Οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας θέλουν να ανοίξουν τις μονάδες τους. Ήδη ξεκίνησαν να μπαίνουν κάποιες λίγες κρατήσεις για την περίοδο Ιουλίου- Οκτωβρίου. Και το θετικό είναι ότι δεν ακυρώνουν τις κρατήσεις του Αυγούστου.

Μιλάει στο mononews.gr ο κ. Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος των ξενοδόχων Κέρκυρας, τονίζοντας πως οι ξενοδόχοι του νησιού βρίσκονται σε αναμονή, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν, για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως για τη ζήτηση που θα υπάρχει.

Όπως λέει, τον Φεβρουάριο οι πληρότητες για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ήταν στο 50% με 60%, φυσικά όλες αυτές οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί. Όμως δεν έχουν ακυρωθεί οι κρατήσεις του Αυγούστου και περιμένουμε να δούμε που θα διαμορφωθεί η ζήτηση.

Τους περισσότερους τουρίστες η Κέρκυρα τους δέχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανική αγορά αγορά κυριαρχεί στο νησί, με ποσοστό που φτάνει σχεδόν το 50%, ακολουθούν οι Γερμανοί και μετά οι Πολωνοί, Γάλλοι, Ιταλοί κλπ.

Οι επιχειρηματίες ανησυχούν καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από την πανδημία και είναι άγνωστο πόσοι Αγγλοι τουρίστες και πότε θα ταξιδέψουν …

Η Κέρκυρα έχει 100.000 κλίνες, με το 60% αυτών να αφορά μικρά ξενοδοχεία (κάτω από 30 δωμάτια) και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πέρυσι το νησί υποδέχθηκε 2 εκατομμύρια τουρίστες. Το 1,3 εκατομμύρια ήταν αεροπορικές αφίξεις και οι υπόλοιπες με κρουαζιερόπλοια και ακτοπλοϊκές.

Το  90% του τζίρου της Κέρκυρας είναι από τον τουρισμό, ο οποίος τροφοδοτεί όλη την οικονομική αλυσίδα του νησιού. Αν δεν ανοίξουμε λοιπόν το καλοκαίρι, θα είναι σα να μπαίνουμε «οικειοθελώς» σε καραντίνα το χειμώνα….

Μάλιστα ο κ. Βούλγαρης σημειώνει πως ο κόσμος μπορεί να προτιμήσει για τις διακοπές τοπυς φέτος μικρές μονάδες για λόγους ασφαλείας και αποφυγής συγχρωτισμού με πολλούς.

Χριστίνα Τετράδη

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η κα Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου η οποία όπως λέει στο mononews.gr «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη τουριστική σεζόν. Δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει το ρεαλιστικό χρονικό σημείο της επανεκκίνησης, αφού οι κύριες χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας είναι αρκετά πίσω στη διαχείριση της κρίσης (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, ίσως σε καλύτερο επίπεδο η Γερμάνια).

Οι αποφάσεις για τα πρωτόκολλα που θα ακολουθήσουμε θα παρθούν από την Κυβέρνηση, όμως είναι σημαντικό όταν ο τουρισμός  επαναλειτουργήσει τα «ξενοδοχεία δεν πρέπει να θυμίζουν νοσοκομεία».

Η κα Τετράδη, παραδέχεται πως φέτος  πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν. «Η  όποια τουριστική σεζόν δεν θα φέρει κανένα οικονομικό αποτέλεσμα», λέει  και συμπληρώνει: Το σενάριο για τη μεγάλη πλειονότητα των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας προβλέπει σχεδόν πολύ μεγάλη έως και ολική απώλεια του τζίρου, που ίσως απλά επιτρέψει στους ξενοδόχους, να στηρίξουν τους εργαζομένους και να στηρίξουν την μόχλευση της οικονομίας.

Παράλληλα, είναι σίγουρο ότι και το 2021 θα επηρεασθεί αναμφίβολα σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα με αρκετές απώλειες σε σχέση με το 2019.

Αναφορά κάνει και στα μέτρα στήριξης, σημειώνοντας πως: Είναι σημαντικό τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που διαμορφώνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού με τη στήριξη κράτους και των τραπεζών, να εξασφαλίζουν και να δίνουν την αναγκαία ρευστότητα στις επιχειρήσεις, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να εξασφαλίζουν και να διατηρούν τις θέσεις εργασίας, να στηρίζουν τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Παράλληλα, συνεχίζει, σε αυτές τις πρωτοφανείς και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που βιώνει ο ελληνικός τουρισμός , τώρα είναι η ώρα και η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα «νέο σύγχρονο τουριστικό μοντέλο»  ακόμα πιο στέρεες βάσεις.