Πριν λίγες μέρες ο Μιχάλης Τσαμάζ συμπλήρωσε 10 χρόνια στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ. Η αρχή της καινούργιας δεκαετίας στο τιμόνι του ΟΤΕ συμπίπτει με την έναρξη μιας νέας περιόδου για την τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση η οποία αποκτά νέα δομή.

«Είναι θέμα επιβίωσης και ανάπτυξης» τονίζει ο ίδιος επικαλούμενος τις προκλήσεις που επιβάλλονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας. «Το disruption, δηλαδή οι ανατροπές στην αγορά, μπορούν να αλλάξουν ριζικά ολόκληρους κλάδους. Το Uber, το Airbnb, το Netflix, η Amazon είναι τέτοια παραδείγματα. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στις τηλεπικοινωνίες. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μείνουμε απαθείς μπροστά στην επικείμενη αλλαγή» είχε αναφέρει προαναγγέλλοντας στις αρχές του έτους τον μετασχηματισμό του ομίλου ΟΤΕ που σήμερα εισέρχεται στην τελική φάση της υλοποίησής του.

Στις αρχές του 2021 ο όμιλος ΟΤΕ θα λειτουργεί με τρεις νέες θυγατρικές εταιρείες, έπειτα από την απόσχιση των κλάδων, Εξυπηρέτησης πελατών (Customer Service) Καταστημάτων (Shops) και Τεχνικών Υπηρεσιών (Technical Field Operations) και την απορρόφησή τους από τις ανώνυμες εταιρείες Cosmote E Value, Γερμανός ΑΒΕΕ και CosmoteΤεχνικές Υπηρεσίες (πρώην OTE Plus). Η έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση του Σχεδίου Σύμβασης Διασπάσεων ορίστηκε για τις 4 Δεκεμβρίου. Η προοπτική είναι τις πρώτες μέρες του νέου έτους ο όμιλος ΟΤΕ να λειτουργεί υπό τη νέα δομή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ «πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο μετασχηματισμός των λειτουργιών του ΟΤΕ προχωρά σύμφωνα με το πλάνο μας. Από τις αρχές του επόμενου έτους, όλο το frontline θα εξυπηρετεί τον πελάτη από τρεις ανεξάρτητες 100% θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ. Στόχος μας είναι να μετασχηματιστούμε σε ένα σύγχρονο, εξαιρετικά ευέλικτο οργανισμό, ενισχύοντας την ανταγωνιστική μας θέση, το οικονομικό προφίλ και τις προοπτικές μας».

Η πορεία τα προηγούμενα 10 χρόνια δεν ήταν εύκολη καθώς εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης (που βέβαια τώρα κρίση υγείας την επισκιάζει) ο ΟΤΕ μετασχηματίστηκε από ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία, που σέβεται και ακολουθεί το μερίδιό της στην αγορά πραγματοποιώντας τις μεγαλύτερες επενδύσεις οι οποίες συνολικά στη δεκαετία ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Έχει μειώσει δραστικά τον δανεισμό του ώστε να μην εξαρτάται από χρηματοοικονομικές κρίσεις. Ο δανεισμός από 4,3 δις ευρώ το 2010 μειώθηκε σήμερα σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ανταποκρίθηκε στην ανάγκη μείωσης του κόστους παρέχοντας πακέτα εξόδου εργαζομένων κατά πολύ μεγαλύτερα της νόμιμης αποζημίωσης. Το κόστος των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου ήταν περίπου 1 δις ευρώ από το 2010 ως το 2019, ενώ φέτος στο 9μηνο ήδη έχει διαθέσει περί τα 70 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια καθώς είναι να αποχωρήσουν τουλάχιστον ακόμα 600 εργαζόμενοι.

Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ

Η μείωση του κόστους λειτουργείας του ΟΤΕ εκτός από έναν υγιή ισολογισμό και μερίσματα στους μετόχους ενέχει και μια άλλη σημαντική παράμετρο. Τα τιμολόγιά του προς τους καταναλωτές λόγω της σημαντικής θέσης του στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ρυθμίζονται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία ελέγχει το κόστος λειτουργίας του.

Εφόσον αυτό μειωθεί, και αυτό μένει να το δούμε το επόμενο διάστημα, οι τιμές των υπηρεσιών του δύναται να τιμολογηθούν χαμηλότερα και βεβαίως αυτό θα παρασύρει τα τιμολόγια και των υπολοίπων παρόχων, λόγω του ανταγωνισμού.

Σήμερα ο ΟΤΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν το 2010 και προφανώς σε αυτό ο «ενορχηστρωτής», ο κ. Τσαμάζ, έχει παίξει κυρίαρχο ρόλο.

Δεν είναι απλώς μια επιχείρηση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που έχει, μεταξύ άλλων, εισέλθει σε νέες δραστηριότητες και κυρίως έχει αναπτύξει τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αναλαμβάνοντας σειρά από έργα σε σημείο που φέτος στο τρίτο τρίμηνο τα έσοδα από έργα ΤΠΕ αυξήθηκαν 14% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να προσφέρει αναβάθμιση των ταχυτήτων έχοντας το πιο εκτεταμένο δίκτυο ο ΟΤΕ κατάφερε – παρά την σημαντική πτώση που έχει σημειώσει ο τομέας των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, εξαιτίας κυρίως της περιαγωγής, συνέπεια της τραγικής μείωσης του τουρισμού φέτος – να διατηρήσει τα έσοδά του και την κερδοφορία του.

Με τη νέα δομή του ο ΟΤΕ θα διεκδικήσει μερίδιο από μια ακόμα μεγαλύτερη αγορά π.χ. από τις υπηρεσίες smart home. Πρόκειται για την αναγκαία απάντηση, επιβίωσης, ενός τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες γίνονται ένα κοινό αγαθό με την αξία του να μειώνεται. Σκεφτείτε μόνο πόσο στοίχιζε πριν κάποια χρόνια μια σταθερή τηλεφωνική σύνδεση…

Διαβάστε ακόμα: 

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών στο εννεάμηνο

Έκτακτο μέρισμα στους μετόχους το 2021

Στην Orange η θυγατρική Telekom Romania έναντι €497 εκατ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση