ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Υπάρχει πολύς δυναμισμός και μεγάλα σχέδια στην ελληνική παραγωγή και η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου για τη βιομηχανία ήταν ένα όνειρο πριν μερικά χρόνια που σήμερα γίνεται πραγματικότητα, επιτέλους εστιάζουμε στη βιομηχανία ” σημείωσε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, Μέλος του Δ.Σ. της Viohalco, στην ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο: «Greek Insdustry and the New Growth Model: Necessary Reforms».
Αναφερόμενος νωρίτερα, στην περίοδο της κρίσης, σημείωσε ότι η κρίση έφερε στο προσκήνιο όλες τις αδυναμίες που έχει η ελληνική παραγωγική διαδικασία, η απουσία κινήτρων για καινοτομία, τα θέματα ανταγωνιστικότητας και η ανάγκη να υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας με τη βιομηχανία ώστε να ανταποκρίνεται η πολιτεία στις ανάγκες. Στην Ελλάδα, τόνισε, υπάρχει ένα οικοσύστημα που παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα από διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα που εξάγονται επιστρέφοντας έσοδα της τάξης των 26-27 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από τον τουρισμό.
“Μια χώρα πρέπει να φροντίζει να έχει ένα παραγωγικό οικοσύστημα ως παράγοντας μείωσης και του ρίσκου της οικονομίας της” σημείωσε.
Επενδύσεις στη δημιουργία νέων κλάδων και στην καινοτομία
Χρειάζεται μια βιομηχανική πολιτική που να θέτει τις βάσεις ανταγωνιστικότητα και επενδύσεων για τη δημιουργία νέων κλάδων και καινοτομίας. Ο μεγαλύτερος πελάτης της ψηφιακής τεχνολογίας είναι η βιομηχανία, που είναι διατεθειμένη να πληρώσει για τα καλύτερα μηχανήματα που αξιοποιούν δεδομένα και διασυνδέονται.
“Πρέπει να μελετήσουμε ποιοι κλάδοι και δραστηριότητες μας λείπουν με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες στην προστιθέμενη αξία. Μέχρι σήμερα ο τουρισμός και η ενέργεια είναι οι κλάδοι που ασχολούμαστε ενώ πρέπει να δούμε τί γίνεται και με τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και να δώσουμε έμφαση και σε αυτά”.
Κάνω έκκληση σε όλους τους παράγοντες της αγοράς, να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσδώσει στη χώρα η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, είπε χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο αφορούσε την ελληνική βιομηχανία καθώς και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.
Στην ψηφιακή εκδήλωση με τίτλο: «Greek Insdustry and the New Growth Model: Necessary Reforms» πήραν μέρος και οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil, Μιχάλης Στασινόπουλος, Μέλος του Δ.Σ. της Viohalco, Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος της Elpen Pharmaceutical, Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Βασίλης Καφάτος, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Εταίρος της Deloitte.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας