• Business

    Microsoft-BlackRock: Δημιουργούν fund 30 δισ. δολαρίων για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης

    • NewsRoom

    O διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink (αριστερά), O Πρόεδρος της Microsoft Brad Smith


    Η BlackRock και η Microsoft ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ένα fund με κεφάλαια άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

    Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως εκείνα που χρησιμοποιούνται για «βαθιά μάθηση» (DL Model) και επεξεργασία δεδομένων μεγάλης κλίμακας, απαιτούν σημαντική υπολογιστική ισχύ, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

    Οι υπολογιστικές απαιτήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη έχουν υπαγορεύσει στις τεχνολογικές εταιρείες να συνδέουν χιλιάδες τσιπ σε συστοιχίες για να επιτύχουν την απαραίτητη ποσότητα ισχύος επεξεργασίας δεδομένων, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για αυτά τα εξειδικευμένα κέντρα δεδομένων.

    Το επενδυτικό όχημα, γνωστό ως Global AI Infrastructure Investment Partnership, έχει στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού της τεχνητής νοημοσύνης και της προμήθειας ενέργειας, δήλωσαν η BlackRock και η Microsoft.

    Η MGX, επενδυτική εταιρεία με έδρα το Άμπου Ντάμπι, θα είναι εταίρος στο fund, ενώ η κατασκευάστρια τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, Nvidia, θα παρέχει τεχνογνωσία.

    «Η ανάγκη για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτεί χρηματοδότηση πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι η Global AI Infrastructure Investment Partnership βρίσκεται εδώ και μήνες στα σκαριά.

    Οι επενδύσεις σε υποδομές -συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών έργων- θα είναι κυρίως στις ΗΠΑ, ενώ ένα μέρος των κεφαλαίων θα αναπτυχθεί σε χώρες εταίρους των ΗΠΑ, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

    «Η επενδυτική ευκαιρία είναι σημαντική και η επενδυτική ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη», δήλωσε στη συνέντευξη ο Brad Smith, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft. Η τεχνητή νοημοσύνη «είναι η επόμενη τεχνολογία γενικού σκοπού που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη σε κάθε τομέα της οικονομίας τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό».

    Διαβάστε επίσης:

    Μπιλ Γκέιτς: «Η κλιματική αλλαγή θα κλιμακώσει την κρίση στην παιδική υγεία λόγω του υποσιτισμού»

    Microsoft: Eπαναγορά μετοχών ύψους 60 δισ. δολ. και αύξηση του μερίσματος κατά 10%

    OpenAI: Στα 150 δισ. δολάρια θα εκτιναχθεί η αποτίμηση της – Στόχος η άντληση 6,5 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ