Μετά από περίπου τρεισήμισι χρόνια αναμονής, μπαίνει στις ράγες η mega επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, με τον τεχνολογικό κολοσσό να ανακοινώνει ότι το πρώτο σκέλος, που είναι η κατασκευή του πρώτου Data Center, θα αναλάβει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Renco.

Η κατασκευή του πρώτου Data Center, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα ανέλθει στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Ενώ παράλληλα προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών και τη θέση σε λειτουργία του πρώτου Data Center, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19,2MW στα Σπάτα.

Πρόκειται για μία εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων στο Cloud και διαρθρώνεται ως ένα κυρίως Κτίριο Εξοπλισμού (ATH04 Building) και ένα Κτίριο Διοίκησης (Admin Block) συνοδευόμενων από πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED (Gold Grade).

Υπενθυμίζεται ότι στον σχετικό διαγωνισμό της αμερικανικής πολυεθνικής συμμετείχαν όπως ανέφεραν πληροφορίες, η Ακτωρ – Intrakat και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Mytilineos.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ανεκτέλεστο 5,5 δις. ευρώ, ενώ με το έργο της Microsoft βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά για να σπάσει το «φράγμα των 6 δις. ευρώ.

Η επισημοποίηση της ανάθεσης προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα. Η εταιρεία εκτελεί αυτή την περίοδο και άλλα σημαντικά έργα στον ιδιωτικό τομέα με μία από τις τελευταίες συμβάσεις να αφορά το συγκρότημα γραφείων The Grid που αναπτύσσουν οι Noval Property και Brooklane.

Τον Απρίλιο οι μπουλντόζες

Με το πρώτο βήμα να γίνεται, καθώς ανακοινώθηκε ο ανάδοχος, η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, με την CEO της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας, Κύπρου Γιάννα Ανδρονοπούλου, να τονίζει πρόσφατα ότι «στόχος μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη και να την καταστήσουμε κόμβο στη μεταφορά δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή».

Όπως αναφέρεται, ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης αφορά την αγορά των οικοπέδων 77,400 εκατ. ευρώ, την κατασκευή των κέντρων δεδομένων, 404,956 εκατ. ευρώ, τον τεχνολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό τους, 264,192 εκατ. ευρώ, ενώ στα 229,620 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι λειτουργικές δαπάνες της 8ετίας οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.α.

Οι επενδύσεις σε Data Centers

Πρόσφατα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi, με επίκεντρο τη δημιουργία Data Centers στην χώρα μας και επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές. Μια επένδυση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι αραβικές επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, θα έρθουν για να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην Ελλάδα, καθώς σε συνδυασμό με τις επενδύσεις των κολοσσών όπως Google και Microsoft, η χώρα αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερη αξία και να έρθουν περισσότερες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Στρατηγική επιλογή της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να καταστήσει την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και ένα τεχνολογικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν ανακοινώσει τεράστιες επενδύσεις σε Data Center.

Εκτός από την επένδυση τα Microsoft η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία, η Google έχει ανακοινώσει επένδυση η οποία προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να είναι έτοιμη το 2025. Μάλιστα, όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να εισφέρει στο ελληνικό ΑΕΠ πάνω από 2 δις. ευρώ μέχρι το 2030.

Επίσης η Digital Realty διευρύνει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πλάνα στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Ήδη η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το τρίτο της Data Center στην Αθήνα, ενώ αναμένονται το Athens 4 και 5 αλλά και το Heraklion 1 στην Κρήτη το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.

Στους Έλληνες παίκτες ξεχωρίζει η Lancom του Γιώργου Νώλη η οποία αναμένεται να κάνει τζίρο 5 εκατ. ευρώ και EBITDA πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ το 2023.

Η Lancom έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών Data Center σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έχει ξεκινήσει νέο Data Center στη Κρήτη, ενώ έχει σημαντική συνεργασία με την EXA Infrastructure με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ FiberGrid: Πώς ο Γιώργος Στάσσης στριμώχνει Μπρουμίδη και Σταθόπουλο

Μείωση του όγκου της οικίας Κούστα στις Σπέτσες ζήτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δύναμη πυρός 76 εκατ. ευρώ για την εταιρεία διαχείρισης της Εγνατίας Οδού