Πρόκειται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, την πρώτη στην Ελλάδα με Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα στην οποία εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο σε ετήσια βάση θα παράγει έως και 5.100 MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ικανής να καλύψει τις ανάγκες 1.300 και πλέον νοικοκυριών.
Η επένδυση
Η κατασκευή της Μ.Ε.Α., συνολικού προϋπολογισμού € 31,2 εκατ., ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 από τον Ιδιωτικό Φορέα της Σύμπραξής (ΙΦΣ), τη «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε.» με μετόχους τις εταιρείες ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε και, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας και μετακίνησης που επέβαλε η πανδημία, ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Μάρτιο του 2021.
Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης ανέρχεται σε 27 έτη.
Η Μ.Ε.Α. θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται το σύνολο των παραγόμενων σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Ν. Ηλείας με δυναμικότητα 80.000 τόνους ετησίως. Η επεξεργασία θα είναι τόσο μηχανική για την ανάκτηση εμπορεύσιμων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά, γυαλί, σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα) όσο και βιολογική για την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, καθώς και εδαφικού υλικού κόμποστ τύπου Α (Compost Like Output ή CLO).
Η εγκατάσταση αποτελείται κυρίως από κλειστά βιομηχανικά κτίρια. Στη Μ.Ε.Α. υπάρχουν μονάδες ζύγισης και ελέγχου, υποδοχής και μηχανικής επεξεργασίας, βιολογικής επεξεργασίας, ωρίμανσης και ραφιναρίας ενώ οι κτιριακές υποδομές του έργου λειτουργούν σε συνθήκες αρνητικής πίεσης για την αποτροπή έκλυσης οσμών και σκόνης στην ατμόσφαιρα, αλλά και διασποράς απορριμμάτων στο περιβάλλον.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εγκατάσταση έχει όλες τις προδιαγραφές για να είναι σε θέση μελλοντικά να εξυπηρετήσει και πρόσθετα ειδικά ρεύματα αποβλήτων που θα προκύψουν (π.χ. προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας) και να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ανάλογες προσθήκες ή αναβαθμίσεις του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Τα οφέλη της επένδυσης
Χάρη στις τεχνολογικά καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις που έχουν υιοθετηθεί για την αξιοποίηση των αποβλήτων σε όλα τα στάδια επεξεργασίας, η εγκατάσταση έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την τοπική κοινωνία.
Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, μειώνονται σε 39% τα υπολείμματα που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή, επιτυγχάνεται η εκτροπή βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής σε ποσοστό 73%, ενώ ταυτόχρονα παράγονται ανακυκλώσιμα προϊόντα σε ποσοστό 35% επί της εισερχόμενης ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών στη ΜΕΑ. Επιπλέον, χάρη στην φωταγώγηση της εγκατάστασης αποκλειστικά με χρήση λαμπτήρων led νέας τεχνολογίας, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 200 MWh τον χρόνο, ενώ η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συμβάλλει στη μείωση του ετήσιου ανθρακικού αποτυπώματος κατά περίπου 2.600 τόνους ισοδύναμης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα.
Όσον αφορά στην συνεισφορά της στην τοπική κοινωνία, τα οφέλη είναι εξίσου σημαντικά. Σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες υποδομές του παρακείμενου ΧΥΤΥ, εξασφαλίζεται η οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δώσει πνοή στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Επιπλέον, η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης δημιούργησε περισσότερες από 50 μόνιμες θέσεις απασχόλησης σε εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας, του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Πώς λειτουργεί η Μ.Ε.Α. Ηλείας
Η υποδοχή των απορριμμάτων γίνεται εντός κλειστού κτιρίου σε τάφρους επαρκούς χωρητικότητας για την προσωρινή αποθήκευσή τους. Στη συνέχεια μεταφέρονται στη μονάδα μηχανικής επεξεργασίας όπου με χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού (σχίστες, κόσκινα, μαγνήτες, επαγωγικούς, βαλιστικούς και οπτικούς διαχωριστές) επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων με στόχο την παραγωγή τριών ρευμάτων:
- ανακυκλώσιμων υλικών: διάφορες κατηγορίες πλαστικών (PET, PP, HDPE), μέταλλα σιδηρούχα και μη, γυαλί, χαρτί, χαρτόνι τα οποία δεματοποιούνται και αποθηκεύονται προσωρινά σε στεγασμένο χώρο έως ότου διατεθούν στην αγορά
- οργανικού κλάσματος: το οποίο οδηγείται στα κελιά βιολογικής επεξεργασίας
- υπόλειμμα: το κλάσμα των απορριμμάτων το οποίο δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία οδηγείται προς ταφή στον γειτονικό Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.).
Η βιολογική επεξεργασία του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων πραγματοποιείται με την τεχνολογία της αναερόβιας χώνευσης αρχικά και στη συνέχεια της κομποστοποίησης.
Η διεργασία της αναερόβιας χώνευσης πραγματοποιείται μέσα σε ειδικά σχεδιασμένους αντιδραστήρες διαλείποντος έργου (βιοκελιά). Από τη διεργασία παράγεται βιοαέριο, υψηλής περιεκτικότητας σε μεθάνιο το οποίο αξιοποιείται σε μηχανή συμπαραγωγής για την τελική παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Πριν οδηγηθεί στη μηχανή συμπαραγωγής, το βιοαέριο υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία μέσω αφύγρανσης και αποθείωσης έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα διάβρωσης και εκπομπής ανεπιθύμητων ρύπων κατά την καύση του στη μηχανή συμπαραγωγής.
Στη συνέχεια, το χωνεμένο υλικό μεταφέρεται στα κελιά κομποστοποίησης όπου πραγματοποιείται η κομποστοποίηση του υλικού υπό αερόβιες συνθήκες. Με την ολοκλήρωση της διεργασίας το υλικό οδηγείται στο χώρο ωρίμανσης και προσωρινής αποθήκευσης στον οποίο αναδεύεται σε τακτική βάση με στόχο την ολοκλήρωση των διεργασιών και την ωρίμανσή του. Τέλος, το υλικό οδηγείται σε διατάξεις μηχανικής μετεπεξεργασίας για ραφινάρισμα και διαχωρισμό του κομποστοποιημένου υλικού από ξένες προσμίξεις (σκληρά πλαστικά, αδρανή, φύλλα πλαστικού) και από τα μη πλήρως κομποστοποιημένα οργανικά στερεά, προκύπτει η παραγωγή τελικού υλικού τύπου κόμποστ.
- Ο Κανονισμός ΕΕ 2017/352 και η μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών λιμένων: Διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στη σύγχρονη ναυτιλία
- Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος
- Μια απεργία έφαγε την ταραμοσαλάτα από τα ράφια στη Βρετανία και προκάλεσε σάλο στα social media
- Cenergy Holdings: Εξαιρετικά θετικές οι αντιδράσεις των αναλυτών στα ισχυρά αποτελέσματα του εννεαμήνου