Ο ΟΤΕ είναι, περισσότερο από ποτέ, έτοιμος να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας επεσήμανε χθες, μιλώντας στους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ.

«Το φιλόδοξο πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση κλείνοντας εκκρεμότητες που είχαν επηρεάσει την ανταγωνιστικότητά της στο παρελθόν. Περιλαμβάνει ένα σημαντικό πυλώνα ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος θα στηρίξει την αγορά και την ανάπτυξή της» επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ και πρόσθεσε:

«Ο ΟΤΕ είναι καλά τοποθετημένος σε όλους τους τομείς που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό (δίκτυα νέας γενιάς, υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες κ.λ.π.) αποτελώντας εθνικές προτεραιότητες.»

Όπως είπε τα οφέλη για τον Όμιλο θα είναι άμεσα από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που θα αναλάβει και έμμεσα από την επίδραση στην οικονομία και τις εταιρείες που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

«Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δουλεύει προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του Ομίλου.

Σημειώνεται ότι τα έργα που σχεδιάζονται και αφορούν δίκτυα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι συνολικού ύψους 6 δις. ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ υπογράμμισε ακόμη ότι το 2021 θα είναι μία καθοριστική χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση, επενδύοντας στρατηγικά στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και στην ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών.

Οι κ.κ. Τσαμάζ και Μπάμπης Μαζαράκης (γενικός διευθυντής επί των χρηματοοικονομικών του Ομίλου) στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές απάντησαν και σε ερώτηση αναφορικά με το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο σήμερα μεταδίδει η ανταγωνίστρια συνδρομητική πλατφόρμα της Forthnet, Nova: «Τα προηγούμενα χρόνια δεν μας ενδιέφερε, τώρα το κοιτάμε, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον. Κάποια δεδομένα χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν. Το αξιολογούμε.»

Αναφορικά με τα αποτελέσματα ο ΟΤΕ παρουσίασε αύξηση της κερδοφορίας και των εσόδων από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα με μικρή μείωση του ενοποιημένου τζίρου, με τη διοίκησή του να κάνει λόγο για «δυναμικές επιδόσεις» καθώς η βάση σύγκρισης ήταν το ισχυρό πρώτο τρίμηνο του 2020, που δεν είχε πληγεί από την πανδημία.

Αναλυτικότερα, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE μειώθηκαν 1,2% και διαμορφώθηκαν σε 787,9 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στα 717,0 εκατ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 1,4% έναντι ενός τριμήνου που είχε επηρεαστεί ελάχιστα από την πανδημία COVID-19. Στη Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν 19,9% στα 77,2 εκατ. αντανακλώντας εν μέρει την ασυνήθιστα υψηλή βάση σύγκρισης από τη δραστηριότητα ICT πέρυσι.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν 9,1% στα 148,5 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους 33,8% στα 134,9 εκατ. ευρώ.

Για το 2021, η Διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. περίπου και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση θα προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 9 Ιουνίου 2021, τη διανομή μερίσματος 0,68 ανά μετοχή.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Α’ τρίμηνο του 2021, διαμορφώθηκαν σε 99,9 εκατ. μειωμένες κατά 33,9%, αντανακλώντας κυρίως τον διαφορετικό ρυθμό στις πληρωμές που σχετίζονται με το τηλεοπτικό περιεχόμενο. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή Ρουμανίας ανήλθαν σε 86,3 εκατ. και 13,6 εκατ. αντίστοιχα. Στα επόμενα τρίμηνα, αναμένεται αύξηση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2021 ήταν 925,3 εκατ., σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2020.

Ο ΟΤΕ κατέγραψε ακόμα ένα τρίμηνο με ρεκόρ στις καθαρές νέες συνδέσεις υπηρεσιών οπτικής ίνας (είτε μέχρι την υπαίθρια καμπίνα είτε μέχρι το σπίτι). Οι νέες συνδέσεις ήταν 60 χιλ., με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων να ανέρχεται σε 1.005 χιλιάδες.

Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο έχοντας πλέον αγγίξει το 46% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Με τους πελάτες να υιοθετούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες FTTx, το ποσοστό των πελατών που έχουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 17% των συνδέσεων οπτικών ινών, περισσότερο από το διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο ΟΤΕ στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη 5G πάνω από 50% στα τέλη του 2021 (έχει φθάσει ήδη στο 45%, νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, όπως είπε η διοίκηση στους αναλυτές) καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023, ενώ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω του δικτύου 4G/4G+. Την 31 Μαρτίου 2021, η πληθυσμιακή κάλυψη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε ξεπεράσει το 90% ενώ οι υπηρεσίες 5G ήταν διαθέσιμες σε ακόμα 15 πόλεις.

ΟΤΕ: Ισχυρή κερδοφορία το α’ τρίμηνο – Aυξημένα τα έσοδα στην Ελλάδα