσμός» ανάμεσα στους αλληλοσπαρασσόμενους, βασικούς μετόχους του «Ελλάκτωρα». Όπως όλα δείχνουν, το date line που έχει τεθεί είναι για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι την ετήσια Γενική Συνέλευση του επιχειρηματικού ομίλου, στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου. «Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε βρεί λύση, είτε με το καλό είτε με το άγριο» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την πλευρά Καλλιτσάντση. Μήνυμα που σαφώς έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη δήλωση Μπόμπολα, ο οποίος και υποστήριξε πως «ό,τι δεν λύνεται κόβεται».
Δε χωρά αμφιβολία ότι με αυτά τα δεδομένα και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, το ψυχροπολεμικό κλίμα στο εσωτερικό του ελληνικού ομίλου με τα 3,7 δισ. ευρώ ενεργητικό, διαμορφώνει εντελώς οριακές καταστάσεις. Με αχαρτογράφητες ακόμη τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει το επιχειρηματικό διαζύγιο, που θεωρείται πλέον ως μη αναστρέψιμο.
Όχι στην πώληση της Άνεμος
Σε αντίθεση με την αίσθηση που έχει δημιουργηθεί και έχει βγεί προς τα έξω, οι αδελφοί Σάκης και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, στο χαρτοφυλάκιο των οποίων είναι το 11,84% της «Ελλάκτωρ», δεν επιθυμούν την πώληση της θυγατρικής εταιρίας «Άνεμος». Θεωρούν ότι είναι πολύ χαμηλό το τίμημα των 2 ευρώ ανά μετοχή, που έχει «βάλει στο τραπέζι» το Fund Icon. Διότι όπως πιστεύουν, η εταιρία που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φτάσει να έχει εγκατεστημένη ενεργειακή ισχύ 120 MW, διαθέτει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αδρές γραμμές η θέση τους είναι ότι «δεν πουλάς μισοτιμής τώρα, κάτι που θα προσφέρει μελλοντικά σημαντικές υπεραξίες». Με την πρόταση του Icon Fund η συνολική αποτίμηση της «Άνεμος» διαμορφώνεται στα 165,3 εκατ. ευρώ, ενώ το 64,5% που κατέχει η «Ελλακτωρ» τιμολογείται στα 106,6 εκατ. ευρώ. Ποσοστό 7% στην «Ανεμος» είναι η προσωπική συμμετοχή των αδελφών Καλλιτσάντση, με τον Σάκη να κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Από πηγές πληροφοριών που έχουν καλή ενημέρωση για τις εξελίξεις, λέγεται ότι υπέρ της πώλησης της «Άνεμος» έχει ταχθεί ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Ο CEO του επιχειρηματικού ομίλου και κάτοχος του 15,07% των μετοχών, έχει διαχρονικά στο πλευρό του το Δημήτρη Κούτρα, που με τη σειρά του κατέχει το 5,84% της «Ελλάκτωρ». Oι ίδιες πηγές πληροφοριών αναφέρουν ότι η πλευρά των Μπόμπολα- Κούτρα επιζητεί την πώληση της θυγατρικής εταιρίας (που βαρύνεται με τραπεζικά δάνεια 187 εκατ. ευρώ) προκειμένου να καλυφθούν ταμειακά κενά στον κατασκευαστικό τομέα. Ιδίως για το έργο του μετρό στη Ντόχα του Κατάρ.
Με το σκεπτικό αυτό διαφωνεί η πλευρά Καλλιτσάντση, προτείνοντας να γίνει ορθολογική διαχείριση της κατάστασης, με τη χρήση και των ταμειακών διαθεσίμων που υπάρχουν και όχι με την εκποίηση ενός βαρύτιμου «ασημικού» του ομίλου.
Το βέτο
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι τον Οκτώβριο του 2016 ο όμιλος Libra του Γιώργου Λογοθέτη είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της «Άνεμος» με τίμημα στα 95 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κάπου 42% χαμηλότερα από την τρέχουσα προσφορά… Η τότε πρόταση προσέκρουσε στην αρνητική στάση της πλευράς Καλλιτσάντση.
Πώς έχει τώρα η κατάσταση με την «Άνεμος»; Υπάρχει η πρόθεση πώλησης από την πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα, αλλά υπάρχει και το «βέτο» από τους αδελφούς Καλλιτσάντση.
Το αδιέξοδο επιτείνεται καθώς σύμφωνα μα πληροφορίες, οι αδελφοί Καλλιτσάντση δεν πρόκειται να συνηγορήσουν σε καμία… .μονομερή ενέργεια εκχώρησης της εταιρίας, με τίμημα στα 2 ευρώ. Αφήνοντας να εννοηθεί, ότι «οι γραμμές άμυνας» μπορεί να είναι η δικαστική προσφυγή και η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης για… πρόταση μομφής κατά των υπευθύνων.
Όλα αυτά βεβαίως κάτω από το πρίσμα της πλήρους διαφωνίας και της οριστικής ρήξης, ως προς το ακολουθούμενο «μοντέλο» του μάνατζμεντ του επιχειρηματικού ομίλου, με τις 123 θυγατρικές και τους περίπου 6.000 εργαζομένους.
Οι Μπόμπολας-Κούτρας, υπεραμύνονται των ενεργειών τους, ενώ η πλευρά Καλλιτσάντση κάνει λόγο για «ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα» που διακυβεύουν το μέλλον του ομίλου.
Οι αδελφοί Καλλιτσάντση θέλουν είτε να δώσουν τις μετοχές που κατέχουν στους Μπόμπολα-Κούτρα, με τίμημα στα δύο ευρώ τη μία, είτε με το ίδιο τίμημα να εξαγοράσουν τα ποσοστά των «απέναντι».
Στις αξίες αυτές, το μετοχικό «πακέτο» της πλευράς Καλλιτσάντση αποτιμάται στα 42 εκατ. ευρώ, ενώ το «πακέτο» Μπόμπολα-Κούτρα στα 74 εκατ. ευρώ. Οι γνωρίζοντες περισσότερα λένε ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν διαμηνύσει ότι «εμείς έχουμε τα λεφτά και περιμένουμε».
Όχι όμως επ’ αόριστον, καθώς θεωρούν ότι ο όμιλος αποκλείεται να πάει στην επικείμενη γενική συνέλευση, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση στο εσωτερικό του.
Στην αντίπερα όχθη τόσο ο Λεωνίδας Μπόμπολας όσο και ο Δημήτρης Κούτρας δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Σε προγενέστερο διάστημα ο πρώτος είχε δεχτεί κρούση από ξένο «παίκτη» για να πουλήσει τη συμμετοχή του στα 2 ευρώ ανά μετοχή, αλλά απάντησε αρνητικά.
Η πλευρά Καλλιτσάντση θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η διοικητική αλλαγή στον όμιλο, με την αποχώρηση Μπόμπολα και την ανάληψη του μάνατζμεντ από άνθρωπο της αγοράς που θα είναι σε θέση να οδηγήσει την «Ελλάκτωρ» στη νέα εποχή.
Επ’ αυτού βεβαίως, οι… εχθροπραξίες ανάμεσα στους δύο αντιμαχόμενους πόλους είναι συνεχείς. Στο όλο πολεμικό κλίμα, εντάσσονται και οι «μάχες» σε επικοινωνιακό επίπεδο, όπου η κάθε πλευρά χρησιμοποιεί τα δικά της «όπλα».
Κατά τα φαινόμενα η μεγάλη σύγκρουση, δείχνει να μπαίνει στο τελικό της στάδιο. Το τι μπορεί να συμβεί στο άμεσο διάστημα, θα κριθεί από το πόσο θα τραβήξει η κάθε πλευρά, το ήδη παραφθαρμένο σκοινί των σχέσεων τους…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή