ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια χαρτογράφηση της ελληνικής βιομηχανίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει προχώρησε ο Μιχάλης Στασινόπουλος εκτελεστικός διευθυντής Viohalco, πρόεδρος της ElvalHalcor και της Ελληνικής Παραγωγής στο πλαίσιο συζήτησης που διεξήχθη στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανία. Έχει ορισμένες πολύ καλές εταιρείες με εξωστρέφεια και ανθρώπους ικανούς. Αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικές δυνατότητες στον τομέα αυτό».
Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει ένα βιομηχανικό οικοσύστημα με όραμα και αναπτυξιακή στρατηγική. Αυτό, όπως είπε οφείλεται κυρίως στις επικρατούσες αντιλήψεις και σε αποφάσεις που έχουν ή δεν έχουν ληφθεί. «Χρειάζεται αλλαγή αντίληψης. Να μην θεωρείται η βιομηχανία δημοσιονομικό κόστος. Είναι οξύμωρο ο επιχειρηματίας να επενδύει στη χώρα και το κράτος να το βλέπει σαν δημοσιονομικό κόστος».
Πρόσθεσε, ότι αν αυξηθεί η παραγωγή, η εξέλιξη αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο για την εθνική οικονομία καθώς αν επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανάπτυξης τότε θα συνεισφέρει ετησίως 45 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ με 15 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κέρδος.
Τόνισε πως η χώρα μας πρέπει να ασχοληθεί με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και είναι επιτακτική ανάγκη να εξάγει.
Όσον αφορά τις απαραίτητες ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, να περιοριστούν οι κρατήσεις και να επανέλθει το καθεστώς των επιταχυνόμενων αποσβέσεων και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.
Για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών μίλησε ο Γιώργος Μαργώνης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος. Όπως ανέφερε: «στην Ελλάδα υπάρχει βιομηχανία και ελληνικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική βελτίωση όσον αφορά το βιομηχανικό αποτύπωμα στη χώρα». Ωστόσο σημείωσε ότι απαιτείται ένα μακρόπνοο πλάνο και συγκεκριμένα επενδύσεις στη βιομηχανική καινοτομία και τεχνολογία, επενδύσεις στην εξωστρέφεια, έμφαση στη βιωσιμότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς επίσης και συνεχόμενη επένδυση του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης να δοθούν κίνητρα για να δημιουργηθούν νέες βιομηχανίες αλλά και συγχωνεύσεων μικρών επιχειρήσεων».
«Εγχώρια βιομηχανία σημαίνει εγχώρια παραγωγή, ποιοτικές θέσεις εργασίας και αυτάρκεια. Σημαίνει εξωστρέφεια, εξαγωγές, διαφήμιση της χώρας μέσα από τα προϊόντα της και γεωπολιτική ισχύ. Και κυρίως, ανάπτυξη της κοινωνίας. Στη σύγχρονη ιστορία της, η Ελλάδα γνώρισε πραγματική ακμή τις περιόδους που άνθισε η βιομηχανία της», επισήμανε.
Ο κ. Μαργώνης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Παπαστράτος ως υπόδειγμα άμεσης ξένης επένδυσης στη χώρα. «Εμείς πιστέψαμε στη δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας και το αποδεικνύουμε συνεχώς με πράξεις. Έχουμε επενδύσει 700 εκατ. ευρώ για το μεγάλο μας work-in-progress: τον ριζικό μετασχηματισμό μας. Αξιοποιούμε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για να πολλαπλασιάσουμε την παραγωγικότητά μας. Υλοποιούμε παράλληλα τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία μας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, με στόχο να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου μας κατά 30% ως το 2025».
«Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε υπόδειγμα άμεσης ξένης επένδυσης. Μια επιχείρηση που παράγει από την Ελλάδα, για την Ελλάδα και όλον τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Μαργώνης. Ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες ανοιχτού διαλόγου για τα σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες.
Η Λουκία Σαράντη πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος υπογράμμισε ότι «η συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τι ρόλο έχει η βιομηχανία μέσα σε αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η βιομηχανία μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα αλλά ακόμη δεν έχει μεγάλο ρόλο στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο να το συζητάμε. Οι αλλαγές είναι καταιγιστικές και πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις».
Για τη χώρα μας επισήμανε ότι έχει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, γεγονός και το οποίο είναι καλό, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και μία μεταρρυθμιστική κόπωση. Η κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα και ακούει την επιχειρηματικότητα, όμως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα.
Εν τούτοις, σχολίασε ότι υπάρχει μία αναπτυξιακή μονομέρεια υπέρ της περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι περιφερειακές ανισότητες, γεγονός το οποίο είναι βλαπτικό. Για τα λιμάνια της περιφέρειας, και κυρίως για την Ήπειρο και τη Θράκη ανέφερε ότι δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα, ενώ η κατάσταση στο σιδηρόδρομο είναι τραγική. Την ίδια στιγμή υπάρχει αδυναμία εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού καθώς είναι αυξημένη η αστυφιλία.
Η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς γενική διευθύντρια της Coca Cola HBC Ελλάδα και Κύπρος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία. Όπως είπε, στις προκλήσεις περιλαμβάνονται η μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας, η ανάγκη προσαρμογής και ευελιξίας σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και απέναντι στις συνεχείς διαταραχές γεωπολιτικές και της εφοδιαστικής αλυσίδας, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. «Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε και να θωρακίσουμε τη βιομηχανία είναι μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός και επενδύσεις». Αναφέρθηκε επίσης, σε τρεις πυλώνες που είναι σημαντικοί για την εταιρεία και στους οποίους επενδύει διαρκώς, όπως μεταξύ άλλων, ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός.
Σχολίασε ότι η βιομηχανία στηρίζεται σε άτομα που έχουν εμπειρία 3 δεκαετιών, και πρέπει να δημιουργηθεί το προσωπικό του μέλλοντος με τις κατάλληλες τεχνικές ικανότητες, κυρίως στους τομίες των Logistics και τους αυτοματισμούς.
Ο Γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας σχολίασε ότι ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας από την είσοδο στην ΕΟΚ έως και σήμερα είναι κάτω του 1%, ενώ αυτός θα χρειαστεί να διπλασιαστεί την επόμενη 15ετία, ένα δε θέλουμε να υπάρξει νέα κρίση, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει με το υφιστάμενο μείγμα παραγωγής, ενώ ούτε και ο στόχος της κυβέρνησης για μισθούς 1500 ευρώ είναι εφικτός. Αυτό που χρειάζεται κατά τον κ. Βέττα είναι να υπάρχει παραγωγή υψηλής αξίας και για αυτό απαιτείται έρευνα πίσω από το προϊόν και να συνδυάζεται και με την παροχή υπηρεσιών.
Με αυτό τον τρόπο θα κινητροδοτηθούν οι επενδύσεις καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν κέρδη και κυρίως θα έχουν εισοδήματα οι εργαζόμενοι.
Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξαγωγές, οι οποίες πρέπει να είναι πιο γρήγορες, καθώς αυτές είναι πέντε φορές χαμηλότερες από αντίστοιχες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί το βάρος στη μισθωτή εργασία.
Διαβάστε επίσης
Λευκός Οίκος: «Αξιόπιστες» και «πραγματικές» οι απειλές για ιρανική επίθεση στο Ισραήλ
Εlderson (ΕΚΤ): Ανάγκη για σταθερά τραπεζικά συστήματα φέρνει η κλιματική αλλαγή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια