• Business

    Μύκονος: Το εστιατόριο ΣΠΗΛΙΑ, η διαμάχη των μετόχων και η αλήθεια


    Τον τελευταίο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετά αρνητικά δημοσιεύματα για το ιδιαίτερα φημισμένο εστιατόριο Σπηλιά στην Αγία Άννα Μυκόνου, το οποίο αποτελεί τμήμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ VILLAGE».

    Η αλήθεια ότι κάθε είδους ειδήσεις που αφορούν την «αμαρτωλή» Μύκονο, όπως ιστορίες φοροδιαφυγής ή υπερβολικών χρεώσεων σε καταστήματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και προκαλούν κάθε είδους σκωπτικά σχόλια ειδημόνων και μη.

    Ωστόσο τι πραγματικά συμβαίνει ειδικά φέτος στη συγκεκριμένη επιχείρηση: Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην εν λόγω εταιρία αναφέρουν ότι η ανώνυμη εταιρία στην οποία ανήκει το εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα ανήκε μέχρι πριν μερικούς μήνες σε δύο αδέλφια και ήταν μία από τις τελευταίες οικογενειακές επιχειρήσεις στη Μύκονο, της οποίας τα εστιατόρια απέκτησαν ιδιαίτερη φήμη και έχουν βραβευτεί και σε διεθνές επίπεδο, κινούμενα όμως σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από άλλα «φημισμένα» καταστήματα της Μυκόνου.

    Όσοι έχουν επισκεφτεί την επιχείρηση και τα τμήματα αυτής εξαίρουν την παραδοσιακή, μυκονιάτικη φιλοξενία, χωρίς τις ακρότητες και υπερβολές άλλων αντίστοιχων καταστημάτων της Μυκόνου.

    Επίσης ήταν γνωστό σε όλο το νησί ότι μία θέση εργασίας στο εστιατόριο Σπηλιά ήταν περιζήτητη, καθώς οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κατάστημα ήταν από τους πλέον καλοπληρωμένους στο νησί της Μυκόνου.

    Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2023 έλαβε χώρα μεταβολή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και εισήλθαν νέοι μέτοχοι στη θέση του ενός αδελφού.

    Τελικά δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μετόχων για τον τρόπο λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και τότε είναι που ξεκίνησαν τα προβλήματα.

    Την 01-06-2024 έλαβε χώρα επίθεση σε βάρος του υπεύθυνου του εστιατορίου Σπηλιά, υιού του παλαιού μετόχου στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 10 άτομα που σχετίζονται με τους νέους μετόχους.

    Το θύμα της επίθεσης τραυματίστηκε σοβαρά, νοσηλεύτηκε στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου και έχει ήδη εξεταστεί από ιατροδικαστή, ενώ από τις αρχές έχει ξεκινήσει έρευνα.

    Πρόσωπα που πρόσκεινται στον παλιό μέτοχο αναφέρουν ότι “μετά την επίθεση στον υιό του ξεκίνησε ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος από τους νέους μετόχους με την υποβολή κάθε είδους καταγγελιών.”

    Επιπλέον ξεκίνησε όλως τυχαίως η υποβολή από μικρή μερίδα εργαζομένων καταγγελιών, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί για περισσότερο από 40 έτη, απασχολώντας ειδικά τα τελευταία έτη προσωπικό άνω των 150 ατόμων, χωρίς να έχει καταγραφεί οποιοδήποτε παράπονο ή καταγγελία εργαζομένου.

    Εκτός των ανωτέρω αναφέρεται ότι διενεργήθηκαν φορολογικοί έλεγχοι στοχευμένα και όλως τυχαίως λίγες ημέρες πριν από τη συζήτηση την 31-07-2024 και την 19-08-2024 αιτημάτων για το διορισμό προσωρινής διοίκησης στην εταιρία με την έκδοση προσωρινής διαταγής.

    Παράλληλα μεθοδεύτηκε η αναστολή της λειτουργίας του εστιατορίου Σπηλιά για φορολογικές παραβάσεις, οι οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι και σήμερα, ενώ σύμφωνα με το οικείο νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται η αναστολή λειτουργίας ξενοδοχειακού καταλύματος ή τμήματος ξενοδοχειακού καταλύματος, όπως το εστιατόριο Σπηλιά, και ήδη η εταιρία έχει προσφύγει δικαστικά για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων της.

    Την 02-08-2024 εκδόθηκε προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Σύρου, με την οποία ορίστηκε νέα προσωρινή διοίκηση κατά πλειοψηφία αποτελούμενη από πρόσωπα που πρότεινε ο παλαιός μέτοχος, παρά το πλήθος δημοσιευμάτων που είχαν κυκλοφορήσει με την αρωγή των νέων μετόχων.

    Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι υποβλήθηκε και αναφορά σε βάρος της δικαστή που εξέδωσε την από 02-08-2024 προσωρινή διαταγή, αν και με αυτή κατά βάση διορίστηκαν πρόσωπα που είχαν διορισθεί με σειρά άλλων δικαστικών αποφάσεων στο παρελθόν, οι οποίες είχαν επιβεβαιώσει την καταλληλότητά τους.

    Φαίνεται ότι οι νέοι μέτοχοι προσπαθούν με κάθε μέσο να αποκτήσουν τη διοίκηση της εταιρίας και στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύτηκαν και δηλώσεις δικηγορικού γραφείου για δήθεν «όργιο παρανομιών» στο συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο όμως τυχαίνει να λειτουργεί για σχεδόν 40 έτη με ιδιαίτερη επιτυχία.

    Μόλις το απόγευμα της 26 Αυγούστου 2028 και ενώ λίγο νωρίτερα συζητήθηκε εκ νέου αίτημα των νέων μετόχων για την μεταρρύθμιση της από 02-08-2024 προσωρινής διαταγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου και πάλι όλως τυχαίως διενεργήθηκε επιτόπιος απροειδοποίητος έλεγχος από όργανα της φορολογικής διοίκησης.

    Μάλιστα πρόσωπο που πρόσκειται στους νέους μετόχους εμφανίστηκε να γνωρίζει για τη διενέργεια του ελέγχου, αλλά και για τα αποτελέσματά του, πριν καν αυτός ολοκληρωθεί.

    Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε χωρίς ευρήματα, αφού είχαν εκδοθεί όλα τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά, όπως διαβεβαίωσαν και οι εφοριακοί υπάλληλοι που διενέργησαν τον έλεγχο, και ξεκίνησε η σύνταξη των σχετικών εγγράφων.

    Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες-υπάλληλοι της εταιρίας αναφέρουν ότι στη συνέχεια και κατόπιν τηλεφωνήματος που δέχθηκαν οι εφοριακοί από άγνωστο πρόσωπο ανακοίνωσαν ότι θα κατέγραφαν (ανύπαρκτη) παράβαση μη έκδοσης 3 φορολογικών παραστατικών, χωρίς καμία αιτιολογία, με σκοπό να υπάρξει εκ νέου αναστολή της λειτουργίας τμήματος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

    Οι υπάλληλοι της εταιρίας εύλογα αντέδρασαν και μάλιστα εκλήθη και η αστυνομία, προκειμένου να υποβληθεί μήνυση για παράβαση καθήκοντος.

    Τελικά όμως και κατόπιν των σχετικών εύλογων αντιδράσεων οι εφοριακοί υπάλληλοι ανακάλεσαν τους ισχυρισμούς τους περί ύπαρξης παραβάσεων.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση απόφασης από τη δικαστή για το μέλλον της διοίκησης της συγκεκριμένης εταιρείας και δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο σε αυτή την πραγματικά περίπλοκη υπόθεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπέτσες: Τι απαντά η δήμαρχος, Ευγενία Φραγγιά, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του mononews για το λιμάνι

    Οσμή σκανδάλου στις Σπέτσες: Η δήμαρχος, ο… θείος εφοπλιστής Μπούφης, οι απειλές και μια «καρατόμηση»

    Μύκονος: Τι συμβαίνει με τo εστιατόριο Spilia, τι λένε οι μέτοχοι



    ΣΧΟΛΙΑ