ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Και μόνο το γεγονός ότι ενώ αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ είχαν προσφερθεί 11,8 κοντά στα 12 δισ. το γεγονός ότι επίσης οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά ταμεία είναι τα μακροπρόθεσμα funds που λέμε, δεν είναι αυτά τα άκρως κερδοσκοπικά τα οποία κοιτούν να κάνουν γρήγορες κινήσεις, δείχνει μια εμπιστοσύνη και αξιοπιστία πλέον στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα μετά την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ερωτηθείς για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.
Ερωτηθείς εάν σηματοδοτεί μία τεράστια βελτίωση για τη χώρα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως. Και αυτό το είδαμε από τον οίκο Moody’s οι οποίοι αξιολογούν το παρόν της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι πολύ θετικό. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τρέξουν οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί ως χώρα απέναντι στους εταίρους και δανειστές, πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι από την αρχή του χρόνου με το πενταετές και τώρα το δεκαετές έχουμε ”σηκώσει” επτά δισ. ευρώ τις πρώτες 65 μέρες του χρόνου. Είναι θετικό με την έννοια ότι δείχνει από τους ξένους ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στην ελληνική οικονομία».
Ερωτηθείς αν αυτή η εμπιστοσύνη αποτυπώνεται στην αγορά, ο κ. Μίχαλος τόνισε «οι δείκτες συνεχίζουν να ευημερούν. Βλέπουμε ότι και η βιομηχανική παραγωγή παραμένει σταθερή, βλέπουμε μια συνεχόμενη άνοδο σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, γενικά υπάρχει μια σταθεροποίηση δεν το έχουμε δει όμως, σε μεγάλο επίπεδο, σε μικροοικονομικό επίπεδο δηλαδή στην καθημερινότητα του Έλληνα».
«Βέβαια», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος «εκκρεμούν σοβαρά θέματα όπως είναι οι 120 δόσεις που τις ακούμε και θέλω να ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα καταλήξει η κυβέρνηση σε συνεννόηση πάντοτε με τους θεσμούς σε ένα ευέλικτο σχήμα, διότι, ξέρετε διατρέχουμε και ένα κίνδυνο, όσο καθυστερούμε να υπάρξει απώλεια εσόδων διότι πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι αναμένοντας τη ρύθμιση δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους. Άρα θα πρέπει να λήξει αυτό το θέμα, (…) ».
«Αναμένουμε και τι θα γίνει για τα φορολογικά θέματα γιατί και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό όπως επίσης και την περίφημη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζικού συστήματος, υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικότερα θα έλεγα προς το τραπεζικό σύστημα, διότι εκεί υπάρχουν- θα έλεγα -σοβαρές ευθύνες τα τελευταία δύο με τρία χρόνια σε ό,τι αφορά την διευθέτηση των δανείων των λεγόμενων “στρατηγικών μπαταχτσήδων”. Έχω πει επανειλημμένως ότι εάν είχαμε ξεκινήσει εδώ και 3-4 χρόνια το τραπεζικό σύστημα από διευθέτηση αυτών των δανείων θα ήταν τελείως διαφορετική και τη άποψη που θα είχαμε ως κοινωνία διαμορφώσει για την ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δυστυχώς δεν έγινε και βλέπουμε και φαινόμενα σήμερα όπου τραπεζικά ιδρύματα συνεχίζουν με τακτικές οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν και δεν θα έπρεπε να εφαρμόζονται σήμερα», τόνισε ο κ. Μίχαλος.
Για το θέμα των εμπορικών σημάτων, έπειτα από τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι «Όσοι έχουν εδώ και αρκετά χρόνια ή στο άμεσο παρελθόν κατοχυρώσει το σήμα τους που -θα μου επιτρέψετε είναι κάτι το οποίο ασχέτως γεωγραφικού προσδιορισμού -είναι κάτι το οποίο κάθε επιχείρηση η οποία σέβεται τον εαυτό της κάνει για το σήμα το οποίο έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί. Ας αφήσουμε τον γεωγραφικό προσδιορισμό και τη διαφορά που είχε προκύψει με τη γείτονα χώρα. Οποιοσδήποτε κάνει εξαγωγή ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας και έχει ένα δικό του σήμα οφείλει να το έχει κατοχυρωμένο διότι μπορεί ο οποιοσδήποτε στη χώρα στην οποία θα δραστηριοποιείται να οικειοποιηθεί αυτό το σήμα εφόσον δεν έχει κατοχυρωθεί. Άρα αυτά τα οποία έχουν ήδη κατοχυρωθεί δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα γι’ αυτό και σπεύδουμε ως επιμελητήρια να επισημαίνουμε στις επιχειρήσεις μέλη μας αλλά γενικότερα στην επιχειρηματικότητα της Βορείου Ελλάδος ότι πρέπει να σπεύσουν να κατοχυρώσουν όσοι δεν το έχουν κάνει τα σήματά τους έτσι ώστε να μην διατρέχουν κάποιον κίνδυνο όταν θα συνεδριάσει αυτή η επιτροπή, η οποία εντός μιας τριετίας θα πρέπει να έχει καταλήξει».
Ο κ. Μίχαλος είπε, επίσης, ότι, «σε συνάντηση την οποία είχα πρόσφατα με τον υπουργό Ανάπτυξης της Βόρειας Μακεδονίας, είναι πλήρως κατανοητό από τη δική τους πλευρά ότι τα εμπορικά σήματα που φέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο και το εμπορικό σήμα που μπορούν να οικειοποιηθούν οι επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας θα είναι με το Βόρεια Μακεδονία».
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Μίχαλος τόνισε πως «είμαστε σε μια καλή πορεία (..) Είχαμε μείνει πίσω, αλλά έχουμε δει μια αρκετά μεγάλη πρόοδο το τελευταίο διάστημα και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε εντός μιας διετίας να είμαστε θετικοί πρωταθλητές πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον μετασχηματισμό αυτόν τον οποίο έχουμε ξεκινήσει. Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο οφείλω να αναφέρω την είσοδο της ψηφιακής υπογραφής, της απομακρυσμένης ψηφιακής υπογραφής θα είναι εξαιρετικά σημαντικό σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρόνου, ανθρωποώρας , κόστους και εφόσον αυτό εκτελεστεί όπως και εξελίσσεται και στο δημόσιο τομέα νομίζω ότι μόνο θ έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η χρήση υψηλής τεχνολογίας βοηθά γενικότερα και τη Δημοκρατία κλείνει τα λεγόμενα ”παραθυράκια” τα οποία υπήρχαν πάντοτε στην πολυδαίδαλη ελληνική νομοθεσία και πραγματικά κλείνει τον δρόμο προς τη διαφθορά και αυτό είναι πολύ θετικό» και πρόσθεσε πως το ψηφιακό ΓΕΜΗ «εξελίσσεται με τέτοιους ρυθμούς που θα είμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπερήφανοι για το ΓΕΜΗ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μίχαλος: Μονόδρομος για τις επιχειρήσεις η τήρηση των κανόνων ψηφιακής ασφάλειας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μίχαλος: Θετικές επιπτώσεις στην οικονομία μας από τη συμφωνία των Πρεσπών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιδιωτικοποίηση στα πρότυπα της Fraport και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια εισηγείται ο Μίχαλος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπρατάκος: Στο ΕΒΕΑ στηρίζουμε δράσεις που φέρνουν πιο κοντά τις επιχειρήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου
- Κωνσταντινούπολη: Σπουδαστές της Σχολής Ικάρων άνοιξαν ελληνική σημαία κοντά στην Αγιά Σοφιά και συνελήφθησαν
- Ο ρόλος του παιδογυναικολόγου στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
- Επίσημα στη Νότιγχαμ Φόρεστ η Λίνα Σουλούκου: «Τιμή να επιστρέφω στην οικογένεια Μαρινάκη»