ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Το στρατηγικό σχέδιο που θα μας πάει στο 2030, βασίζεται σε τρεις πυλώνες – πελάτες, δίκτυα και λειτουργίες», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της επιχείρησης για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024.
Στόχος είναι η πληθυσμιακή κάλυψη 60% με δίκτυο 5G μέχρι το τέλος του 2021 και 550 χιλ. συνδέσεις οπτικής ίνας έως το σπίτι (Fiber to the Home) από 300 χιλ. στο τέλος του 2020.
Ο κ. Τσαμάζ αφού περιέγραψε συνοπτικά το τι έχει καταφέρει ο ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια τόνισε: «Δεν σταματάμε εδώ. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Το disruption, η απότομη αλλαγή, μπορεί να έρθει από παντού. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε το μέλλον με την τεχνολογία. Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα enablerκαι επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Όραμά μας για την επόμενη δεκαετία, είναι να παγιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα.».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, «τα επόμενα δέκα χρόνια, οι πελάτες, ιδιώτες ή επαγγελματίες, βιομηχανίες ή το Δημόσιο, δεν θα επιζητούν από εμάς έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Θα χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Χτίζουμε συστηματικά τις υποδομές που στηρίζουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα. Στόχος μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας. Η τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέση μας ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι ο Οργανισμός σε 10 χρόνια. Ξέρουμε όμως ότι θα είναι πιο ψηφιακοποιημένος, θα έχουμε αυτοματοποιήσει ό,τι είναι εφικτό, θα έχουμε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές μας λειτουργίες, θα έχουμε μειώσει τα επίπεδα της διοίκησης και θα έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες. Με άλλα λόγια, θα έχουμε αποβάλλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος και θα έχουμε υιοθετήσει τη στάση και τον τρόπο σκέψης που θα μας πάνε μπροστά».
Επεσήμανε ακόμη ότι αποτελεί δέσμευση ο ΟΤΕ να πετύχει τους στόχους του για το 2030, με αίσθημα ευθύνης προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «η όποια αναδιοργάνωση και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με κατανόηση και γενναιοδωρία για όλους τους εργαζομένους».
Να σημειωθεί ότι το 2021 ο κ. Τσαμάζ, ανέλαβε επικεφαλής σχεδιασμού της Στρατηγικής για θέματα ESG (Environmental Social Governance) ολόκληρης της Deutsche Telekom Ευρώπης. Η διοίκηση του ΟΤΕ αναφέρει ως αναπόσπαστο στοιχείο της επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ χαρακτήρισε το 2020 «δύσκολη χρονιά γεμάτη προκλήσεις» ωστόσο τα έσοδα του Ομίλου παρουσίασαν πτώση 1%, ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, παρά την απουσία τουριστών. Ταυτόχρονα, η κερδοφορία διατηρήθηκε σχεδόν σταθερή. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές σημείωσαν σημαντική αύξηση, «πιάνοντας» τους στόχους που είχαν τεθεί γεγονός που επιτρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την πολιτική αμοιβών των μετόχων.
Ο Όμιλος ΟΤΕ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η συνολική συμβολή της δραστηριότητας του Ομίλου αντιστοιχεί στο 3% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ. O OTE αντιπροσωπεύει το 12% περίπου της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Τον Ιούνιο η μετοχή του ΟΤΕ «έπιασε» υψηλό δεκαετίας, στα 15 ευρώ. Υπεραποδίδοντας, τόσο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και με τον κλάδο των Ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, η μετοχή του ΟΤΕ είναι, σταθερά τα τελευταία χρόνια, μια από τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για τους μεγαλύτερους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, όπως Citi, JP Morgan, Bank of America και Goldman Sachs.
Παράλληλα, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων οι Amundi, Blackrock, Fidelity, Franklin, MFS, Pictet, Schroders και Vanguard, έχουν περιλάβει τον ΟΤΕ στο portfolio τους.
Σε σύγκριση με την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2012, η μετοχή του ΟΤΕ κινήθηκε στο εντυπωσιακό +420% περίπου, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ να διαμορφώνεται στο +31% και τα EU Telcos στο -7,9%.
Συνολικά, η απόδοση από μερίσματα και επαναγορά μετοχών για τους μετόχους του ΟΤΕ τα τελευταία 4 χρόνια, είναι της τάξης του 6-7% ετησίως. Συγκριτικά, η ετήσια απόδοση των τραπεζικών καταθέσεων είναι περίπου 1% κατά μέσο όρο, τα τελευταία 10 χρόνια.
Διαβάστε επίσης
ΟΤΕ: Διανομή μερίσματος €0,68 ανά μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike