Κληρονόμησε μία αμυντική αυτοκρατορία από τον πατέρα του και στα 31 του χρόνια έχει καταφέρει να αξίζει σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index 5 δισ. δολάρια, ενώ βρίσκεται στο τιμόνι μιας εταιρείας που συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων κατασκευαστών όπλων στην Ευρώπη.

Ο Michal Strnad είναι ιδιοκτήτης της CSG -η οποία επενδύει στην ελληνική εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»– και ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς ήταν από τους λίγους που μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μία εκρηκτική ζήτηση για όπλα, τη μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Επέκταση με το βλέμμα προς Ελλάδα

H τσέχικη εταιρεία Czechoslovak Group (CSG), που λειτούργησε ως ο βασικός προμηθευτής όπλων των αντιπάλων του ΝΑΤΟ στο πρώην ανατολικό μπλοκ, υπό την ηγεσία του πατέρα του Michal, χτίζει εδώ και αρκετά χρόνια την επεκτατική της δραστηριότητα.

Το 2020 αγόρασε την ισπανική εταιρεία παραγωγής όπλων Fabrica de Municiones de Granada και δύο χρόνια αργότερα, την ιταλική Fiocchi Munizioni SpA.

 Τώρα έχει βρεθεί στο μικροσκόπιό της η αμερικανική εταιρεία παραγωγής πυρομαχικών Kinetic Group. Σε συνδυασμό με την εξαγορά του 70% της ιταλικής εταιρείας κατασκευής πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος Fiocchi Munizioni, η συμφωνία θα καταστήσει την CSG τον μεγαλύτερο παίκτη στον κόσμο σε αυτή την αγορά, πλην της Κίνας και της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο τον Strnad.

Στο ραντάρ της εταιρείας βρέθηκε και η Ελλάδα, με την CSG να σχεδιάσει να αποκτήσει το 49% της ελληνικής εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».

Εκμεταλλευόμενη την χρηματοδότηση ύψους 33 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στο πλαίσιο της ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η εταιρεία θα διαθέσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 49% της ΕΑΣ.

Ο στρατηγικός επενδυτής αναμένεται να εισέλθει άμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στις υπογραφές.

Μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να ολοκληρωθεί ταχύτατα η συγκεκριμένη διαδικασία.

Η εταιρεία Excalibur

Ο πατέρας του Strnad, Jaroslav, ξεκίνησε την Excalibur το 1995.

Η πολιτική του ήταν η αγορά παροπλισμένου αμυντικού εξοπλισμού από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που δυνητικά θα προσχωρούσαν στο ΝΑΤΟ, με στόχο να τον πουλήσει για παλιοσίδερα.

Στην πορεία ανακάλυψε μια ακμάζουσα αγορά, στον τομέα των ανταλλακτικών και των μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης, σε μέρη όπως η Αφρική.

Η εταιρεία ξεκίνησε την σταδιακά την παραγωγή σε βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η παραγωγή βαρέων πυρομαχικών της CSG σχεδόν δεκαπλασιάστηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ το εργατικό δυναμικό της τριπλασιάστηκε σε 10.000 άτομα, καθώς η εταιρεία διατηρούσε εγκαταστάσεις σε οκτώ χώρες.

Ο πατέρας αποχώρησε το 2013 και παρέδωσε την ηγεσία της CSG στον 21χρονο τότε Strnad, ο οποίος ήδη απ’ όταν φοιτούσε στο Λύκειο είχε ενεργό συμμετοχή στην εταιρεία.

Ο φιλόδοξος Michal

Στα χέρια του η εταιρεία γνώρισε εντυπωσιακή ανάπτυξη, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να τροφοδοτεί περαιτέρω τα κέρδη, καθώς η CGS ήταν μία από τις λίγες εταιρείες στη βιομηχανία που μπορούσε να ανταποκριθεί στην ζήτηση για άρματα μάχης και άλλον αμυντικό εξοπλισμό.

«Έχουμε επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την έναρξη του πολέμου στην παραγωγική μας ικανότητα» έχει αναφέρει ο Strnad, καθώς ο ίδιος βλέπει κι άλλες ευκαιρίες σε χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

 

 

Ο Strnad έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να οδηγήσει την CSG στο επόμενο επίπεδο. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι η εταιρεία του να φτάσει την επιχειρηματική αξία της Rheinmetall σε επίπεδο κερδών.

«Δεν είμαστε ακόμη η Rheinmetall, αλλά πλησιάζουμε», είχε δηλώσει πρόσφατα.

Όσο για το ενδεχόμενο να πουλήσει την εταιρεία του, παραδέχθηκε ότι δέχεται προσφορές «κάθε μήνα» αλλά δεν το σκέφτεται. Εάν την πουλούσα, τι θα έκανα με τα χρήματα; Θα έπρεπε να πάω και να αγοράσω κάτι άλλο, οπότε ποιος ο λόγος», είχε αναφέρει.

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει το 2018, όταν ανέλαβε την εταιρεία, είχε πει: «Ο πατέρας μου ίδρυσε την επιχείρηση το 1998 και έτσι άρχισα να βοηθάω όταν ήμουν 12 ετών.

Περνούσα τις καλοκαιρινές μου διακοπές δουλεύοντας στην αποθήκη και μετά, βήμα-βήμα, δούλεψα σε όλα τα τμήματα.

Εκείνη την εποχή, η εταιρεία ήταν πολύ μικρότερη – 30 εργαζόμενοι – κάτι που το έκανε πολύ πιο εύκολο. Ο πατέρας μου διηύθυνε την επιχείρηση για 20 χρόνια και ό,τι ξέρω, το έμαθα από αυτόν. Από τότε που ανέλαβα στις αρχές του 2018, κάνω πράξη όλα όσα μου έμαθε».

Το στοίχημα του Michal ήταν σύμφωνα με τον ίδιο: «Να κερδίσω τον σεβασμό των ανθρώπων που είχαν ξεκινήσει με τον πατέρα μου.

Αυτοί οι άνθρωποι ήταν μαζί του από την αρχή και είχαν δει πώς έκανε τα πράγματα. Είμαι πολύ νεότερος από τους περισσότερους και ήταν μια πρόκληση που έπρεπε να μάθω γρήγορα να ξεπερνάω.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ): Tα 83 εκατ. ευρώ, ο στρατηγικός επενδυτής και οι εντολές Μητσοτάκη

Παπαστεργίου: Τον Ιούνιο ο διαγωνισμός για τον Υπερυπολογιστή – Στα €35 εκατ. ο προϋπολογισμός

ΕΑΣ: Χρηματοδότηση €33 εκατ. από την ΕΕ για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας