ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι όπως και οι επιχειρηματίες εστίασης αντιδρούν και διαμαρτύρονται καθώς αντιμετωπίζουν κύμα εξόδου από τις μονάδες τους και τα καταστήματα χωρίς μουσική μένουν άδεια από πελάτες, με την οικονομική ζημιά να είναι ανυπολόγιστη.
Το γεγονός ότι το νησί έκλεισε τη στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία είχε το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων –στο 83%- κι είχε ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στις τουριστικές επιχιερήσεις, προκαλεί εύλογα ερωτήματα.
Την ίδια ώρα με κομμένη την ανάσα οι επιχειρηματίες τουρισμού σε Πάρο, Σαντορίνη, Ηράκλειο και Ρέθυμνο παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς βλέπουν ότι έρχεται η σειρά τους για lockdown.
Κλιμάκια ελέγχου έχουν πάρει θέσεις στο νησί και ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους σε beach bar, κλαμπ, χώρους εστίασης για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.
Ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα σταματήσουν τα πάρτι που διοργανώνονται –με εισιτήριο- νυχθημερόν στα πολυτελείς βίλες του νησιού και στα οποία διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσεως οι επισκέπτες.
«Η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κώστας Κουκάς.
Κάνει λόγο για τιμωρητική διάθεση απέναντι στη Μύκονο, για αστοχία και αδικία. Και ζητά από την πολιτεία «να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική».
Το νησί «βράζει» στην κυριολεξία και οι επιχειρηματίες με ανακοίνωση τους ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση» ότι δηλαδή η χώρα δεν θα κλείσει ξανά από τη στάση ορισμένων ανεύθυνων ανεμβολίαστων, και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, καθώς «ακόμη και 11 μέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς».
Προτείνουν δε σειρά μέτρων, όπως είναι τα ράπιντ τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, η νομική κάλυψη των επιχειρήσεων που δεν συνεργάζονται με ανεμβολίαστους υπαλλήλους, αλλά και να εφαρμοστεί ουσιαστικά και αυστηρά η ΚΥΑ για τα παράνομα πάρτι στις βίλες με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά «πάγωσε» το νησί των ανέμων, στο οποίο το κέφι και η διασκέδαση βρισκόταν στο κόκκινο.
Αναμφίβολα η Μύκονος, είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, μαζί με την Σαντορίνη και την Ελούντα της Κρήτης. Προορισμοί που έχουν δημιουργήσει από μόνοι τους το δικό τους ισχυρό brand name και το lockdown, αποτελεί μία δυσφήμιση του ελληνικού τουρισμού.
Βέβαια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι υπεράνω όλων είναι η δημόσια υγεία, συνεπώς το 10ήμερο «λουκέτο» στη Μύκονο, είναι σήμα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα γίνουν εκπτώσεις.
Από την άλλη, οι επιχειρηματίες του τουρισμού επαναλαμβάνουν πως η πορεία σε αφίξεις και τουριστικά έσοδα –που είναι και το μεγάλο ζητούμενο- είναι εξαιρετικά ρευστή και απόλυτα συνδεδεμένη με την επιδημιολογική εξέλιξη.