Την ανησυχία του για την έλλειψη κινήτρων που θα συμβάλουν ώστε η ελληνική μεταποίηση να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης εξέφρασε χθες μιλώντας σε συζήτηση για την νέα πολιτική για τη βιομηχανία ο Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του ΔΣ της Viohalco και Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής. Μάλιστα, τόνισε, ότι ανησυχεί, μήπως αυτή η έλλειψη κινήτρων κρατήσει πίσω τις ελληνικές επιχειρήσεις από την πράσινη μετάβαση, και με δεδομένο ότι η νέα Οδηγία Taxonomy σύντομα θα εφαρμόζεται από τράπεζες και χρηματαγορές, μπορεί να αποκλείσει τις ελληνικές επιχειρήσεις από τις χρηματοδοτήσεις. Για αυτό σημείωσε ότι ελπίζει αυτή η ανάγκη να γίνει αντιληπτή εγκαίρως.

Όπως είπε “ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός στο τέλος της δεκαετίας, και οι προκλήσεις που έχουμε είναι τόσο μεγάλες που απαιτούνται πιο ισχυρά κίνητρα για να παρακινηθούν οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση από αυτά που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης σήμερα. Οι δανειακές διευκολύνσεις που παρέχει που περιορίζονται στα μειωμένα επιτόκια δεν είναι αρκετά για τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες όχι μόνο για την απανθρακοποίηση αλλά για τη μετάβαση κυκλική παραγωγή και την κυκλική κατανάλωση”.

“Η πράσινη μετάβαση δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά κάθε πλευρά της παραγωγής και η προσαρμογή στην πράσινη μετάβαση πρέπει να αφορά τα πάντα και όχι μόνο την ενέργεια”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για τις συνέπειες της έλλειψης κινήτρων

Όπως είπε, αυτή την ανάγκη, οι πολιτικές ανάκαμψης στις άλλες χώρες το αναγνωρίζουν αυτό πολύ περισσότερο από ότι στην Ελλάδα. “Η μεγαλύτερη ανησυχία μας για την έλλειψη κινήτρων είναι η πιθανότητα να υπάρξουν πρόστιμα και κυρώσεις μελλοντικά στις βιομηχανίες που δεν έχουν προχωρήσει την πράσινη μετάβαση στη λειτουργία τους”.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι  τα απαραίτητα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο βιομηχανικός τομέας θα έχει ίδιες ευκαιρίες σε όλη την Ευρώπη. Θα έπρεπε η πράσινη μετάβαση να αποτελέσει μια ευκαιρία για μια πιο συνεκτική κοινωνικά και οικονομικά Ευρώπη και να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων διαιρέσεων και χασμάτων που μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργηθούν.

“Όταν κάθε πλευρά της οικονομίας και της κοινωνίας αλλάζει τόσο γρήγορα, η ικανότητα να κινηθούμε γρήγορα, αποτελεί το διαβατήριό μας για να υπάρχουμε στο μέλλον”, είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου η μεταποίηση έδειξε την αντοχή της στην κρίση και στην Αιτιολογική Έκθεση το Σχέδιο Ανάκαμψης αναφέρεται στην Έκθεση Πισσαρίδη και μιλάει για αλλαγή παραδείγματος. Επεσήμανε ότι γενικά όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να έχουμε ένα πιο εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο που συνάδει με περισσότερη καινοτομία και νέες δεξιότητες για να ενισχυθεί η μεταποίηση που σήμερα έχει  πολύ μικρό μερίδιο στο ΑΕΠ της χώρας και υπάρχει  επενδυτικό χάσμα.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση