ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το δέκατο σφυρί θα ηχήσει αύριο για την ακίνητη περιουσία του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, για τον οποίο το τελευταίο νέο που ακούστηκε ήταν η σύλληψή του ένα μεσημέρι του περσινού Φεβρουαρίου.
Έπειτα από εννέα πλειστηριασμούς ακινήτων του Μιχάλη Ζολώτα σε Χίο και Θεσσαλονίκη, αύριο βγαίνει στο σφυρί ένα αγροτεμάχιο και βουνοχώραφο στη θέση Κλειδού-Άγιος Δημήτριος-Φαγανός στον Βροντάδο της Χίου, με έκταση 248 στρέμματα και μία παλαιά οικία 100 τετραγωνικών εντός του. Μάλιστα, φέρεται ότι το ακίνητο έχει πολλές πιθανότητες να αλλάξει χέρια, αφού μέχρι αυτή την ώρα είχε ήδη σχηματιστεί λίστα οριστικοποιημένων συμμετοχών. Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, αφού το ακίνητο εκπλειστηριάζεται για είσπραξη απαίτησης 3,7 εκατομμυρίων και ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί το ποσό των 470 χιλιάδων.
Τα «χαμένα» ακίνητα
Πάντως, την τελευταία φορά που βγήκε το συγκεκριμένο ακίνητο στο σφυρί – τον περασμένο Οκτώβριο – δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, ενώ έναν μήνα πριν εκποιήθηκε ξανά, αλλά «σώθηκε».
Την ίδια τύχη είχε κι ένα οικόπεδο με παλαιά κτίσματα στη Χίο (ένα παλιό βυρσοδεψείο με πλήρως κατεστραμμένα ξύλινα μεσοπατώματα, το οποίο κατά πληροφορίες στην αρχική του μορφή περιλάμβανε ισόγειο όροφο, πρώτο όροφο, πατάρι και παλιό ισόγειο κατάστημα). Χέρια έχει αλλάξει από τον Ιούνιο οικόπεδο με παλιό διώροφο βυρσοδεψείο και παλιό ισόγειο κατάστημα σε οικόπεδο 1,3 στρεμμάτων, ενώ το σφυρί έχει επίσης χτυπήσει από το 2018 για οικόπεδο με τιμή 300.000 στη Χίο και τρία ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, με τιμές πρώτης προσφοράς 44.500, 36.000 και 39.000 ευρώ.
Πρόκειται για ακίνητα της Terra Norma, εταιρεία που συστάθηκε το 2011 και εδρεύει στην Αθήνα, με το διοικητικό της συμβούλιο να απαρτίζεται από τον Μιχάλη Ζολώτα, το Στέφανο Ζολώτα και την Άρτεμι Γιανναρά, χωρίς ηχηρή παρουσία στο real estate.
Η MIG, ο NASDAQ και το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
Ο 48χρονος Μιχάλης Ζολώτας εφοπλιστής τρίτης γενιάς από τα Καρδάμυλα της Χίου, με καταγωγή από την εφοπλιστική οικογένεια των Λιβανών, έχει συνδέσει το όνομά του με δικαστικές υποθέσεις. Αφορούν κυρίως στο σκάνδαλο της Focus και στη δανειοδότηση των ναυτιλιακών του επιχειρήσεων από τον όμιλο Βγενόπουλου. Το “σίριαλ” ξεκίνησε το 2016 όταν ο Άρειος Πάγος εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον εφοπλιστή, έπειτα από διεθνές ένταλμα σύλληψης των κυπριακών αρχών που τον αναζητούσαν για ενεργό δωροδοκία, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Ζολώτας κατηγορούταν για τη δωροδοκία του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου.
Ο εφοπλιστής είχε εξαγοράσει την παραπαίουσα Aries Maritimes – την οποία ονόμασε Newlead -, χρησιμοποιώντας την ως εισιτήριο εισόδου για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το 2009 η Aries, η οποία ήταν εισηγμένη στο NASDAQ, είδε την πόρτα της εξόδου από το Χρηματιστήριο, την ώρα που ο Μιχάλης Ζολώτας, εξαγόραζε εταιρεία συμφερόντων ως εκείνη τη στιγμή του Γαβριήλ Πετρίδη. Μετά την εξαγορά, η Επενδυτική Τράπεζα συμφερόντων του Ανδρέα Βγενόπουλου, έδωσε δάνειο 145 εκατ. ευρώ στην Aries, μετονομασθείσα σε Newlead. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία εμφάνισε υπεραξία που δημιουργήθηκε τεχνητά από τη δανειοδότηση και θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ως collateral, για να απελευθερωθεί δεσμευμένος λογαριασμός της Focus, επίσης εταιρείας του Ζολώτα, που είχε μπει ως εγγυητής σε δάνεια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο Μιχάλης Ζολώτας “συγκάλυψε την αληθή φύση και πηγή σε σχέση με την απόκτηση του 1 εκατ., με την ετοιμασία εικονικής και ετεροχρονισμένης σύμβασης παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, απόδειξης είσπραξης και χειρόγραφων εγγράφων συμβουλευτικών υπηρεσιών” και “έθεσε σε κυκλοφορία το υπό αναφορά εικονικό και ετεροχρονισμένο έγγραφο συμβουλευτικών υπηρεσιών”.
Συνέχεια στις περιπέτειες δόθηκε με τη δικαστική διαμάχη της Newlead με την TransAsia Commodities Investment. Η τελευταία διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 22,3 εκατ. δολάρια από τη NewLead και τον Μιχάλη Ζολώτα, έχοντας ήδη καταγγείλει τη ναυτιλιακή για παραβίαση συμφωνίας και συγκεκριμένα για φορτίο 110.000 τόνων άνθρακα που δεν παραδόθηκε ποτέ.
Πέρσι, ο ίδιος συνελήφθη στην Κηφισιά, με κατηγορίες για τα τέσσερα αδικήματα να εκκρεμούν εις βάρος του, βάσει αποφάσεων του Πλημμελειοδικείου Πειραιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση